En lang række it-kontrakter indgået under SKI's rammeaftaler risikerer at skulle tvangsopsiges, vurderer eksperter.
Professor i udbudsret Michael Steinicke fra Aarhus Universitet siger:
"Der er indgået konkrete kontrakter for milliarder af kroner på de 16 rammeaftaler hos SKI, der er blevet opsagt. Mange af dem risikerer i sidste ende at skulle opsiges," siger han.
Professoren påpeger, at det er juridisk ubestridt, at indgåede udbud er myndighedens ansvar, der ikke kan gemme sig bag SKI's brølere.
Men fordi sagen simpelthen er så stor, så vil man måske se, at Klagenævn for Udbud ser en anelse mildere på nogle af de ulovlige kontrakter, vurderer professoren.
"Det vil jo skabe stor uro, hvis så mange kontrakter skulle opsiges. Så der kan man forestille sig, at et overordnet, alment hensyn vil spille ind," siger han.
Erstatningssager på vej
Professoren er omvendt ikke i tvivl om, at vi vil se flere erstatningssager mod myndigheder, som har indgået kontrakter under SKI.
"Konkurrenter til ordremodtageren kan jo se, at SKI-aftalerne er lovstridige, hvorfor flere helt sikkert vil afprøve gyldigheden af de konkrete kontrakter og måske afkræve erstatning," siger professoren.
I den forstand er SKI blevet en stor hovedpine for de myndigheder, der tænkte på SKI som en let vej til indkøb.
"I forvejen har mange myndigheder sikkert haft bøvl med SKI, men nu er det blevet lidt af en hovedpine," siger Michael Steinicke.
Muligt krav mod SKI
Advokat og ekspert i udbudsret Peter Lund Meyer fra advokatfirmaet Publicure er enig med Michael Steinicke.
"Da SKI's rammeaftaler ikke er lovlige, så har man et problem med de kontrakter, der er indgået under rammeaftalerne. Og jeg er helt enig i, at det er myndighedens objektive ansvar, at deres udbudsforpligtelsers overholdes," siger han.
Han forventer i øvrigt, at kommuner og andre myndigheder i sidste ende vil kunne rette krav mod SKI, såfremt de løber ind i store problemer med ulovlige kontrakter.
På sammen måde kan der blive travlt på en anden front i det juridiske arbejdsværelse i sagen.
Firmaer, der måtte have tabt penge på at have lavet materiale til SKI-udbud, vil også kunne kræve erstatning (ved Klagenævnet for Udbud inden for klagefristerne eller ved domstolene, red.), vurderer advokaten.