Læs også: Lækket strategi: Sådan bliver fremtidens offentlige it
Nu bliver det svært at være pc-løs i Danmark
Folkeskolen skal have en app store
Alle vil være bedre tjent med ét samlet register over danskernes mobilnumre.
Sådan lyder det i et udkast til en ny digitaliseringsstrategi for 2011 til 2015, som er blevet lækket til Computerworld.
Under overskriften "Offentlige og privat samarbejde om mobilnumre" står:
"Det vil være mere effektivt for borgere, myndigheder og private virksomheder, hvis der var ét samlet, fælles og pålideligt register over mobilnumre."
Eksempelvis vil det betyde, at danskerne kan slippe for at oplyse og vedligeholde deres mobilnumre mange forskellige steder, forklares det.
"Det ville samtidig øge potentialet i forskellige private og offentlige sms-services," skriver embedmændene i udkastet.
Digitaliseringsstrategien er da også KL, Danske Regioner og Finansministeriets fælles køreplan for Danmark 3.0, som det er blevet kaldt.
Eller sagt på en anden facon: På hvilke områder skal Danmark sætte ind på it-fronten i fremtiden.
Fælles betalingssystem
Ifølge det lækkede udkast skal mulighederne og potentialerne ved at have et fælles betalingssystem analyses.
En ny betalingskomponent skal forenkle pengestrømmene mellem det offentlige, borgerne og virksomhederne.
"Borgere og virksomheder vil kunne følge med i deres økonomiske mellemværende med det offentlige på deres personlige sider på henholdsvis Borger.dk og Virk.dk," lyder det.
Samtidig vil man udbygge NemKonto, så man fremover ikke udbetaler penge til borgere eller virksomheder, der samtidig har udestående gæld til det offentlige.
Noget, der åbenbart finder sted i dag.
"Desuden oprettes en såkaldt ventekonto til at håndtere de 200.000 betalinger, der i dag ikke kan gennemføres via NemKonto," står der i strategien.
Data er fundamentet
På data-fronten sætter man også ind.
Hvis man skal genbruge og dele data, kræves der ændringer.
Den tekniske forudsætning for dette er en såkaldt "datafordeler," står der i udkastet.
Således etableres et "fællesoffentligt grunddata-projekt", der skal forestå udbud og etablering af "datafordeleren" og bistå myndighederne undervejs.
Grunddata på plads
Fundamentet - grunddata - skal desuden ensartes.
Det er vigtigt, at der findes én autoritativ kilde til landets inddelinger af kommuner, regioner, retskredse, med videre, der samtidig er let tilgængelig og anvendelig til brede formål.
"På samme måde gøres data om vejnettet, vandløb, søer samt danske stednavne tilgængelige som offentlige grunddata," fremgår det.
Samtidig skal alle myndigheder konsekvent genbruge de adresseoplysninger som findes i Bygnings- og Boligregisteret (BBR).
"Herved undgås bøvl og unødvendigt dobbeltarbejde med at indtaste og vedligeholde adressedata."
Samtidig vil oplysninger om fast ejendom, som i dag er fordelt på flere registre (Matriklen, Tingbogen og Bygnings- og Boligregisteret (BBR), red.) blive samlet.
"Forenklingen gør det også muligt for kommunerne og SKAT, der hver især står over for større it-moderniseringer, at høste flere gevinster ved at forenkle ejendomsrelaterede arbejdsgange," forklares det.
[b]Læs også: Lækket strategi: Sådan bliver fremtidens offentlige it