Prøvekørt: Sådan virker Motorola Xoom med Android 3.0

Vores amerikanske kolleger har prøvekørt den spritnye Motorola Xoom. Men hvad virker, og hvad fungerer mindre godt på tablet-pc'en, der kører Android 3.0? Få svaret her.

I dag fik jeg tablet-pc'en Motorla Xoom med Android 3.0 i hænderne. Det er en kombination, der leverer en ganske overbevisende oplevelse.

Det er også en meget anderledes oplevelse, end hvad man får både med de nuværende tablet-pc'er med Android 2.2 (ført an af Samsungs Galaxy Tab) og med Apples iPad.

Da Motorola Xoom blev introduceret i januar ved CES i Las Vegas, fik vi kun få glimt af, hvad den kan.

Og jeg mener bogstavelig talt glimt: Demonstrationen bestod af afspillede videoer, og ingen fik lov at få enheden fysisk i hænderne.

I dag var det en helt anderledes oplevelse. Efter Googles særlige begivenhed i hovedkvarteret, hvor Android 3.0 Honeycomb formelt blev introduceret, fremviste et par håndfulde udviklere deres apps på Motorola Xoom, og medarbejdere fra Google præsenterede Honeycombs funktioner ligeledes på Xoom.

Efter alt at dømme har Motorola denne gang en kæmpefordel i forhold til sine Android-konkurrenter, der venter på, at det endelige software developer kit (SDK) bliver frigivet om få uger.

I mellemtiden har Motorola fortalt, at virksomheden sigter efter at sende Xoom i handlen sidst i februar i USA, hvilket er omkring det tidspunkt, hvor de andre producenter af tablet-pc'er tidligst får fingre i SDK'et.

For lige at løbe de grundlæggende specifikationer igennem: Xoom indeholder Nvidias Tegra 2-platform med en dualcore-processor på en gigahertz, den har en gigabyte ram og 32 gigabyte intern lager samt plads til et hukommelseskort. Skærmen er 10,1 tommer og har en opløsning på 1280 gange 800 pixels.

Det fantastiske

Og nu til de gode sager, hvilket - at dømme ud fra disse første indtryk - er stort set alt andet end skærmopløsningen ved denne tablet-pc.

Xoom føles til at være solidt bygget, og dens konturer betyder, at den ligger godt i hånden på trods af dens relativt høje vægt.

På trods af den lidt lave skærmopløsning som gør, at tekst ikke vises så jævnt, som man kunne ønske sig, så er skærmen pragtfuld til at vise billeder.

Når man ser på billeder af NFL-football i app'en fra Sports Illustrated, er det lige ved, at spillerne hopper ud af skærmen.

Den kapacitative skærm med multitouch er superfølsom og fungerer vidunderligt sammen med Honeycomb. Hurtige swipes og lette berøringer er alt, der skal til.

Designet af Xoom er optimeret til vandret brug. Kameraet på forsiden sidder midt for langs toppen (eller i højre side, hvis tablet-pc'en vendes lodret). Volumenknapperne sidder i øverste venstre hjørne (eller øverst i højre side, hvis den vendes lodret). Langs bunden (ved vandret brug) sidder, hvad der så ud til at være mini-USB- og mini-HDMI-porte, der ikke har nogen dæksler. På den anden side er placeret, hvad der lignede en dækket port til et micro-SD-kort.

Resten af mine observationer af Xoom afspejler redesignet af Android 3.0, og hvor lynende hurtigt det er. Det gik som smurt at bevæge sig mellem hjemmeskærmene og endda 3D-karrussellerne for musik, YouTube og Google Books bevægede sig jævnt og hurtigt.

Jeg syntes godt om, at der ikke var nogen knapper i kanten.

På Android 2.2-baserede tablet-pc'er med knapper, som jeg har prøvet, synes jeg, at de har haft det med at komme i vejen, afhængig af hvordan man orienterer tablet-pc'en.

Her er jeg flere gange kommet til at aktivere en menu eller gå tilbage, uden det var hensigten. Ved at integrere navigationsknapperne i brugergrænsefladen, så de er på skærmen sammen med indholdet, eliminerer Google problemet med knapper, der vender på hovedet, eller kommer i vejen for ens hænder, når man holder enheden.

Ulemperne

Nu må man holde sig for øje, at det var en præproduktions-enhed, jeg fik lov at kigge på. Det bekymrede mig dog ikke desto mindre, at meget af teksten på skærmen ikke virkede så jævn, som jeg gerne havde set det.

Når det er sagt, så påpegede Googles udviklere da også, at der stadig bliver arbejdet på Honeycomb, og det er på nuværende tidspunkt svært at sige, om det var et problem med skærmen (Motorola sagde intet om skærmopløsningen på præcist denne præproduktions-enhed), et spørgsmål om drivere eller et renderings-problem i styresystemet.

En anden ting, der sprang mig i øjnene, var størrelsen. En skærm på 10,1 tommer er pragtfuld til at vise billeder og til at præsentere andet indhold.

Men den føltes tung i hænderne, og særligt når man kun brugte en hånd. Xoom kommer da også ifølge Motorola til at veje 725 gram, hvilket er 45 gram mere end Apples første generation af iPad.

Motorola oplyser, at Xoom kommer til at måle 24,9 centimeter i længden, 16,8 centimeter i bredden og 1,3 centimeter i dybden.

Det betyder, at den i dybden kan måle sig med Apples iPad og er en smule større end Samsungs Galaxy Tab.

Den tredje ting, der ikke begejstrede mig, var Honeycombs nydesignede kamera-applikation. På en enhed så stor som Xoom føltes navigationen og placeringen af knappen på skærmen akavet i det mindste for mine små hænder. Jeg havde brug for mere tid til at finde ud af, om jeg ville kunne vænne mig til det, men mit førstehåndsindtryk var, at denne nye brugergrænseflade til kameraet kunne bruge noget mere arbejde.

Disse observationer er udelukkende baseret på en meget begrænset tid med Xoom-tablet-pc'en i hænderne. Jeg er sikker på, at jeg vil finde flere fordele og ulemper ved enheden, når jeg har brugt nogle timer med et helt færdigudviklet anmeldereksemplar.

Men indtil da frister denne tidlige smagsprøve mig med forventningen om noget mere. Xoom og Android 3.0 ligner en vinderkombination, som faktisk gør, at jeg ser frem til at bruge en Android-tablet-pc.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også
Alt du skal vide om Android 3.0
Her er alle de nye tablet-pc'er




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering