Artikel top billede

Nu bliver det svært at være pc-løs i Danmark

Den fællesoffentlige it-strategi for 2011 til 2015 er blevet lækket til Computerworld. Læs her strategichefens svar på, at halvdelen af de vidtrækkende it-forslag indtil videre er ufinansierede.

Læs også:
Lækket strategi: Sådan bliver fremtidens offentlige it

Et foreløbigt udkast til Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi er blevet lækket til Computerworld.

Leder af arbejdet med strategien, digitaliseringschef i Finansministeriet og konstitueret vicedirektør i Økonomistyrelsen, Lars Frelle-Petersen, er højst overrasket over, at et udkast til rapporten dateret den 26. april 2011, er sevet ud til pressen.
 
"Jeg er ikke glad for, at rapporten er blevet lækket, for det skaber støj i den kommende politiske proces, at der cirkulerer et udkast til rapporten rundt," siger Lars Frelle-Petersen. 

Ind i afgørende fase

Han bekræfter dog, at den kommende fællesoffentlige digitaliseringsstrategi er på vej ind i den afgørende fase, og den vil være mere vidtgående end nogensinde.
 
It-ekstremismen skyldes, at rapporten er opbygget med traditionel fokus på administrative besparelser, men også har kreativt fokus på velfærdsområder som folkeskole-, sundheds- og socialområdet, hvor det har været muligt at kigge mod ABT-fondens fede sparegris for at hente penge.
 
"Mange af forslagene er ren ønsketænkning, men det bliver generelt sværere at klare sig i samfundet uden en computer," svarer Lars Frelle-Petersen til spørgsmål om konkrete tiltag til tvangsdigitalisering fra rapporten, som han dog ikke ønsker at gå i detaljer med.
 
Halvdelen er ufinansieret
De økonomiske forhold ønsker Lars Frelle-Petersen heller ikke at kommentere på.
 
At det foreløbige budget på fem ud af minimum 12 hovedområder lyder på 550 millioner kroner til blandt andet implementeringen af strategien for borgernes kontakt med det offentlige, it-strategien for virksomheder og videreudbygningen af den danske it-infrastruktur, har han dog denne kommentar til: 
 
"Vi vil have mere end 10 fokusområder, og flere områder kan stadig nå at blive slået sammen eller udskilt som separate fokusområder."
 
Af det foreløbige budget på godt 550 millioner kroner fremgår det, at 257 millioner kroner endnu er ufinansierede. Til det siger Lars Frelle-Petersen.
 
"Jeg ønsker ikke at komme ind på, hvor pengene skal hentes fra. Jeg vil blot sige, at vi har en masse idéer," lyder det noget kryptiske svar. 

Kommer om en måned

Lars Frelle-Petersen har ellers siden sidste sommer sammen med statslige embedsmænd, flere ministre og utallige offentlige medarbejdere i kommuner og regioner puklet på at få strikket den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi sammen.
 
Formålet med den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi er at lægge svellerne til Danmark digitale fremtid frem mod 2015, så det offentlige it-tog ikke mister damp under kedlerne i den øgede konkurrencesituation, som Danmark befinder sig i.
 
Digitaliseringsstrategien bliver formentlig først offentliggjort i starten af juni, når den skal bruges til at banke økonomien på plads i den årlige forhandling mellem Finansministeriet, regionerne og kommunerne.  

Læs også:
Lækket strategi: Sådan bliver fremtidens offentlige it
 
Læs senere her på Computerworld.dk om strategiens planer for folkeskolen, universiteterne, virksomhederne, SMS-services og meget mere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere