Artikel top billede

Foto: Torben Klint.

Sådan gør Skat sig klar til stormløb på mandag

Danskernes årsopgørelser ligger klar på skat.dk i begyndelsen af næste uge. Læs her, hvordan Skat kæmper for at holde hjemmesiden i luften, når danskerne vælter ind i hundredtusindvis.

Årets travleste web-begivenhed i Danmark løber af stablen på mandag, når Skat publicerer over fire millioner årsopgørelser på sit site.
 
Hvis traditionen fra de tidligere år holder stik, så vil publiceringen af de nye årsopgørelser resultere i et sandt stormløb mod Skats hjemmeside.
 
"Vi regner bestemt med det samme pres, som vi har haft i de foregående år," forklarer kontorchef Henrik Kähler fra Skat til Computerworld.
 
Han fortæller, at antallet af besøgende er steget støt i de seneste år, og i 2010 var der i det første døgn lidt over en million visninger af årsopgørelser. Også på andendagen blev omkring en million årsopgørelser vist på skat.dk.
 
Se dine tal før tid
De mange besøgende har tidligere fået hjemmesiden til at brænde sammen under det store tryk fra de nysgerrige danskere. 
 
En forkert konfigureret firewall betød eksempelvis sidste år, at de fleste danskere ikke kunne komme ind til deres årsopgørelser lige med det samme.
 
Men der er faktisk en måde, hvorpå du kan undgå nedetider og se dine tal før de fleste andre. Du skal simpelthen forsøge at logge ind allerede i weekenden.
 
Det skyldes, at Skat lægger årsopgørelserne online så hurtigt som muligt, hvilket betyder, at de reelt bliver uploadet allerede inden mandag.
 
"Hvis vi er klar, så bliver årsopgørelserne lagt på nettet, så vi kan udligne presset før mandag. Men vi kan ikke love præcis, hvornår de er klar," siger kontorchef Henrik Kähler.
 
Han understreger dog, at forberedelserne med at klargøre sitet til det forventede pres "ser fornuftigt ud".
 
Kører i sin egen sky
Rent teknisk er Skat også i gang med at dæmme op for det forventede stormløb på hjemmesiden mandag morgen og formiddag.
 
Allerede i november har Skat opgraderet og udskiftet sine frontend-servere, der nu er blevet virtualiserede.
 
"På den måde har vi så at sige vores egen lille sky, som vi kan skrue op og ned for. Og vi skruer altså ikke alt på højeste volumenknap til at starte med," forklarer kontorchef Søren Kjær fra Skats koncern-it.

Nedetid er næsten uundgåeligt

Han fortæller, at Skat desuden har konfigureret sin frontend-firewall, der sidste år var den helt store showstopper, så den har dobbelt kapacitet i forhold til sidste år. Det skulle betyde, at folk som minimum kan undgå, at Skats hjemmeside går i hvidt.
 
"Kø er næsten uundgåelige mandag formiddag, hvor der er virkelig travlt. Men det er samtidig min forventning, at allerede tirsdag vil skatteborgerne ikke opleve nedetider, så de kan se deres årsopgørelse, når de ønsker det," lyder fra kontorchef Søren Kjær.
 
Den virkelige flaskehals
Når folk er kommet ind på web-serverne vil de groft sagt kunne se deres årsopgørelser igennem en glasplade, hvor motorerne trækker på kræfterne fra en backend-mainframe, der ligesom sidste år er lejet hos CSC.
 
Backend-mainframen er selve beregningsmaskineriet til ændringer i de i alt 4,7 millioner årsopgørelser, og i hele marts vil der være dobbelt op på kapacitet i forhold til den normale drift.
 
"Mainframen er den virkelige flaskehals, men vi har gjort alt for at klare stormløbet i de første timer mandag morgen. Vi har åbenbart en attraktiv forestilling, og ligesom på Det Kongelige Teater vil alle sandsynligvis ikke kunne komme ind til premieren," erkender Søren Kjær.
 
Flaskehalsen opstår typisk, fordi folk er nysgerrige omkring hele deres årsopgørelse og bliver hængende på Skats frontend-servere og backend-mainframe i mellem et kvarter og tyve minutter i gennemsnit.
 
Worst case scenario
Søren Kjær siger, at Skats it-folk ikke er berørt af konflikten hos CSC, og at alle alligevel arbejder på højtryk for at blive klar til mandag morgen.
 
Det er samtidig hans forventning, at Skat er klar før, og så vil der blive sendt mails og sms'er til skatteborgerne om, at de kan kigge på deres årsopgørelser.
 
"I værste fald er vi klar, når vi skal være klar mandag morgen," siger Søren Kjær.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere