Virksomheder efterspørger entreprenørtypen, fordi udfordringen i dag er at udvide markedet og tænke it-løsninger ind i kundens individuelle behov.
Men danske entreprenører er ikke interesserede i at lede virksomheden. De synes, det er sjovere at starte nye projekter eller at blive i udviklingsafdelingen.
Den tendens kan Martin Thorborg, stifter af Jubii og SpamFighter, nikke genkendende til.
"Det er egentlig ret påfaldende, men jeg kan ikke komme i tanke om en eneste iværksætter, der er endt i en lederstilling. Så det kan ikke være helt normalt. Min erfaring er, at det faktisk er omvendt," siger Martin Thorborg.
Torben Bager, som er leder af IDEA Entrepreneurship Center, har forsket i iværksætteri, og han kommer til samme konklusion.
"Det er ofte tilfældet, at iværksætter-typen ikke tænder på ledelse i en større virksomhed. De synes, at pionerfasen og udviklingsfasen er spændende, mens rutine og strategi bliver kedeligt. Vi ser samme tendens ved andre typer iværksættere end it-folk," siger han.
Trak sig fra CEO-stilling
Niklas Stephenson startede Firmafon i 2009. Virksomheden tilbyder et simpelt firmatelefonsystem, der er attraktivt for mindre virksomheder. På trods af, at han så et markedsbehov for en ny type firmatelefoni, er han ikke interesseret i strategi og ledelse.
"Jeg er ikke god til at sidde ned og sørge for, at personalet har det godt, eller for at administrationen fungerer. Jeg brænder for at starte projekter op og kommunikere opgaver. Derfor trak jeg mig fra CEO-stillingen," siger han.
Han har interesse for grafisk design og produktudvikling, og derfor leder han produktionsteamet i Firmafon.
"Jeg er leder for produktionen i virksomheden, men jeg er ikke CEO, for det er jeg ikke god til. Desuden har vi en meget flad struktur. Hvis en programmør har en god idé, så bliver den hørt," forklarer han.
Computerworld har tidligere interviewet iværksætteren Andreas Graae, der startede Zmag. Læs hans historie her.
Iværksætterne vil ikke lede virksomheden, fordi de ofte har en teknisk baggrund og føler sig bedre kvalificerede til de tekniske udfordringer. Derfor mener Torben Bager fra IDEA, at bestyrelse og strategi bliver en udfordring, der vælges fra, fordi det ikke passer til interessen i it.
Uddannelse som iværksætter
Mens entreprenørerne vælger lederstillingen fra, er der et stigende behov for deres kompetencer blandt it-ledere. Derfor er der kommet flere undervisningstilbud, der skal gøre it-ledere og studerende til entreprenører.
"Der er flere, der får træning i feltet, og det er typisk både praktisk og teoretisk undervisning. På universitetet udbydes fag, der er akademiske, men som også indeholder mere praktiske dimensioner, hvor man prøver ideer af med coaching og vejledning," siger Torben Bager.
Han mener, det er en myte, at man skal være født til at være iværksætter. Det kan alle lære med den rigtige træning.
"Iværksætteri kan læres, men der er stadig nogen, der er bedre til det end andre. Det kan sammenlignes med musik. Nogle har et talent, men folk går stadig på musikskole," siger han.
Desuden viser forskningen, at de fleste entreprenører har flere kompetencer.
"Vi har lavet en undersøgelse, der viser hvor mange iværksættere, der har fået praktisk og teoretisk undervisning. Undersøgelsen viste, at de fleste iværksættere havde fået en blanding af de to," forklarer Torben Bager.
Læs også:
Så meget klogere er Danmarks bedste it-leder blevet