Statens ekspertudvalg dumper både ODF og OOXML. Ingen af formaterne lever op til kravene.
Balladen om ODF og OOXML
Maj 2006: Standardorganisationen ISO standardiserer dokumentformatet ODF. Den senere version 1.2, som er det hyppigst brugte ODF-format, er endnu ikke standardiseret. Forretningsverdenen rynker efterfølgende på næsen af formatet
Juni 2006: Et enigt Folketing vælger at indføre åbne standarder i den offentlige sektor efter forslag fra De Radikales Morten Helveg Petersen. Udover dokumentstandarderne ODF og OOXML drejer det sig om seks andre hovedområder
Marts 2008: OOXML bliver ISO-standardiseret efter en heftigt overvåget og debatteret standardiseringsproces, hvor det tidligere Microsoft-format beskyldes for at indeholde lukket kildekode. Danmark siger også ja, efter dyb splittelse i OOXML-udvalget.
December 2008: Videnskabsministerens ekspert-gruppe peger på, at der både skal være plads til ODF og OOXML i den danske offentlige sektor.
Juni 2009: Dokumentafgørelsen udskydes til november 2009
August 2009: Konkurrencestyrelsen kalder ODF og OOXML for umodne, og styrelsen anbefaler begge formater til brug i den offentlige sektor.
Januar 2010: Folketingets partier indgår en aftale, der betyder, at det såkaldte ekspertudvalg gøres permanent og løbende udarbejde en liste over godkendte standarder.
Ekspertudvalget består af:
- Mads Bryde Andersen, professor, CBS, formand.
- Jens Hørlück, Aarhus Universitet.
- Jørgen Kristensen, formand for foreningen af kommunale it-chefer.
- Kim Normann Andersen, professor, CBS.
- Mogens Kühn Pedersen, professor, CBS.
Få overblikket over balladen om ODF og OOXML.
Statens ekspertsudvalg, der rådgiver Folketinget om dokumentformaterne ODF og OOXML, dumper i sin længe ventede indstilling overraskende både ODF og OOXML.
Ekspertudvalget indstiller til videnskabsministeren, at "ingen af de nævnte standarder" optages på "listen over obligatoriske, åbne standarder for redigerbare dokumenter", skriver ekspertudvalget i sin rapport.
Staten har fastlagt 1. april som den dato, hvor det skal være muligt at sende og modtage et eller flere åbne dokumentformater i staten.
Efter udvalgets indstilling er der imidlertid intet, der tyder på, at ODF og OOXML-formaterne bliver blandt de godkendte formater.
Diskussionen om de to omstridte formater har bølget frem og tilbage i flere år. Sagen har stor betydning for flere af de helt store it-leverandører, i det Microsoft står bag OOXML-formatet, mens blandt andre IBM og Oracle står bag ODF.
ODF og OOXML er to vidt forskellige dokumentformater, der hver især er rettet mod hver sin oprindelige kontorpakke, og deres opbygning og funktionalitetsrum er derfor også fundamentalt helt forskellig fra hinanden.
Ekspertudvalget skriver, at det har dumpet OOXML, fordi kun Microsoft har en implementering, som endda ikke er fuldblods-udgaven, Strict, men den ukomplette udgave, Transitional.
Ekspertudvalget dumpede herefter ODF-formatet - dog efter uenighed - fordi kun version 1.0 er blevet ISO-godkendt, mens alle implementeringerne indeholder dele af ODF 1.1.
Du kan læse ekspertudvalget afgørelse her.
Du kan læse professor Jens Hørlücks blogindlæg om afgørelsen her.
Få overblikket over balladen om ODF og OOXML.