Artikel top billede

Den indstilling, som Ekspertudvalget har givet, har sat it-chefernes arbejde i stå, og den kan betyder dyre fejlindkøb, lyder det fra udvalgsmedlem Mogens Kühn Pedersen.

Derfor dumpede både OOXML og ODF

Beslutningen om, hvilken åben standard danskerne skal have, er skudt i sænk på grund af juristeri. Havde man været konstruktiv i stedet for destruktiv lå beslutningen klar, fortæller et udvalgsmedlem.

Læs også:
ODF-eksperterne slås indbyrdes efter afgørelse

Få overblik over balladen om OOXML og ODF

Interview: Ekspertudvalget vedrørende åbne standarder til det offentlige Danmark har ikke indstillet nogen af de to nominerede formater.

Hverken OOXML eller ODF blev vurderet til at kunne leve op til de fem krav, som videnskabsministeren har opstillet for en åben standard.

Men den beslutning har delt vandene, og medlem af ekspertudvalget Mogens Kühn Pedersen, der er professor ved Institut for Informatik på CBS, har på eget initiativ sendt et brev til videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen og Folketingets it-ordførere, hvor han giver udtryk for, at han ikke kan stå inde for den redegørelse, som ekspertudvalget har udsendt. Læs den historie her.

Han mener nemlig, at ODF bør godkendes som standard.

Professor Mogens Kühn Pedersen, du har været kendt som fortaler for åben software gennem mange år. Er det ikke dig, der ikke vil se realiteterne i øjnene og erkende, at ODF ikke er modent endnu?

"Nej, det mener jeg ikke. Vi er faktisk ikke så uenige i udvalget. Vi er enige om, at ODF opfylder fire af de fem krav, men det femte, som omhandler interoperabilitet mellem de to standarder, fortolkes forskelligt af medlemmerne."

"Jeg mener ikke, at standarderne behøver være åbne overfor hinanden. Den enkelte standard skal være åben og tilgængelig for alle udviklere således, at de kan bruge udvikle egne applikationer på baggrund af den, så man får fri konkurrence."

"Formanden i udvalget var af en anden opfattelse, han mente, at interoperabiliteten skulle gælde mellem de to standarder. Det gør den ikke, og derfor blev resultatet af udvalgsarbejdet, at ingen af de to standarder kunne opfylde kravene."

Kan man sige, at udvalgets beslutning om at begge formater ikke blev godkendt er opstået på baggrund af forskellige fortolkninger af en regel. Er der gået juristeri i den?

"Det kan man godt sige. Jeg synes formanden har en meget snæver læsning af kravene fra ministeren."

I dit brev til it-ordførerne og ministeren skriver du: "Anledningen til denne direkte fremsendelse er, at formanden for udvalget har meddelt mig at han ikke agter at give plads til mine vurderinger i indstillingen til ministeren." Mener du, at din holdning om at ODF bør godkendes er censureret væk?

"Formanden har ikke gjort det, der er i overensstemmelse med, hvad man bør gøre. Derfor tog jeg initiativ til brevet. Jeg har i øvrigt fået tilbagemelding fra et andet medlem af udvalget, der er enig i min udlægning af forløbet."

Kunne I ikke diskutere jer frem til en løsning?

"Åbenbart ikke."

Flere steder kan man læse, at beslutningen er blevet taget ud fra økonomiske betragtninger, som ikke er et af de fem krav, som videnskabsministeren har opstillet. Er det korrekt?

"Økonomi blev introduceret af et par af medlemmerne, men det er ikke blevet behandlet seriøst, og har ikke været af betydning for selve beslutningen, for som du selv er inde på, er det ikke et af de fem krav."

It-ordfører i Venstre Michael Aastrup Jensen har sagt, at der ikke er kommet noget brugbart ud af udvalgsarbejdet. Har det været spild af tid?

"Dele af udvalget valgte en meget destruktiv vej og har tolket videnskabsministerens fem krav på en måde, så der aldrig kan komme noget ud af arbejdet. Hvis vi havde valgt en mere konstruktiv vej, der gik efter en praktisk løsning, havde verden set anderledes ud. Det havde tjent formålet om at få en åben standard bedre."

"Den indstilling, der er kommet, har store konsekvenser. Den har betydning for mange offentlige styrelser, når de skal anskaffe sig et dokumenthåndteringssystem. It-chefernes arbejde er blevet sat i venteposition, og der er skabt mulighed for, at de gør fejlindkøb"

Læs også:
ODF-eksperterne slås indbyrdes efter afgørelse

Få overblik over balladen om OOXML og ODF




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IT-generalister til rollen som systemejer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IT-projektledere til forretningskritiske projekter

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere