Artikel top billede

Sådan sikrer du data på din Android-telefon

Har du købt en Android-mobil, er du ikke alene - Googles Android-platform er populær som aldrig før. Men hvordan sikrer du dine data, hvis du skulle miste din dyrebare telefon? Få seks gode råd her.

Computerworld News Service: Googles software-butik, Android Market, har for første gang været ramt at et større malware-angreb.

Den populære applikation "DroidDream" viste sig at være inficeret med ondsindet kode designet til at stjæle brugernes personlige informationer, og Google blev tvunget til at anvende den indbyggede "kill-switch" for at slippe af med den problematiske applikation.

Men på det tidspunkt havde den allerede inficeret i tusindvis af Android-smartphones.

Googles Android-platform har aldrig været mere populær. Faktisk sidder Android i dag på 31 procent af det amerikanske smartphone-marked, hvilket gør styresystemet til det mest populære i landet, fortæller ComScore.

Android har aldrig tidligere udgjort så markant et mål for hackere og andre lyssky typer, der vil profitere på platformens popularitet. Det er med andre ord på høje tid at forholde sig til sikkerhed på Android på en smart måde.

De følgende seks tips og tricks hjælper dig med netop det.

1. Beskyt din Android med et password - Nu!

Hvis man kun skulle gøre én ting for sikkerheden på sin Android-mobil, så skulle det absolut være at beskytte den med et password. Det lyder enkelt, men et stærkt password - eller selv et simpelt password - kan beskytte dig og din smartphone fra langt de fleste trusler.

Hvis en person med ondt i sinde ikke kan komme forbi din password-skærm, så er både data og alt andet på enheden som hovedregel sikret.

Afhængigt af din Android-model vil du have en række forskellige password-muligheder, som alle bliver tilgået på samme måde.

Gå ind i menuen Indstillinger og scroll ned til det afsnit, der hedder Sikkerhed eller lignende. Klik herefter på Indstil skærmlås, og du vil blive præsenteret for en stribe forskellige password-muligheder, afhængigt af modellen.

En Motorola Atrix 4G og HTC Desire HD tilbyder for eksempel password-muligheder med Pattern Lock (Mønster på f.eks. Sony Ericsson), hvor du kan opsætte et særligt mønster til at låse telefonen op med; en PIN-kode-lås, der bruger tal til at sikre dit håndsæt samt en password-lås, hvormed man kan anvende både tal og bogstaver. Motorola Atrix 4G har desuden en biometrisk baseret Fingerprint Lock, der bruger Atrix's fingeraftrykslæser til autentificering.

Selv om fingeraftryks-muligheden er den mest sikre ... så er jeg ikke helt tryg ved at aflevere mine biometriske informationer til Googles servere, så jeg vælger i stedet password-lås. I forhold til sikkerheden er Fingerprint Lock mest sikker, efterfulgt af password-lås, PIN-kode-lås og endelig Mønster-lås. Men alle de forskellige låsemuligheder giver bedre sikkerhed, end hvis man ikke har et password overhovedet.

(Bemærk: Hvis du vælger mønster-muligheden, så er det en god idé med jævne mellemrum at polere sin touchscreen, eftersom mønstret ved gentagelse kan efterlade spor på skærmen, som hackere kan se og bruge til at komme ind på enheden med.)

Når du har valgt dit Android-password, bør du sætte din timeout for skærmen til et relativt lavt niveau, så din enhed af sig selv lukker ned og låser, kort tid efter du har forladt den.

For at gøre det åbner man Indstillinger, scroller ned og vælger Visning. På den følgende skærm finder man punktet timeout for skærmen og vælger en værdi - jeg vil foreslå et minut eller mindre for maksimal sikkerhed.

2. Skræddersyet Locked Home Screen med ejer-information

Forestil dig, at du glemmer din smartphone på et værtshus. En god samaritaner finder enheden og vil gerne levere den tilbage til ejermanden ... men telefonen er låst, og skærmen viser ikke andet end en smuk, men ubrugelig, havudsigt.

Det scenarium forekommer hele tiden, og hvis flere smartphone-ejere skrev deres informationer på skærmen, så ville langt flere tabte enheder formentligt blive returneret til den rigtige ejer.

Desværre indeholder Android ikke nogen indbygget mulighed for at skrive ejer-informationer på den låste skærm, ligesom andre mobile platforme, som for eksempel Research In Motions (RIM) BlackBerry OS. Men der findes flere tredjeparts-applikationer, der kan gøre det for dig.

Min foretrukne metode til at tilføje ejer-informationer til Androids låste skærm: Applikationen Phone Found - Owner Info, som kan findes gratis på Android Market. For at bruge den åbner man bare softwaren, finder Edit-knappen og tilføjer sine kontaktinformationer.

Derefter kan man åbne applikationens indstillinger og vælge hvilke informationer, man gerne vil have fremvist på enhedens låste skærm.

3. Lad være med at roote din Android-enhed

At 'roote' sin Google Android-enhed betyder, at man fjerner en del af de restriktioner, som producenten og udbyderen har lagt hen over telefonen for at gøre det nemmere for dem blandt andet at installere og levere de applikationer og tjenester, som de gerne vil have dig til at anvende.

Rooting åbner desuden for system-level adgang til telefonens kerne-ressourcer, og det er ikke en god ting, set fra et sikkerhedsperspektiv, eftersom det samtidig fjerner en række sikkerhedselementer, der er blevet installeret for at beskytte telefonen fra malware og andet potentielt farligt kode.

Med mindre du er udvikler eller har et usædvanligt godt kendskab til Android og en vis risikovillighed, så bør du IKKE roote din Android-enhed. Aldrig nogensinde!

Det kan godt være, at det betyder begrænset adgang til visse seje, skræddersyede applikationer og tjenester, og at det forhindrer dig i at benytte uofficielle tredjeparts-applikationsforretninger. Men til gengæld betyder det også væsentlig højere sikkerhed, eftersom applikationer som hovedregel ikke kan opnå system-level adgang uden en root.

Konklusionen er: Lad være med at roote din Android-enhed. Hvis du ikke kan lade være, skal du vide, at det samtidig betydeligt reducerer telefonens eksisterende sikkerhedsmuligheder.

4. Hold dig til det officielle Android Market

Det er en god ide at være yderst selektiv i forhold til de steder, hvor man kan downloade applikationer til Android. Computerworld har blandt andet givet et bud de bedste gratis apps.

Jeg vil anbefale, at man holder sig til udelukkende at downloade fra Googles Android Market, trods det at hele DroidDream-situationen beviser, at heller ikke Android Market er 100 procent fri af malware og ondsindede applikationer.

(Efter episoden med DreamDroid har Google dog lovet at forbedre sikkerheden i Android Market.)

I ny og næ downloader jeg applikationer til Android fra andre steder end Android Market, men jeg er altid bevidst om de potentielle risici, og jeg anvender altid en antivirus-scanner efter download for at højne sikkerheden.

Læs Business Centers guide om, hvordan du tjekker en app inden du downloader den til din mobil.

Som tommelfingerregel er det altid en god idé at hente Android-software direkte fra Googles Android Market.

5. Google Android Antivirus

En god mobil antivirus-applikation kan scanne nye Android-downloads for åbenlyse tegn på fuskeri, som for eksempel underlige anmodninger om tilladelser og downloads. Og der findes en række antivirus-apps både gratis og mod betaling på Android Market.

Jeg kan ikke personligt garantere for deres effektivitet, men helt generelt så er det bedre at køre med en af de populære antivirus-applikationer end ingen overhovedet.

Den applikation, jeg har brugt mest, er Lookout Mobile Security. Lookout findes som gratis download med en basal antivirusscanner. Man kan også opgradere Lookout med mere dybdegående sikkerhedsfunktioner, men den gratis version burde dække almindelige brugeres basale behov.

En anden gratis antivirus-mulighed er applikationen med det beskrivende navn Antivirus Free.

Selv hvis man vælger ikke konstant at køre med en Android antivirus-applikation, er det stadig en god idé at downloade en, så man med jævne mellemrum kan scanne sin enhed for potentielt farlige apps.

6. Android Wireless Connectivity og sikkerhed

Som hovedregel er det altid en god ide at afkoble enhver ubrugt trådløs forbindelse på sin Android smartphone. Du bør, med andre ord, slukke for din Wi-Fi, når du forlader dit hjem og ikke regner med at være i nærheden af et andet trådløst netværk resten af dagen. Når du er færdig med at bruge dit Bluetooth headset i bilen, skal du slukke for Bluetooth.

Det vil ikke bare spare på batteriet, men også mindske risikoen for, at folk med lyssky hensigter kan spore eller koble sig til din enhed, uden at du ved det.

Derudover bør man altid slukke for Wi-Fi auto connect - hvis den mulighed findes på enheden - for at sikre, at du ikke automatisk kobler til offentlige netværk, hvorigennem andre kan få adgang til dine data.

Sluk for Wi-Fi auto connect ved at åbne Indstillinger, vælg muligheden Trådløs og Netværk og derefter Wi-Fi indstillinger. Hvis din enhed indeholder en auto connect-mulighed, så burde den ligge her. Slå funktionen fra.

Trådløs og Netværk-skærmen kan man desuden finde Bluetooth-indstillingerne. Åben Bluetooth-indstillinger og slå Bluetooth fra, hvis ikke det allerede er gjort.

Klik derefter på Device Name og sørg for at ændre enhedens navn til noget, der er unikt og har forbindelse til dig. Det vil mindske fremtidig forvirring, hvis du ønsker at tilkoble din smartphone til en anden enhed via Bluetooth.

Hvis din Android-enhed understøtter mobile hotspot-funktioner, så bør du desuden sikre dit personlige netværk. Du starter med at åbne Trådløs og Netværk-indstillingerne igen, hvorefter du scroller ned og vælger Mobilt Wi-Fi-hotspot eller Portable Wi-Fi hotspot. Så aktiverer du Wi-Fi hotspot-funktionerne og klikker på Indstillinger for Mobilt Wi-Fi-hotspot. 

Når hotspot-funktionerne er blevet aktiveret, burde din WiFi Hotspot Settings-side give dig mulighed for at konfigurere trådløse hotspot.

Åben menuen, giv dig selv et unikt navn, vælg WPA2 PSK-sikkerhed i dropdown-menuen og lav et password til netværket. Gem dine ændringer og du har et sikkert WiFi hotspot.

Det er en god øvelse at sørge for at slukke for sit WiFi hotspot, når det ikke er i brug, så uautoriserede parter ikke kan gå på dit netværk og æde dit månedlige dataforbrug eller skabe adgang til informationer i din enhed.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere