Artikel top billede

Sådan fjerner du de digitale spor på din harddisk

Din harddisk er fyldt med følsomme oplysninger. Her er tre effektive metoder til at slette dem for altid.

Når du kasserer din computer, er der risiko for, at den stadigvæk indeholder fortrolige oplysninger.

Men heldigvis er det muligt at slette dine data for altid.

Her er tre metoder:


Brug professionel software

Som regel vil det stadigvæk være muligt at gendanne en fil på din computer, selv om du har slettet den. Det skyldes, at det område på disken, hvor filen lå, stadigvæk mangler at blive overskrevet med ny data. 

Heldigvis er der udviklet speciel software, der kan overskrive hele din disk og dermed gøre gamle data utilgængelige. 

Et eksempel på sådan et stykke software er programmet Wipedrive, der virker både til pc og Mac. Programmet kan blandt andet indstilles til at overskrive dine data tre gange efter den forskrift, der anvendes i det amerikanske forsvarsministerium. 

WipeDrive koster 19,95 dollar (cirka 105 kroner) og kan downloade her

Et gratis alternativ til WipeDrive er Dariks Boot and Nuke, der er et open source-program til Windows-computere. Det kan downloades her.


Slet med magnetisme

En harddisk gemmer dine data ved hjælp af magnetisme, men indholdet på disken kan også fjernes igen med magnetisme. 

Til det formål kan du bruge en degausser. Det er en maskine, som bruger magnetisme til at slette alt indholdet på din harddisk og andre magnetiske lagermedier. 

En degausser er et ekstremt effektivt værktøj, hvis din virksomhed ofte har brug for at slette indholdet på diverse lagermedier. Men de fleste degaussere koster desværre på den forkerte af side af 20.000 kroner. 

Der findes dog en fattigmandsudgave af en degausser, der er er en slags magnetisk pind, som du stryger over harddisken. I denne udgave kan en degausser købes for mellem 500 og 600 dollar (2700-3200 kroner) på amerikanske hjemmesider.

Desuden er det værd at bemærke, at en degausser ikke kan slette indholdet på solid state diske, der gennem de kommende år forventes at erstatte den klassiske mekaniske harddisk.


Brug en hammer

Der skal ikke mere end en række velanbragte slag med en hammer til at gøre indholdet på din harddisk utilgængeligt for altid.

Dette er en effektiv, nem og måske også ganske underholdende metode. Men ulempen er i sagen natur, at din harddisk vil være ubrugelig bagefter.

Alligevel kan metoden anbefales, hvis du kun sjældent har brug for at slette data og måske ikke orker at sætte dig ind i mere mere eller mindre komplicerede software-løsninger. 

Slår du hårdt nok, bør du være helt sikker på, at dine data aldrig kan gendannes. Men husk, at du ikke bare skal ødelægge skallen på harddisken, men ind og smadre selve disken, hvor dine data er lagret. Hellere et slag for meget end et slag for lidt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere