Artikel top billede

Kan du optages i Den danske ledelseskanon?

Klumme: Innovative projekter har størst succes, når holdet bag består af både en igangsætter, en nørd, en systematiker og en netværker. Hvordan står det til i dit firma?

Kast et blik på din chef. Okay, hvis du selv er chefen, så kast et blik på dig selv. Har du det, der skal til for at gøre en forskel i verden?

Hæng på, og find ud af det.

Ledelse betyder utroligt meget. Det med at have de rigtige medarbejdere, designe organisationen og have de rigtige redskaber. Det er ikke nødvendigvis let at vide hvordan. Men heldigvis har vi mange kloge mennesker, der bruger livskraft på at studere, hvad de bedste ledere gør. Og det giver os andre en mulighed for at blive klogere.

For at illustrere, hvad god ledelsespraksis kan betyde, kan vi gå tilbage til verden kort efter Anden Verdenskrig. Vi havde igen bombet hinanden sønder og sammen. Amerikanerne var blevet grundigt trætte af det, og mente, at den bedste måde at forhindre mere krig var ved at hjælpe os til at arbejde smartere og tjene flere penge, så vi kunne få os et liv.

Så amerikanerne lancerede den såkaldte Marshall-plan, der bestod af en massiv indsprøjtning af ny viden om ledelse og ny teknologi til Europa. Vi lærte at arbejde med nye begreber som marketing, omkostningsstyring, produktionsplanlægning, logistik. Om det virkede? Industriproduktionen i Europa steg med 36 procent på tre år, fra planen gik i gang i 1948. Det virkede skam fint.
 
Den nye Marshall-plan
Vi kunne i den grad bruge en tilsvarende indsprøjtning af nye ledelsesmetoder i dag. Produktiviteten i Danmark - altså vores evne til at skabe mere velstand - har ikke rokket sig ud af stedet de seneste 10 år. Ifølge en analyse fra regeringens erhvervsøkonomiske tænketank FORA skyldes det næsten udelukkende, at vi ikke har evnet at arbejde innovativt nok - udvikle nye og bedre ideer end de andre derude, og tage dem i brug.

Innovation er - bare hvis hukommelsen driller - kilden til vækst og effektivitet.

Reelt står vi med en ledelseskrise. For når chefen ikke ved, hvordan man skaber rammer og processer på arbejdspladsen, der fremmer innovation, ja - så får man den som regel heller ikke, sjovt nok.
 
Så elendige har vi ikke altid været.

Tag en mand som Mærsk Mc-Kinney Møller, der valgte at satse på containertransport - det var noget nyt og ukendt for hans forretning, men innovationsprojektet endte med at blive verdens største rederi - Maersk Line - der i dag flytter 15 procent af den samlede verdenshandel.
 
Eller tag en mand, som hed Poul Andreassen, der besluttede at skabe en international rengøringskoncern - på et tidspunkt, hvor service slet ikke blev opfattet som et erhverv. Hans innovationsprojekt fik navnet ISS og tæller med over 500.000 medarbejdere blandt verdens 10 største arbejdsgivere.

Store, innovative ledelsesbedrifter, der har fået begge mænd til at blive kanoniserede. Bogstaveligt talt. Deres bedrifter er med i Den danske ledelseskanon, som beskriver de 12 største danske ledelsesbedrifter siden Anden Verdenskrig. Har du i dig, hvad de havde?

De fire kernekompetencer

Tilbage til vores kloge mennesker, der studerer, hvad de bedste gør. Det viser sig, at innovative projekter har størst succes, når fire kernekompetencer er til stede:
 
• Igangsætter - vil, kan, tør, sparker døre ind og får ting til at ske.
• Nørd - ved virkelig noget om, hvad det handler om.
• Systematiker - evner at få folk til at samarbejde systematisk.
• Netværker - har kontakter uden for og kan trække verden ind i projektet.
 
Hvis du gør dig håb om at lykkes med nye, store ideer, der gør en forskel, så sammensætter du et hold, der rummer alle fire kernekompetencer. Hvis du vil køre det som et one-man-show, så skal du bare selv mestre alle fire kompetencer.
Mærsk Mc-Kinney Møller og Poul Andreassen mestrede dem alle. Hvilket i høj grad er med til at forklare, hvorfor de lykkedes.
Okay, du mangler måske at mestre en - eller måske endda to - af kompetencerne. Hvis du mangler mange flere, så glem bare dette her igen. Men lad os sige, at du har potentiale. Hvad gør du så? Sørger selvfølgelig for at omgive dig med gode folk, der har, hvad du selv mangler. Så kan det lykkes alligevel.
Har du gjort det?
Hvis du ikke er chef, og din chef mangler en eller flere af kompetencerne - og ikke kan finde ud af at tilføre, hvad der mangler? Hey - nyd lønchecken i slutningen af måneden, og brug tiden på at finde job et sted, der er fremtid i.
P.S. Nej, du kan ikke læse Den danske ledelseskanon endnu. Den udkommer først til september.

Michael Lindholm er direktør for udviklingshuset Innovation Inside.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IT-supporter til stort IT-center i Aalborg
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere