Artikel top billede

Sådan får du mere ud af udenlandsk it-arbejdskraft

Der kan være store gevinster i at se ud over landets grænser, når du er på udkig efter it-specialister. Se her, hvordan to danske virksomheder griber opgaven an.

Læs også:

Udenlandske it-folk vælter ind over landets grænser.

Syv ting at overveje, hvis du søger udenlandske folk.

Når direktør Jesper Schack spørger sine medarbejdere, hvem der kan sige rødgrød med fløde, er der ikke mange, som rækker hånden op.

Det betyder dog ikke så meget, for virksomhedssproget er engelsk, og de engelske gloser suppleres blandt andet med danske, rumænske og tyske, når det daglige frokostmåltid indtages i kantinen.

I firmaet TeleBilling, der producerer software til teleindustrien, er 20 procent af de 75 medarbejdere nemlig fra udlandet, primært fra Tyskland og Rumænien.

Gennem snart 10 år har firmaet brugt udenlandsk arbejdskraft, hvilket har haft stor indflydelse på, hvordan virksomheden ser ud i dag.

TeleBilling er placeret i Sønderborg, hvor det er svært at få højt kvalificeret it-arbejdskraft, i hvert fald hvis den skal være af dansk oprindelse.

"Det er faktisk nemmere for os at få en rumæner til Sønderborg end en københavner," siger Jesper Schack.

Danskere vil bo tæt på jobbet

Danskerne har ikke en pendler-tradition, de vil bo tæt på jobbet og prioriterer familien meget højt.

Mange danskere sætter en passer i kortet og tegner en cirkel med en radius på fem kilometer.

Her skal arbejdspladsen så ligge, lyder det fra flere af de virksomheder, Computerworld har talt med.

"Hvis vi skriver i jobannoncen, at der er 50 rejsedage om året, sorterer vi rigtig mange danskere fra. Den manglende mobilitet er et dansk problem, men man skal ikke længere væk end til Tyskland, før det forholder sig helt anderledes," fortæller Christian Stendevad, direktør i virksomheden Omada, der har 14 forskellige nationaliteter fra hele verden ansat, og i øvrigt blev kåret som Danmarks dygtigste it-virksomhed af Computerworld i 2004.

Hvad kan de så?

Ud over en større lyst til at flytte sig efter arbejdet, har den store verden meget andet at byde på.

"Vores virksomhed har kunder i hele verden, og derfor er det en enorm fordel at have folk, der snakker sproget og kender kulturen eller forhandlingsmetoder i landet. Det giver en forståelse af, hvordan vores kunder tænker," fortæller Christian Stendevad.

Samtidig er uddannelsesniveauet i udlandet fuldt på højde med det danske.

Udbuddet er til gengæld langt større, og man kan derfor finde specialister inden for niche-områder. En række udenlandske universiteter tilbyder eksempelvis en uddannelse alene i Microsofts produkter på højt niveau.

For at få tingene til at glide i dagligdagen er der dog hjørner, der skal høvles til.

Der er eksempelvis forskelle i måden at arbejde på herhjemme og derude. Det er intet tilfælde, at åbenhed og frihed under ansvar kaldes for den danske metode.

"I nogle lande er der tradition for ordre-samarbejde mellem ledelse og medarbejder, og det kræver nogen tilvænning at få disse medarbejdere introduceret til den danske måde at arbejde på. Men når det er sket, bliver det altid vel modtaget og er ligefrem et medarbejdergode, der gør det attraktivt for udlændinge at arbejde i Danmark," siger Christian Stendevad.

Han fortæller, at danskerne omvendt kan lære meget om disciplin og arbejdsmoral af eksempelvis tyskerne.

Med tiden bliver de kulturelle forskelle dog også mindre mærkbare.

"Der er naturligvis nogle startvanskeligheder, men i dag tænker vi slet ikke over, at folk kommer fra forskellige lande," siger han.

Læs også:

Udenlandske it-folk vælter ind over landets grænser.

Syv ting at overveje, hvis du søger udenlandske folk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere