Nu får din mobil og tablet-pc et gigantisk turboboost

Superhurtige processorer er på vej til vores håndholdte elektroniske grej, der snart udstyres med quadcore-chips. Men hvad betyder det egentlig for den daglige brug? Få svaret her.

Over de næste par år vil vi se dramatisk hurtigere indmad i vores elektroniske grej, især hvad angår smartphones og tablet-computere.

Det er budskabet fra det britiske firma, ARM, der står bag processorarkitekturen i størstedelen af vores forbrugerelektronik, eksempelvis hjertet i Apples iPad og størstedelen af de nye supermobiler med Android.

ARM laver ikke processorer selv, men sælger teknologien videre til firmaer som Texas Instruments, Nvidia og Samsung.

Fornyelig har ARM løftet sløret for næste generation af sin processorarkitektur, Cortex-A15, og skal vi tro firmaet, så vil ydelsen være så god, at mobiltelefoner og tablet-pc'er vil kunne fungere som et reelt alternativ til vores nuværende Windows-maskiner med x86-processorer fra Intel eller AMD.

En, to eller fire kerner

Den kommende Coretex-A15-processsor forventes klar i slutningen af 2012 og lover en ydelse op til fem gange bedre end de chips, der sidder i vores nuværende håndholdte grej.

ARM fortæller, at Cortex-A15 kan leveres som enkelt, dual eller quadkerne-processor og i hastigheder op til 2,5-gigahertz.

"Med vores kommende Cortex A15-processor bevæger vi os helt sikkert nærmere til den dag, hvor din smartphone eller tablet kan fungere som din primære computerenhed," udtalte James Bruce, marketingchef hos ARM, til websiden TGDaily.com.

"Du kan koble en smartphone eller tablet op til en ekstern skærm og se en film eller præsentation eller koble mus og tastatur til via Bluetooth og arbejde på et Office-dokument", sagde han.

"Fordelen ved A15 er, at den leverer et helt nyt niveau af ydelse, mens strømforbruget stadigvæk holdes i ave," sagde Bruce.

Firmaer om Nvidia, Texas Instruments, Samsung og ST Ericsson har allerede licenseret designet, og Nvidia har endda signaleret, at firmaet overvejer at producere processorer direkte rettet mod Microsofts kommende Windows 8-operativsystem, der som det første af slagsen vil være i stand til at køre på ARM-baserede processorer.

Tidligere på året, på MIX11-messen i Las Vegas, demonstrerede Microsoft en tidlig udgave af Windows 8 og Internet Explorer 10, der kørte på en Nvidia Tegra2-processor, der er baseret på ARMs nuværende Cortex-A9 design.

Konkurrenterne kan også

De kommende superchips baseret på Cortex-A15 får dog ikke markedet for sig selv. Lækkede dokumenter fra amerikanske Qualcomm afslører, at firmaet er på vej med en helt ny serie af Snapdragon-processorer til mobiltelefoner og tablet-pc'er.

Qualcomm har haft held med at få Snapdragon ind i mange Android-mobiler, og den kommende generation, kendt under kodenavnet Krait, er angiveligt op mod 23 procent hurtigere end Cortex-A15 med 47 procent lavere strømforbrug.

De Krait-baserede Snapdragon-processorer vil komme med op til fire kerner, taktfrekvens på op til 2,5 gigahertz og vil understøtte både 3G og 4G LTE, afspilning og indkodning af 1080p HD-video, 3D og 7.1-kanalers surroundlyd.

Intel forsøger stadigvæk at blande sig i ræset med sine Atom-processorer med lavt strømforbrug, men chipgiganten har endnu ikke været i stand til at levere en sammenhæng mellem ydelse og strømforbrug, der virkelig kan konkurrere med de ARM-baserede processorer. Det håber firmaet nu at lave om på med en ny produktionsteknik, hvor transistorerne benytter en tredimensionel struktur. Gennembruddet blev annonceret af Intel i sidste uge, og Intel håber på at starte masseproduktion med den nye teknik senere på året.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere