Artikel top billede

Her er EU's supersatsninger: Investerer milliarder i it

EU vil investere 15 milliarder kroner i to særligt udvalgte it-projekter, der skal tegne fremtidens teknologi. Se de seks finalister her, der alle er vilde fremtids-projekter.

Udvikling af en personlig robot-tjener og bygningen af en supercomputer, der kan simulere den menneskelige hjerne.

Sådan lyder to af de seks projekter, som EU har udtaget i en særlig finalist-pulje af udviklingsprojekter, der skal konkurrere om to pengepuljer på hver en milliard euro - 7,5 milliarder kroner.

De to vinderprojekter vil være sikret lang levetid, i det pengene - der vil komme fra EU's såkaldte 'Future and Emerging Techonlogies'-fond - vil sikre finansiering i 10 år.

Formålet med konkurrencen er ifølge EU-kommissær Neelie Kroes at udvikle "sucesser, der vil blive husket i en levetid.

De seks finalistprojekter vil hver især modtage 7,5 millioner kroner til at gøre deres projekter klar til den endelige bedømmelse i løbet af det næste års tid.

Dernæst vil de to vindere af de mange penge blive fundet. Det vil efter alt at dømme ske mod slutningen af næste år.

EU forventer, at udviklingsprojekterne i kraft af budgetternes omfang vil komme til at inddrage mange mennesker på kryds og tværs fra både universiteter og virksomheder.

"Formålet er ikke mindst at forbedre udnyttelsen af forsknings-resultater til teknologiske løsning og industrielle applikationer, som i dag er helt utilfredsstillende," lyder det fra Neelie Kroes.

De seks finalister, der skal konkurrere om de to puljer på hver 7,5 milliarder kroner, er:

- Udvikling af materialet graphene af de to nobelprisvindere Andre Geim og Konstantin Novoselov. De mener, at graphene kan erstatte silicium i mange elektroniske produkter samt at det nye materiale kan blive det stærkeste og mest fleksible materiale, der nogensinde er blevet udviklet.

- Udvikling af bittesmå robotter, der uden batterier kan optage, beregne og kommunikere data mens de eksempelvis befinder sig i en persons blodbaner. Disse bittesmå apparater vil kunne fungere som en slags helbredsassistenter fra fødsel til grav, hedder det.

- Udvikling af en supercomputer, der kan simulere den menneskelige hjerne og hjernens reaktioner på eksempelvis medicin og neuro-videnskabelige tiltag.

- Udvikling af en supercomputer, der kan analysere store mængder data og ud af disse skabe modeller over globale systemer, så man kan forudsige eksempelvis naturkatastrofer og lignende.

- Udvikling af en model, der kan skabe personlig medicin til enkelt-personer. Dette vil kræve en tæt kombination af molekylære, fysiske og anatomiske data samt al tilgængelig viden om medicin-udvalget i verden.

- Udvikling af intelligente robotter med kognitive og følelsesmæssige evner, der eksempelvis kan anvendes til ældrepleje eller til opgaver i katastroferamte områder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere