Artikel top billede

(Foto: Tegning: Lene Sekjær)

Derfor kan du ikke undgå unified communications

ComputerViews: Unified communications sniger sig ind i virksomhedens it-setup, uanset om man vil det eller ej. Se hvordan det sker.

Læs også:
Unified communications: Sådan fungerer det

Her er de dominerende spillere på UC-markedet

ComputerViews: Mens it-scenen i øjeblikket domineres af tendenser som cloud computing, collaboration og mobilitet, så er unified communications (UC) efterhånden ved at have en del år på bagen.

Det er imidlertid interessant, at netop alle de nye trends ser ud til at give unified communications nyt liv.

Et eksempel er den øgede brug af smartphones og tablet-pc'er i virksomhederne.

Gamle arbejdsrytmer flås itu og erstattes af en hverdag, hvor tid og sted ikke er en hindring for lige at tjekke mail eller finpudse PowerPoint-præsentationen.

Her er det unified communications-løsningerne, der sikrer, at arbejdspladsen ikke splittes i atomer, så ingen aner, hvor kollegaen befinder sig - eller om hun overhovedet er på arbejde.

Det sker blandt andet ved hjælp af presence-opdateringer, der hele tiden giver et overblik over, hvem der er tilgængelige, og hvor de befinder sig.

Eksempelvis kan man direkte fra mail-klienten se, om en kollega er online og kontakte denne via mail, chat eller IP-telefoni. Dermed undgås fejlopkald og unødige mail-korrespondancer, der hurtigt kan blive lidt af en tidsrøver.

Presence betyder alt i 2011

Næste skridt inden for presence er, at man begynder at udnytte de lokations-informationer, som teleoperatøren allerede er i besiddelse af, fra mobiltelefonen.

Ved at anvende smartphonens GPS og mobilmasternes placering kan man give presence et ekstra lag information. Det gør det lettere at finde den kollega, som er tættest på en kunde, der har et aktuelt problem.

Lokations-informationerne kan også anvendes til at undgå fejlopkald og til at vælge den bedste kommunikationsform i et givent tilfælde, både hvad angår samtalepriser og kommunikationskanal - skal det være per mail, chat, IP-telefoni eller mobiltelefoni?

Samarbejde kræver kommunikation

En anden interessant fornyelse af unified communications er, at kommunikationen smelter sammen med intranettet og collaborations-løsningerne.

I Microsofts nye UC-løsning Lync giver det sig eksempelvis til udtryk ved, at der er et tæt integration til SharePoint, så der er mulighed for at kontakte en kollega direkte fra en SharePoint-side, så man kan dele dokumenter og kommunikere live om de rettelser, man foretager.

Lægger man til disse muligheder, at brugen af video-konferencer, der er også er en del af UC-løsningerne, stiger støt i disse år, så tyder alt på, at UC går en lys fremtid i møde.

Det kan du vente dig af UC

Der bliver ikke tale om en selvstændig teknologi, der lever sit eget liv, men derimod om et ekstra informationslag, der sikrer, at alle de andre fremadstormende teknologier udnyttes bedst muligt.

Måske netop derfor venter analytikerne hos IDC også, at der vil finde en del opkøb og fusioner sted på markedet i de kommende år. Det kan være en af genvejende til at opnå den interoperabilitet og kompabilitet, som er et krav, når den næste UC-bølge ruller ind over virksomhederne.

På IDC's seneste liste over it-chefernes planlagte investeringer er unified communications faldet ned på en sjetteplads efter at have ligget på en tredjeplads for blot et par år siden. I stedet er en ny kategori som collaboration rykket direkte ind på listens tredjeplads.

Her er det igen interessant, at collaborations-teknologierne netop er dybt integrerede med unified communications-løsningerne - med SharePoint/Lync som det oplagte eksempel.

Vil fordoble omsætningen

Den ene tendens udelukker med andre ord ikke den anden, og ifølge en ny IDC-rapport forventes det da også, at markedet for unified communications-løsninger i EMEA vil fordoble omsætningen fra 2010 til 2014. Til den tid vil EMEA-markedet omsætte for 88 milliarder kroner om året.

Blandt de væsentligste årsager til væksten er den stigende efterspørgsel efter hostede løsninger blandt specielt de små og mellemstore virksomheder, der i stigende grad henter deres it som services over nettet.

IDC vurderer, at det herhjemme først og fremmest er Microsoft og Cisco, der dominerer UC-markedet, mens Aaastra, Avaya, IBM, Siemens og Alcatel-Lucent ligger i laget lige under.

Læs også:
Unified communications: Sådan fungerer det

Her er de dominerende spillere på UC-markedet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere