Artikel top billede

Sådan er Googles musiktjeneste i skyen

Music Beta by Google gør det muligt at få adgang til din musiksamling - lige meget hvor du befinder dig. Vi har brugt et par dage med musiktjenesten i skyen, der umiddelbart fungerer godt, men også har mangler.

Google har endelig løftet sløret for sin musiktjeneste: Music Beta by Google. Det skete på firmaets udviklerkonference, Google I/O 2011, i sidste uge i San Francisco.

Som forventet er der tale om en tjeneste i skyen, der lader dig lytte til hele din musiksamling, lige meget hvor du befinder dig, men internetgiganten tilbyder endnu ikke en musikbutik, hvor du kan købe og tilføje nye numre til samlingen.

Tjenesten fungerer på den måde, at du downloader et Windows- eller Mac-program til din computer, og derefter fortæller hvor din musiksamling befinder sig.

Derefter går Google i gang med at downloade hele din musiksamling til firmaets servere i skyen.

Pt. tilbydes Music Beta kun til udvalgte brugere i USA, der kan uploade op til 20.000 musiknumre ganske gratis. Når tjenesten engang lanceres rigtigt, vil den formentlig skulle købes som en abonnementsordning.

Upload tager sin tid

Undertegnede har en musiksamling på omtrent 6.200 sange, der fylder lige under 40 gigabyte, og det tog cirka halvanden dag at uploade de mange data til Google via en bredbåndsforbindelse med fem megabit per sekund i upload-hastighed.

Har du peget upload-programmet i retningen af dit iTunes- eller Windows Media Player-bibliotek, så uploades også metadata som sangvurderinger og antal afspilninger. Køber du ny musik, bliver det også automatisk uploadet og tilføjet til Googles servere.

Du har altså en identisk kopi af din musiksamling i skyen og kan tilgå den fra en hvilken som helst kompatibel webbrowser via music.google.com. Det betyder, at du kan sidde foran en hvilken som helst computer og lytte til din musiksamling over nettet.

Vi prøvede også med en iPad, og selv om vi ikke kunne få musikken til at spille via Safari-browseren, lykkedes det faktisk fint med Atom Web-browseren. Interfacet er ikke helt optimeret til brug med fingrene, men det var ikke så besværligt, at det gjorde noget.

Lækker integration med Android

Har du en Android-mobil eller tablet, bruger du selvfølgelig bare Googles egen musikapplikation. Pt. er firmaet kun klar med en opdateret app til tablets, så det var den, vi kastede os over.

Har du forbindelse til nettet, dukker musikken op på maskinen, som om det lå lokalt. Du kan browse albums med fingrene eller blot søge efter kunster, nummer, genre eller album.

Og så er det ellers bare at afspille den musik, du lyster. På en almindelig bredbåndsforbindelse starter afspilningen med det samme, og via 3G går der blot et sekund eller to, før afspilningen går i gang.

Du kan også markere musik, du gerne vil have liggende lokalt på din håndholdte Android-enhed. Du markerer blot nummer eller album og vælger "Tilgængelig offline," og numrene bliver cachet på din enheds lokale lagerplads, så du kan afspille dem, når du eksempelvis er ude på en transatlantisk flyvetur.

Du kan også markere et nummer og bede Google om alt lave et "Instant Mix," og tjenesten finder så lignende musik i din samling og laver en afspilningsliste. Den har du også adgang til fra din Android-enhed og kan downloade til den lokale lagerplads, hvis du lyster.

Pladeselskaberne er rasende

Music Beta by Google har i testperioden virket stabilt og velfungerende, og det er herligt nemt at bruge. Det er dog ikke ligefrem brugervenligt at bede brugere om at uploade gigabytes af musik til nettet, og en smartere løsning ville nok være, at have en gigantisk database med musik og matche den op mod brugerens samling. Man ville så kun skulle uploade de filer, der ikke allerede findes på Googles servere.

Der er heller ikke en musikbutik knyttet til tjenesten, så hvis du vil købe ny musik, skal du et andet sted hen. Igen, det er ikke ligefrem brugervenligt eller bekvemmeligt.

Årsagen er enkel - Google har ikke kunnet blive enig med pladebranchen om vilkårene for at integrere disse elementer, og allerede nu er der rapporter om, at pladebranchen er rasende på Google over, at internetgiganten har lanceret tjenesten uden pladebranchens velsignelse. Det ligner et taktisk træk rent forhandlingsmæssigt i forsøget på at presse pladeselskaberne.

Google: Det svarer til en ekstern harddisk
Google står dog fast på, at Music Beta by Google er 100 procent lovlig, og at den lagrede musik i skyen svarer til at overføre brugens musiksamling til en ekstern harddisk eller en MP3-afspiller.

Der er mange, der ikke bryder sig om tanken om at have musik liggende i skyen. Hvad nu hvis jeg mister forbindelsen til nettet, lyder kritikken.

Undertegnede synes dog, det er meget smartere at have musikken på Googles servere og så downloade den lokalt til mobilen via wi-fi eller 3G, hvis der er behov for det. Det er i alt fald en noget mere tidssvarende løsning end Apples tilgang, hvor din iPhone skal kobles til pc'en, og musikken derefter skal overføres via USB.

Er Music Beta by Google perfekt? Langt fra. Er det et skridt i den rigtige retning? Helt sikkert.  
  
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere