Test: iPad er lækker, men også irriterende

Apple iPad er indtil nu årets absolut mest omtalte produkt - men er det overhovedet noget for dig? Vi har testet iPad og er klar med vores dom.

1. Test: iPad er lækker, men også irriterende

Apple praler allerede med at have solgt over en halv millioner iPads i USA.

Faktisk så går salget så godt, at vi europæere nu må vente endnu længere tid, inden vi kan få fingre i firmaets seneste kreation. Spørgsmålet er så, om det overhovedet er noget for dig.

Det amerikanske underholdningsprogram, Saturday Night Live, lavede fornyelig sjov med iPad og sagde, at aldrig før har hundredtusindvis af mennesker stået i kø for at købe en dims for først derefter at finde ud af, hvad de skal bruge den til.

Andre steder på nettet er der også lavet sjov med iPad, se eksempelvis denne underholdende video, der tager tykt gas på Apple og iPad.

I begyndelsen af videoen kan du høre følgende: "Nøh, se dog der...en stavefejl." Der bliver refereret til, at der står iPad på æsken og ikke iPod. Selvom iPad egentlig blot er en iPod med en meget stor skærm.

Pointen er selvfølgelig, at den store skærm gør hele forskellen, og at det brugervenlige operativsystem, som vi allerede kender fra iPhone og iPod Touch, gør det til en leg at surfe nettet, tjekke mail, lege med fotos, se film og rode med apps, der tilføjer helt ny funktionalitet

Jeg har nu brugt iPad i en uges tid og har intensivt prøvet at gøre den til en del af mit digitale liv. Jeg har tvunget mig selv til at bruge den til at surfe nettet, til at spille musik, se videoer og tjekke mailen, når jeg hørte det velkendte ping.

Problemet er bare, at jeg hele tiden savner min bærbare pc, der kan mere og er hurtigere til at løse de fleste opgaver.

Men inden jeg kommer for godt i gang, så lad os hilse pænt på Apples nyeste familiemedlem.

2. Den ER lækker

Designet er lækkert og typisk Apple. Den engelske chefdesigner, Jonathan Ive, har været på spil og kreeret en flot gadget, der føles lækker på alle leder og kanter.

Og det er vigtigt, for iPad kan nemlig holdes, ligesom du lyster. Skærmen roterer automatisk, og indholdet tilpasser sig derefter.

Bedst er det dog, hvis du sidder tilbagelænet i sofaen med fødderne oppe, som vi også ser det på Apples egen præsentationsvideo.

Ellers kan det faktisk være lidt trættende at holde iPad igennem længere tid.

Trods sine kun 680 gram så føles den forholdsvis tung, og du skal bruge to hænder til at holde den. Glem alt om at have en iPad i den ene hånd og en kop kaffe i den anden.

Når du tænder for iPad bliver du straks suget ind af den 9,7-tommer store LCD-skærm.

Du kører fingeren hen over skærmen for at låse maskinen op og kan nu kaste dig over alle funktionerne. Steve Jobs kaldte iPad for den bedste "onlineoplevelse nogensinde" men her på PC World er vi altså lidt uenige. Jo, det føles faktisk lidt "magisk" at holde iPad i hænderne og surfe alverdens websider.

Det er en mere afslappet og naturlig oplevelse end at sidde med en bærbar på skødet eller prøve at ligge med den i sengen.

Det der med at have world wide web i på en tynd skærm, du kan kan manipulere, som du lyster, er altså lidt af et hit.

Intim, men fejlbehæftet online-oplevelse

IPad har fået ros i mange amerikanske medier for at være hurtig i brug, og du støder da næsten heller aldrig på ventetid. Her har vi ikke noget at klage over.

Det tager dog alligevel noget tid for den lille maskine at vise store og komplekse websider. Det er ofte ikke mange sekunder, vi snakker om, men det er tydeligt langsommere end på en gennemsnitslig Windows-pc eller Mac.

Derudover, så kan Safari-browseren ikke håndtere faner, hvilket betyder, du skal åbne flere vinduer og jonglere imellem dem, hvis du har planer om at have flere websider åbne på samme tid.

Det kan godt blive lidt trættende i længden.

Derudover, så er der jo den et tons tunge elefant i stuen...manglen på Flash, selvfølgelig.

Der er blevet gjort meget ud af det inden lanceringen, og man bliver nemt tilbøjelig til at spørge sig selv: "Er det virkelig så slemt?" Svaret er et rungende ja! Man støder faktisk på Flash-video oftere, end man skulle tro, og man bliver hurtigt rigtig mavesur på iPad, hver gang man bare bliver mødt af et stort, sort og tomt område på skærmen.

3. Tastaturet driller

Den medfølgende klient til e-mail er nem at bruge og velfungerende.

Læser du e-mail med iPad holdt på siden, så får du både vist Indbakke og indholdet af den valgte mail.

Holder du derimod iPad på højkant, så fylder e-mailen hele skærmen ud, og du skal klikke på "Indbakke"-ikonet for at få en boks frem med en oversigt over din elektroniske post.

Det føles ret frækt at manipulere softwaren med skærmrotationen, men det ændrer ikke ved, at iPad er skabt til at læse mails, ikke skrive dem. Det tager nemlig en krig på det virtuelle tastatur.

Indrømmet, der er endnu ikke dansk ordbog i iPad, så den forsøger hele tiden at rette dine danske ord til engelsk. Holder du dig til engelsk, så går det ikke meget hurtigere.

Man bliver hurtigt lidt utålmodig og kigger misundeligt over på sin bærbar, hvor man kunne klare opgaven på ingen tid.

Til korte svar og hurtige mails er den fin, præcis som vi kender det fra iPhone eller en hvilken som helst anden smartphone.

Personligt valgte jeg at bruge Gmail i browseren i stedet for klienten til e-mail. Google har nemlig skabt en iPad-optimeret webudgave af Gmail, der fungerer aldeles fremragende.

Ligesom iPhone og iPod Touch, så kan iPad også håndtere kontaktpersoner og kalender. Applikationerne er mere avancerede, men det føles ikke rigtigt som om, at de virkelig udnytter det store skærmformat. Det er dog nemt at planlægge en ny aftale eller holde styr på kollegaer, venner og familie.

Video, video!

Den store skærm nærmest tigger om at blive fordret med video, og du bliver ikke skuffet hvis du fodrer den med en videofilm i høj kvalitet.

Dine øjne forkæles med flotte farver og god kontrast, og især HD-film gør sig rigtig godt.

Desværre er skærmen i 4:3-format, hvilket betyder, at stort set alle nyere film og tv-serier vises med sorte bjælker i top og bund.

Du kan beskære billedet, men det er en trist løsning. Det kan godt være, at du får 9,7 tommer at lege med, men til video går en stor del af arealet spildt.

Det er også vigtigt at påpege, at skærmen ikke gør sig godt i direkte sollys eller tæt på store vinduer, når solen kigger ud. Der er rigtig meget genskin i dyret, og ofte kigger du mere på dit eget spejlbillede, end hvad der rent faktisk sker på skærmen.

4. Hvor er filmene, Apple?

I Danmark hæmmes iPad gevaldigt af, at Apple endnu ikke sælger film og tv-serier i iTunes-butikken.

Her skal du selv konvertere dine dvd-skiver eller videoklip til et iPad-venligt format og importere dem i iTunes.

Det kan godt være en tidskrævende og for nogen kompliceret opgave, og det ville bare være så meget nemmere, hvis man bare kunne klikke på knappen "Køb" i stedet.

Skal du have en iPad, så kan det godt betale sig at oprette en amerikansk iTunes-konto. Det er en nem og smertefri procedure, der blot kræver at du køber amerikanske gavekort til iTunes via nettet.

Får du først fodret iPad med masser af film, så kan du tage maskinen med ud i verden uden at bekymre dig om at løbe tør for strøm. Apple lover over 10 timer på batteriet, men i vores test fik vi ofte over 11 timer, inden den lille ny helt døde. Det betyder, at du kan tage iPad med i flyet og rejse om på den anden side af kloden uden at løbe tør for hverken videofilm eller batteri.

Apple gør også meget ud af, at iPad kan bruges som e-bogslæser, men i øjeblikket er der kun omkring 60.000 titler i den amerikanske iBookstore, og vi ved ikke, om eller hvornår den lanceres i Danmark.

Et godt alternativ er Kindle-applikationen, der byder på hele 360.000 engelsksprogede e-bøger, der kan købes i Danmark.

Desværre er skærmen igen et problem i direkte sollys, og så kan iPad godt føles lidt tung i hænderne, efter du har læst i et stykke tid.

Apps gør hele forskellen

Den store ubekendte med iPads er de mange apps, der kan downloades fra Apples App Store. Allerede nu er der overraskende meget at vælge imellem, og kvaliteten er generelt rigtig høj. Vi mangler dog at se, om tredjepartsudviklerne kan lave nogle virkelig fede "killer"-apps, eller om Apples stringente krav hæmmer kreativiteten.

Det er dog generelt sjovt og spændende at udforske de mange iPads-apps ... Desværre koster mange af dem lige lovlig meget. Det lader til, at man har brugt introduktionen af iPad til at hæve priserne en smule.

5. Med eller uden 3G?

Et problem med den nuværende iPad-model er, at du føler dig lidt tvangsbundet til at bruge den kun på hjemmet eller på arbejdet.

Selvom der findes WiFi mange steder, så kan du ikke regne med at kunne komme online hvor som helst. Det fjerner en del af "coolness"-faktoren ved iPad. Det er irriterende at slæbe den med omkring og så finde ud af, at du ikke kan komme online.

Her glæder vi os rigtig meget til 3G-versionen, der kan komme online, lige meget hvor du. Vi kender ikke pris, vilkår eller tilgængelighed for iPad 3G i Danmark, men det er ærgerligt at skulle betale to 3G-abonnementer - et til mobilen og et til iPad.

En mulighed er at købe et WiFi hotspot og så bruge det med iPad WiFi, når du er på farten.

En meget lille revolution

IPad er en sjov og velfungerende gadget, der er god til at give smil på læben hos alle, der er teknologibegejstrede. Apple skal igen have ros for at skabe et produkt, der både ser godt ud og er ufatteligt nemt at bruge.

Hos nogle vil iPad helt sikkert have sin berettigelse, men spørgsmålet er, hvad den skal bruges til, hvis du allerede har en velfungerende laptop og en god smartphone. Den kombination er rigtig svær at slå.

Måske ser situationen anderledes ud til efteråret, hvor iPad får en stor opdatering i form af iPhone OS 4.0. Vi ved, at iPad får multitasking, men hvordan det vil fungere er endnu usikkert. Apple har vist, hvad iPhone 3GS kan med den nye software, men iPad er stadigvæk et stort spørgsmålstegn.

Efter et par dage med iPad, så fortager begejstringen for "det nye" sig lidt, og man begynder at se på maskinen med lidt mere kritiske øjne. Den er god til surfing i sofaen eller sengen, eller hvis du skal se video på flyet eller i toget, mens du pendler.

Som luksustilbehør eller dyrt legetøj er den et hit, men den kunne også fungere godt i et low-tech-hjem, for eksempel hvis mormor bare skal have noget, hun kan komme på nettet med og tjekke sin post på.

Kort og godt, så er iPad skabt til at nyde digitalt indhold; lidt web, lidt film og lidt e-mail her og der. Den løser ikke et problem for dig, den klarer ikke dine opgaver hurtigere, men den er rigtig god til at få teknologien til at forsvinde. Du stirrer bare ind i en stor, lækker skærm, som du på magisk vis kan betjene med dine fingre.

Det er lækkert, men det forandrer ikke dit liv.

Se galleri: iPad i brug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere