Computerworld News Service: Efterhånden som hjemmesider er blevet mere komplekse, streaming af medier er blevet mere udbredt, og applikationer migrerer fra at være pc-baserede til at være webbaserede, bliver det stadig vigtigere for browsere at være så hurtige og responsive som muligt.
Hvis man bruger en stor del af sit liv på webbaserede applikationer, er en hurtig browser gået fra at være nice-to-have til at være et must-have.
Need for speed
Chrome har altid været hurtig, og med den nye udgivelse har den fået endnu mere fart på. Version 10 inkorporerer Googles nye Crankshaft JavaScript-motor, som virksomheden første gang viste frem i december.
På Googles Chromium-blog påstår virksomheden selv, at Crankshaft giver en forbedring på 66 procent i JavaScript-ydelsen målt efter V8 benchmark-suiten.
For at opleve Chrome 10 i sammenligning med sine konkurrenter kørte jeg SunSpider JavaScript benchmark på en Dell Dimension 9200 med 2.400GHz, Intel Core 2 Quad processor og 2GB RAM med Windows Vista. Jeg gennemførte tre test med hver browser og samlede de gennemsnitlige resultater.
Testen viste, at Chrome er ved at indhente den gamle fart-champion, Opera. Chrome 10 var gennemsnitligt 312,23 millisekunder (ms) om testen, mens det tog Opera 11.01 309,97ms - eller stort set dødt løb.
Safari 5.0.3 endte på 406,933ms, og Firefox 3.6.15 lå noget bagefter med et gennemsnit på 978,37ms og Internet Explorer 8 helt til sidst med 5.035,07ms.
Man skal dog lige huske, at Internet Explorer 9 muligvis vil ryge direkte ind på en førsteplads, når den bliver udgivet 14. marts.
I min test var Internet Explorer 9 Release Candidate den hurtigste af alle browserne med en gennemsnitlig tid på 274,6ms. Derudover tog Firefox 4 Beta 12 321,3ms om at gennemføre testen, hvilket altså er nogenlunde det samme som Chrome og Opera.
Hastighed er én ting, men noget andet er den personlige oplevelse. Jeg kan fortælle, at stort set alle de hjemmesider, jeg har besøgt, var exceptionelt hurtige og responsive, hvad enten der var tale om en simpel side, en side med masser af grafik eller en webbaseret applikation.
Konklusionen er, at hvis du vil ønsker hurtige og responsive webbaserede applikationer, så gå efter den her version af Chrome.
Gode nyheder til tweakere
Den mest åbenlyse forandring i Chrome 10 findes i indstillingerne, og det vil blive budt velkommen af tweakere og i det hele taget af alle, der engang imellem gerne vil ændre i Chromes indstillinger.
Når man klikker på værktøjslogoet i øverste højre hjørne og vælger Options (Preferences på Mac), åbner menuen nu på sin egen tab i stedet for i et relativt lille vindue som ved tidligere udgivelser, og det gør det meget nemmere at finde de ting, man gerne vil ændre.
Mere vigtigt er det, at man nu kan søge ved hjælp af Options, så man ikke behøver at lede efter de funktioner, man gerne vil ændre. Hvis du for eksempel gerne vil ændre i indstillingerne for downloads eller passwords, så søger du bare på de ord, hvorefter du bliver sendt videre til de relevante indstillinger.
Mens man bruger Chrome, fremviser omniboksen (som er Googles navn for adresselinjen) en lokal URL i forhold til, hvor man befinder sig - for eksempel chrome://settings/advanced for avancerede indstillinger og chrome://settings/browser for basale indstillinger.
I nogle tilfælde vil en individuel indstilling have sin egen URL, som for eksempel chrome://settings/passwordManager. Hvis det er en indstilling, du bruger tit, kan du tilføje den til dine favoritter - en funktion, som jeg finder meget anvendelig.
Hvad er ellers nyt?
Synkroniseringen mellem flere computere og enheder er også blevet forbedret en hel del. Chrome 9 kan allerede synkronisere favoritter mellem versioner af Chrome på Windows-pc'er, Mac, Linux-systemer og enheder med Android Honeycomb, som for eksempel Motorola Xoom. (Honeycomb-browseren ser ud og virker ligesom Chrome men er faktisk baseret på en anden kode, selv om den synkroniserer med Chrome.)
Chrome 10 kan også synkronisere passwords. Det anser jeg for at være en stor bonus, eftersom jeg bruger Chrome som primær browser på både pc, Mac og Xoom. Så når nu jeg logger ind på min Computerworld-blog eller min online bibliotekskonto fra en af mine enheder, behøver jeg ikke længere huske mine passwords.
En anden ny tilføjelse er øget sikkerhed til synkroniseret data: Dine passwords en krypterede, så de ikke kan aflures.
Det tog mig noget tid at regne ud, hvordan synkroniseringsfunktionen virkede. Jeg fik den endelig til at fungere ved at ved at gennemgå indstillingen Personal Stuff (chrome://settings/personal), klikke på Customize og derefter klikke OK ved Encryption. Da det var gjort, tog det omkring 45 minutter for alle passwords at synkronisere.
Chromes solide sikkerhed er også blevet forbedret. Tidligere versioner af Chrome anvender allerede en virtuel sandbox, hvor programmer ligger isoleret fra resten af computeren, så de ikke kan bryde ud og inficere resten af computeren. I Chrome 10 er browserens integrerede Flash-player nu også i sandbox på pc'er med Windows Vista og Windows 7.
Konklusion
Ifølge de seneste tal sidder Chrome måske nok kun på 10,9 procent af browser-markedet, men det vil denne version måske ændre på.
Hvis du ikke bruger Chrome i forvejen, så vil du måske prøve den alene på grund af hastigheden. De nye muligheder i indstillingerne og muligheden for at synkronisere passwords er bare sukker på toppen.
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen