Sådan tuner du dit fladskærms-tv
Når man køber et nyt fladskærmsfjernsyn, er det en rigtig god idé at bruge tid på at indstille det (kalibrere) det lige med det samme.
For det første bliver billedet meget flottere, og for det andet daler strømforbruget dramatisk.
Det er så vigtigt, at man reelt kan købe et fjernsyn til 6-7.000 kroner, kalibrere det og vupti - så har man pludselig et fjernsyn, som hører hjemme i en væsentlig dyrere klasse.
- Faktisk køber de fleste deres nye fladskærms-tv uden at kalibrere det. Mange forhandlere fortæller, at størstedelen af deres kunder bare sætter strøm til uden at gøre andet, fortæller Rasmus Larsen, ekspert i fladskærme og stifter af hjemmesiden Flatpanels.dk.
På Flatpanels.dk er der mange eksempler på, hvordan billedet ikke skal se ud, og hvad man kan gør for at rette op på det.
Mange producenter indbygger et menuvalg mellem 'butik' og 'hjem' i indstillingerne.
Det gør de for at sikre, at så mange som muligt lægger mærke til lige præcis deres fladskærms-tv i butikken, hvor der typisk er opstillet mange konkurrerende fjernsyn.
For at få fjernsynet til at 'skrige højest' og gøre mest muligt opmærksom på sig selv, skruer producenterne op for alt muligt som lys, kontrast og lyd.
Når billedet bliver lige smart nok
Når man så kommer hjem med sit nye fjernsyn, kan de fleste godt se, at billedet er lige 'fancy' nok.
De fleste fladskærmsfjernsyn er fra fabrikken udstyret med forskellige billedprofiler eksempelvis sport og biograf, og det er de indstillinger, man som udgangspunkt skal tage fat i.
- Hvis man er en teknisk ukyndig bruger så opnår man ofte en ret stor forbedring af billedkvaliteten ved at vælge biograf-indstillingen, der også kan hedde 'movie' eller 'film', siger Rasmus Larsen.
Det eneste problem med de indstillinger er, at de mest er rettet mod fjernsynskigning i aftentimerne. Hvis man ser en film om dagen, hvor solen måske står ind ad vinduerne, skal man tit skrue lidt op for lysstyrken (også kaldet backlight eller baggrundslys) for at få det bedste resultat.
Hvis ikke det er oplagt, hvor man indstiller de forskellige ting, så må man have fat i manualen. Typisk går vejen på fjernbetjeningen fra menu og så videre til 'billede' og igen videre derfra.
Slå dynamisk kontrast fra
Det, som tit får billedet til at være grumset og giver lidt fnidder rundt omkring, er forskellige kredsløb, som producenterne har bygget ind.
De her kredsløb udglatter bevægelser for at kompensere for en ellers potentiel hakken i billedet eksempelvis i en fodboldkamp, hvor kameraet bevæger sig hurtigt fra mål til mål.
Derfor er næste skridt på vejen mod det gode billede og det lavere strømforbrug at slå 'dynamiske kredsløb' som for eksempel 'dynamisk kontrast' fra.
- Så er der indstillingen 'skarphed' (sharpness). Det lyder måske mærkeligt at ændre på det, men mange producenter tilføjer mere skarphed, end billedet egentlig er født med. På de fleste fladskærmsfjernsyn bør man reducere skarpheden i billedet til enten helt ned eller lidt over helt nede. Man kan stadig modtage analoge signaler nogle steder gennem kabel-tv, og her kan det være en fordel at øge skarpheden lidt, siger Rasmus Larsen fra Flatpanels.dk.
Lægger falske billeder ind
En del producenter bygger 100 Hertz- og 200 Hertz-systemer ind i fjernsynet. Normalt sendes tv-signaler ud i 50 Hertz, det vil sige 50 billeder per sekund, men det er ikke altid nok til at gøre billedet helt perfekt og flydende.
- Derfor skaber producenterne med de her systemer nogle 'falske' billeder, der lægges ind for at gøre bevægelserne mere flydende og glatte i for eksempel sportsudsendelser. De 'falske' billeder kan være en fordel, men de kan også have den konsekvens, at filmen ser ud, som om den er optaget med et videokamera. Nogle producenter har 100 og 200 Hertz-systemer, der fungerer godt, mens andre bare ikke dur, og de kan så slås fra i menuen, forklarer Rasmus Larsen.
Han anbefaler i øvrigt, at man noterer sig, hvordan indstillingerne er fra fabrikken. Som regel er der også en default, altså en genvej til fabriksindstillingerne, men den sletter samtidig dine kanaler, som så skal indstilles igen.
Når det bare bliver for blåt
Når du køber et tv og pakker det ud, så vil det som udgangspunkt have nogle ret kolde blålige nuancer. De fungerer godt som blikfang i butikken og kommer sig af, at man hæver farvetemperaturen, så billedet bliver mere blåligt og koldere i sit udtryk.
- Nogle kan lide, at farvetemperaturen er lidt høj, men når en filmproducent eller DR skal ud og optage en udsendelse, så optager de det med udgangspunkt i specielle krav, og du får det bedste billede, hvis du lægger dig op af de krav, som filmproducenten stiller, siger Rasmus Larsen.
Han anbefaler, at man ændrer farvetemperaturen fra den typiske fabriksindstilling 'kold' eller 'normal' til 'varm', hvilket som regel harmonerer med producenternes anbefalinger. Lige præcis farvetemperaturen er en vigtig indstilling for, hvordan farverne fremstår, understreger Rasmus Larsen.
Frem med værktøjet
Selvfølgelig kan man kalibrere sit fladskærms-tv på øjemål, men der findes også værktøjer, der til en overkommelig pris kan sikre den perfekte indstilling.
En kalibrator som SpyderTV koster omkring 500 kroner og fylder lidt mindre end en computermus. Den kan guide brugeren gennem indstillinger som at skrue ned for kontrasten og skifte til en anden farvetemperatur.
- Sådan en kalibrator kan hjælpe nybegyndere, men der er også flere funktioner til de mere avancerede. Kalibratoren fungerer på den måde, at man kobler en bærbar computer til apparatet, der også skal forbindes til fjernsynet enten med et HDMI- eller et VGA-kabel. Så kommer der skærmbilleder op på skærmen og guider en gennem processen. Samtidig holdes den lille måleenhed op mod skærmen, som så registrerer og måler forskellige ting på skærmbilledet, lyder det fra Rasmus Larsen.
Ud over at give et bedre billede reducerer en kalibrering også strømforbruget væsentligt.
- Du får et bedre billede, men typisk også et reduceret strømforbrug, fordi fabriksindstillingerne ofte betyder, at der er skruet op for det hele. På nogle fladskærmsfjernsyn kan man faktisk halvere strømforbruget, siger Rasmus Larsen.
En undtagelse herfra er fjernsyn fra B&O. Den danske producent bygger sensorer ind, som automatisk skruer op og ned for lyset alt efter hvilken tid på dagen, det er. Derfor reducerer man ikke strømforbruget særlig meget på et B&O-fjernsyn.
På flatpanels.dk findes en oversigt over strømforbruget i en stribe forskellige fladskærms-fjernsyn.