Artikel top billede

Foto: Søren Hytting

Minister: Her er mulig erstatning for ODF/OOXML

Videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen (K) peger nu på et helt tredje dokumentformat i det offentlige, efter ODF og OOXML blev vraget. Se ministerens bud på fremtidens åbne dokumentformat her.

Læs også:
Ekspertudvalg dumper både ODF og OOXML

Derfor dumpede både OOXML og ODF

Oven på sidste uges anbefaling fra ekspertudvalget om åbne standarder, der gik på hverken at vælge ODF eller OOXML på grund af umodenhed, står det uklart, om ODF og OOXML overhovedet har en chance for overlevelse i det offentlige Danmark. 

Begrundelsen for at vælge et eller flere åbne dokumentformater fik ellers i ekspertudvalgets kommissorium blandt andet følgende ordlyd:

"Kravet om brug af åbne standarder indføres for at fremme anvendelsen af software baseret på åbne standarder i det offentlige og for at fremme konkurrence og innovation på software-markedet."

Derfor har Computerworld spurgt videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) om fremtiden for de åbne dokumentstandarder her i landet.

Har videnskabsministeren med beslutningen om ikke at påtvinge staten det ene eller begge formater valgt at se bort fra innovation og konkurrence på et dokumentmarked, som er kraftigt domineret af ét firma - nemlig Microsoft?

"Nej, selvfølgelig ikke, men når ekspertudvalget siger, at både ODF og OOXML er umodne, så lytter jeg til det. Det vil jo ikke være gavnligt for konkurrencen eller innovationen, hvis vi på nuværende tidspunkt lagde os fast på et umodent format."

Hvilket format anbefaler ministeren, hvis konkurrencen og innovationen skal øges på dokumentområdet i Danmark?

"Så anbefaler jeg på nuværende tidspunkt PDF, selvom det ikke er et redigerbart format. PDF er en åben standard, tilgængeligt og platformsuafhængigt, og hovedparten af dokumenterne til og fra det offentlige skal jo ikke redigeres alligevel," forklarer Charlotte Sahl-Madsen med afsæt i ekspertudvalgets anbefalinger.

Cloud er jo også kommet i spil, siden diskussionen om enten ODF eller OOXML begyndte at rulle for snart fem år siden. Er det manglende krav om at benytte ODF og/eller OOXML i staten en reel begravelse af hele ODF/OOXML-diskussionen, når nu cloud computing er blevet aktuelt?

"Jeg vil ikke gå så vidt og kalde det en begravelse. Vi har aftalt i forligskredsen, at vi mødes den 1. oktober for at drøfte udviklingen med hensyn til ODF, OOXML og cloud computing. I dag (tirsdag, red.) har vi i Folketingssalen diskuteret konkrete målsætninger med cloud computing, og selv om det måske er for tidligt på grund af de juridiske problemstillinger, så mener jeg, at diskussionen er vigtig at tage på nuværende tidspunkt."
Hvis det offentlige skulle gemme dokumenter i skyen og altså stadig i et konkret format, så løber Danmark vel netop ind i en masse juridiske problemstillinger med eksempelvis, at dokumenter hos en leverandør som Google ikke må forsvinde ud af EU?

"Det er rigtigt, at vi har nogle juridiske udfordringer foran os, og sammen med IT- og Telestyrelsen følger netop også Odense-sagen tæt i en dialog med Datatilsynet for at finde ud af, hvad vi kan gøre inden for de nuværende regler. I skyen er det endnu for tidligt at fastlægge sig på ét konkret format, da der som sagt stadig er en masse juridiske spørgsmål, som vi skal have svar på." 
 
Læs også:

Ekspertudvalg dumper både ODF og OOXML

Derfor dumpede både OOXML og ODF




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere