Guide: 26 gode tips til din Android-mobil
Froyo og Gingerbread - to delikate lækkerbiskener som Android-brugere verden over er sultne efter - er de kage-klingende kodenavne på de to seneste versioner af mobilstyresystemet Android.
Begge versioners bedste salgsargument er øget hastighed, men de er hver især også kommet langt siden det originale Android og har eksempelvis fået en flottere grafisk brugergrænseflade (særligt Gingerbread).
Men selv om disse versioner af Android giver din smartphone flere funktioner end før, er det ikke altid helt lige til, hvordan man bedst udnytter forbedringerne.
Derfor kan du her læse en så godt som udtømmende liste over de mest overbevisende nye funktioner samt tips og tricks til at få det bedste ud af dem.
Den første del af listen handler specifikt om Android 2.2 Froyo, der blev udgivet sidste sommer og kører på mange telefoner i dag, mens den anden del specifikt handler om Android 2.3 Gingerbread, der blev udgivet i december og på nuværende tidspunkt kun findes på Samsung Nexus S.
Hvis du er så heldig at køre Gingerbread, skal du vide, at rådene om Froyo også gælder for dig.
Tips og tricks til Android 2.2 Froyo
1. Gem dine apps på SD-kortet: Ejer du en ældre telefon uden særlig meget internt lager, er denne funktion uundværlig. Forudsat at applikations-udvikleren har gjort det muligt, kan du flytte applikationen over på SD-kortet. Gå ind i Indstillinger, Programmer, Administrer programmer, og klik på den app, du ønsker at flytte. Du vil her se en knap med valgmuligheden Flyt til SD-kort. Klikker du på denne knap, flyttes app'en over på SD-kortet, mens alt fungerer, som det plejer. Du kan altid senere flytte den tilbage til telefonens interne lager ved at klikke på den samme knap, der nu hedder Flyt til telefon.
2. Fra computerens browser til din telefon: Hvis du bruger Googles browser, Chrome, på din computer, er udvidelsen Chrome to Phone et must. (Der findes en version til Firefox ved navn Fox to Phone, der dog er lavet af en tredjepartsudvikler.) Først skal du installere udvidelsen Chrome to Phone i Chrome. Derefter skal du fra Android Market downloade og installere Chrome to Phone-app'en på din telefon. Når du herefter på din desktop løber ind i et website, du kan lide, kan du nu klikke på den nye Chrome to Phone-knap i din browser for øjeblikkeligt at sende URL'en til din telefon. Du kan også markere et telefonnummer og klikke på knappen, og din telefon vil med det samme være klar til at ringe nummeret op. Eller du kan sende en rutevejledning, der vil blive åbnet direkte i Google Maps på din telefon. Hvis du markerer noget tilfældigt tekst, vil et tryk på knappen kopiere det til din telefons udklipsholder, så det er klart til at blive sat ind i hvilket som helst tekstfelt på din telefon.
3. Få fat i Flash: Android i version 2.2 og nyere understøtter fuldt ud Adobe Flash i browseren. Du er dog muligvis nødt til først at downloade Flash fra Android Market (søg efter Flash Player 10.1). Det kan være belejligt at have denne valgmulighed. Nogle websider, der indeholder Flash, kan dog være meget langsomme at indlæse på telefonen.
4. Bloker automatisk indlæsning af Flash: Heldigvis findes der en måde at indstille browseren, så den ikke automatisk indlæser Flash-indhold. Tryk på menu-knappen, mens du er i browseren og vælg Flere, Indstillinger og rul ned til Aktiver plugins. Klik på den og vælg Påkrævet. (Dette er tilsyneladende en dårlig oversættelse til dansk i Android fra det engelske On Demand og burde nok have lydt: Spørg mig hver gang.) Genstart browseren. Når du nu møder en side med Flash-indhold, vil du se en boks med en pil i. Klik på den for at aktivere præcist denne bid Flash-indhold.
5. Bedre multitasking: I tidligere versioner af Android ville et langt tryk på Hjem-knappen give adgang til de fire apps, du har brugt sidst. Når du laver et langt tryk på Hjem-knappen i Froyo giver det dig adgang til de otte senest anvendte apps.
6. Skift Gmail-konto: Klik blot på kontonavnet i øverste højre hjørne i Gmail for at skifte mellem konti.
7. Lettere indstilling af kameraet: Indstillingerne for blitz og hvidbalance er nu i kameraets hovedvindue, så du ikke længere skal jage rundt i menuerne for at finde dem.
8. Forhåndsvisning af dine billeder: Brug en knibe-bevægelse med to fingre på et billedalbum i dit galleri for at få en hurtig forhåndsvisning af, hvad der gemmer sig i albummet.
9. Forhåndsvisning af hjemmeskærmene: Fra hjemmeskærmen vil et langt tryk på Alle applikationer-knappen give en forhåndsvisning af samtlige hjemmeskærme. Klikker du på en af dem hopper du direkte til den.
10. Opkald og browser på hjemmeskærmen: Ikonerne til opkald og browser har nu deres faste plads på bundpanelet på hjemmeskærmen. Dette giver dig ikke alene hurtig adgang til begge, uanset hvilken hjemmeskærm du er på, men det frigør også plads på hjemmeskærmen til andre ikoner.
Tips og tricks til Android 2.3 Gingerbread
11. Find downloads med den nye Download Manager: Har du nogensinde undret dig over, hvor alt det, du downloader, egentlig bliver af? Nu er det let at finde alle downloadede filer fra det samme sted. Åbn din liste over Alle applikationer og vælg Overførsler.
12. Hurtig administration af apps: Det er nu lettere end nogensinde at holde styr på sine applikationer. Fra hjemmeskærmen trykker du blot på Menu-knappen og vælger Administrer programmer. (Du vil kun have denne valgmulighed, hvis du bruger Googles standard-udgave af Android.) Herfra kan du få mere information om dine apps, gennemgå deres tilladelser, slette apps, lukke dem ned eller overføre dem til SD-kortet.
13. Få en hurtig forhåndsvisning af et billedalbum: Når du kigger på dine forskellige billedalbums i Galleriet, kan du placere to fingre på et album og sprede fingrene. Det vil udbrede albummet som et kortspil, så miniaturer af alle billederne i det album vil flyde fra din ene finger til den anden.
14. Det orange skær: Hvis du ser et orange skær, er det ikke, fordi du har gjort noget galt. Når du ruller gennem en liste (såsom din indbakke i Gmail), og du rammer bunden af listen, vil der komme et orange skær. Det er bare for at lade dig vide, at du er nået til bunds i listen. Det sker også, når du ruller sidelæns eller når toppen af en liste.
15. Forbedret kontrol over cursoren: Cursoren var tidligere et af Androids svage punkter, men Gingerbread gør cursoren til en styrke. Når du klikker på noget tekst i et tekstfelt, kommer der en orange pil til syne, hvor cursoren er. Du kan herefter sætte fingeren på cursoren og flytte den præcist derhen, hvor du ønsker den.
16. Kopier og indsæt tekst fra en webside: Det er blevet enklere at kopiere og indsætte fra browseren. Et langt tryk på en bid tekst og der kommer to håndtag til syne. Træk i de to håndtag, så de indeslutter det stykke tekst, du vil kopiere, og tryk i det markerede område. For at indsætte laver du et langt tryk i det relevante tekstfelt og vælger Indsæt.
17. Kopier og indsæt tekst fra Gmail: Med en e-mail åbnet trykker du på Menu-knappen. Her klikker du Flere, Vælg tekst. Herefter fungerer det på samme måde som beskrevet ovenfor.
18. Foretag og modtag VoIP-opringninger: Med Gingerbread kan du bruge din telefon til at foretage og modtage Voice over Internet Protocol-opringninger over Wi-Fi uden brug af tredjeparts-applikationer. Du er dog først nødt til at tilmelde dig en SIP-tjeneste såsom SIPgate. Når det er gjort, trykker du fra din hjemmeskærm på Menu-knappen og vælger Indstillinger, Opkaldsindstillinger og ruller ned til Internet-opkaldsindstillinger, hvor du vælger Tilføj konti. Her skal du indtaste oplysningerne fra din SIP-konto såsom brugernavn, kodeord og server (som på telefonen muligvis kaldes SIP-oplysninger, SIP URI eller SIP ID.) Her kan du også konfigurere forskellige valgfri indstillinger.
Gå nu tilbage til menuen Internet-opkaldsindstillinger og sæt et flueben i kassen Modtag indkommende opkald. Dine kontakter vil nu have et SIP-telefon-ikon, uanset hvordan du får dem vist. Dette SIP-ikon trykker du blot på for at foretage et SIP-opkald. Og hvorfor skal du så gå gennem al denne opsætning? Svaret er, at opkaldet takseres som datatrafik, så du slipper for at bruge af din taletid. Derudover kan du lave opkald over Wi-Fi, selv hvis du ikke er i nærheden af en mobilmast, og der ikke er mobildækning.
For yderligere information kan du se denne YouTube-video om SIP-funktionen.
19. Near Field Communication: Hvad er det nu, NFC egentlig gør? Tjah, ikke så meget. Endnu. På nuværende tidspunkt vil begrænsninger i softwaren kun lade din telefons NFC-radio fungere som modtager, ikke som sender. Men da softwaren er ved at blive udviklet, vil det nok snart ændre sig, sandsynligvis med en mindre opdatering til Gingerbread. Du vil grundlæggende blive i stand til at bruge din telefon som et hightech betalingskort. I teorien vil du ved et køb i en butik blot skulle føre din telefon hen i nærheden af kasseapparatets sensor, hvorefter en besked på din telefon vil spørge dig, om du ønsker at godkende det aktuelle køb. Da radioen endnu kun kan modtage, fungerer det på nuværende tidspunkt på omtrent samme måde som med QR-koder: Den kan modtage et link, noget tekst, et telefonnummer og så videre.
Tips til tastaturet i Gingerbread
Androids standard-tastatur har fået en større overhaling i Gingerbread, og her taler vi ikke bare om en kosmetisk operation. Du vil lægge mærke til, at det er blevet hurtigere og mere præcist, og det understøtter nu multitouch input. Herunder beskrives en række yderligere forbedringer.
20. Autofuldførelse og mellemrumstasten: Når autofuldførelse har et forslag parat, mens du indtaster, vil mellemrumstasten give et orange skær. Trykker man på mellemrumstasten, vælger man det markerede ord i autofuldførelses-bjælken. Bemærk også, at det er muligt at rulle i autofuldførelses-bjælken: Hvis det forslag, man skal bruge, ikke umiddelbart er synligt, kan man rulle til venstre i bjælken. Der er ofte hele tre bjælker af forslag tilgængelige.
21. Skriv med store bogstaver: Her kommer multitouch ind i billedet. For at skrive i versaler er du ikke længere nødt til at trykke Shift (hvilket laver hele tastaturet til versaler) og derefter taste et bogstav - du kan nu samtidigt trykke på Shift og det bogstav, der skal skrives med stort (ligesom du gør på din computers tastatur).
22. Hurtig erstat: Lavede du en fejl? Du kan nu trykke på ethvert tidligere indtastet ord, og autofuldførelsen vil igen vise dig alle dens forslag til det ord. Hvis du ser det ord, du leder efter, trykker på bare på det, og det vil erstatte det gamle ord.
23. Tilføj ord til ordbogen: Når du indtaster et ord, som ordbogen endnu ikke kender, trykker du bare på det i autofuldførelses-bjælken for at sætte det ind i tekstfeltet. Autofuldførelses-bjælken vil herefter bede dig om at trykke på det igen for at gemme det i ordbogen.
Nemmere tegnsætning
Sulten efter Froyo og Gingerbread
På nuværende tidspunkt er det cirka 52 procent af alle Android-telefoner, der anvender version 2.2 Froyo, mens 35 procent stadig hænger på version 2.1 Eclair.
Langt færre Android-telefoner har dog Gingerbread - kun 0,4 procent i skrivende stund - det er endnu kun Nexus S, der kører den nyeste version.
Oversat af Thomas Bøndergaard