Top 5: Det her rykkede for alvor i 2010
Trods finanskrise har 2010 budt på massevis af nye produkter, der har lokket tusindekronesedlerne op af vores lommer.
Især Apple og Google har været med til at sætte dagsordenen i en elektronikverden, der buldrer og brager af sted som et godstog med raketmotor.
I løbet af 2010 så vi adskillige nye og avancerede mobiltelefoner, også kaldet smartphones, der trods høje priser fik et solidt folkeligt gennembrud.
Vi kom for alvor på fornavn med apps, små programmer til mobilen, som findes i alverdens afskygninger.
Men det var ikke kun telefoner, der rykkede i 2010. På tv-fronten blev vi stopfodret med nye 3D-fladskærme, og sidst på året blev vi danskere endda forkælet med en tv-kanal, der sender udsendelser og film i det tredimensionelle format.
Flere producenter forsøgte også at løse en vanskelig opgave: at få internet og fladskærmen i stuen til at smelte sammen i skøn forening.
Massevis af fjernsyn fik indbygget online funktioner, mens vi også så adskillige tv-bokse, der forsøgte at få internettet og tv til at indgå arrangeret ægteskab. Ingen lykkedes dog til topkarakter.
2010 blev også tablet-pc'ens år. Apples længe ventede iPad satte standarden, og konkurrenterne forsøgte at følge efter. Nogle med mere held end andre.
1. Lækre, lækre mobiltelefoner
2010 bød på den ene lækre mobiltelefon efter den anden. Vi fik ikke kun større skærme, men også massevis af smarte funktioner og nærkontakt med internettet.
Især Apples iPhone og Android-mobiler kæmpede en hård kamp om pladsen i vores inderlommer.
Flotte karakterer regnede ned over Samsung Galaxy S, HTC Desire og HTC Desire HD, mens Sony Ericsson X10 måtte nøjes med en lunken anmeldelse.
Med iPhone 4 lykkedes det Apple at genopfinde sin succesfulde mobiltelefon, selv om året også bød på en kæmpeskandale.
En prototype af iPhone 4 blev inden den officielle lancering tabt af en Apple-ansat under et besøg på en ølstue (ja, det lyder langt ude, men historien er god nok).
Siden endte den i hænderne på gadgetsiden Gizmodo.com, og dermed var mange detaljer løs på nettet, og det må have pint og plaget Apple, der er kendt for at være ekstremt fokuseret på at undgå ukontrollerede læk.
Det blev ekstra pinligt, da iPhone 4 endelig kom ud i butikkerne, og den pludselig viste sig at have seriøse antenne-problemer, som Apple først negligerede. Efter massivt pres indrømmede æbledrengene, at der var problemer og gav gratis covere til nye iPhone 4-ejere, der ikke kunne få deres mobiler til at fungere.
2010 blev også året, da telegiganten Nokia forsøgte at komme ind i kampen mod iPhone og Android-telefonerne med mobilen N8. Spørgsmålet er bare, om det er for sent.
Det er nemlig ikke nemt at få plads i forbrugernes lommer. Det måtte Google sande, da søgegiganten valgte at dræbe sin stort anlagte telefon Nexus One, som var skabt i samarbejde med HTC. Dårlige salgstal fik skylden for, at Nexus One endte med en levetid på ganske få måneder.
Sidst på året var Google dog tilbage igen - denne gang i samarbejde med Samsung. I fællesskab lancerede de Nexus S, som er den første mobil med Android i version 2.3, som også går under navnet Gingerbread.
2. Stort gennembrud for tablet-pc'en
Apples iPad var verdensberømt, allerede inden topchefen Steve Jobs officielt viste den frem for offentligheden i januar. Forud var gået måneder med spekulationer og gæt på, hvad Apple nu havde fundet på.
Lanceringen af tablet-pc'en fik nærmest Apples konkurrenter til at gå i panik ved tegnebordet og skynde sig at brygge iPad-kloner sammen med trykfølsomme skærme og måske ikke helt velovervejede styresystemer.
I hvert fald meldte Google ud, at det endnu var for tidligt at bruge Android-platformen til tablet-pc'er, selv om flere producenter satsede på netop denne platform. Først i senere versioner af Googles mobile styresystem skulle Android være klar til større skærme end på mobilen, mente søgegiganten.
Det forhindrede dog ikke Samsung i at skabe en kvalificeret udfordrer til iPad baseret på netop Android.
Samsung Galaxy Tab overhalede faktisk lanceringen af iPad i Danmark og nåede derfor ud i butikkerne før Apples tablet-pc.
Selv om adskillige andre producenter har brølet op om, at de er på vej med tablet-pc'er, er det kun ganske få, som ventes at blive sat til salg herhjemme.
Toshiba lovede at levere Folio 100 i løbet af efteråret, men det har været meget sparsomt med eksemplarer, og flere webbutikker melder udsolgt og venter på nye sendinger, der først dukker op i det nye år.
Creative lovede også at levere sin Ziio i begyndelsen af december, men denne tablet-pc er ikke dukket op endnu.
Nedtur for Windows på tabletten
Selv om iPad er udnævnt til konge i tablet-land, lykkedes det faktisk Microsoft først at vise en tablet-pc frem. Det skete på den store elektronikmesse CES i Las Vegas i begyndelsen af januar 2010.
Her kunne topchefen Steve Ballmer fremvise HP Slate, en tablet-pc med Windows 7. Først senere i januar var det Apples tur, da Steve Jobs fremviste den længe ventede iPad.
Mens iPad røg ud i de amerikanske butikker i løbet af foråret, blev der mere og mere stille om HP Slate. Flere meldinger gik på, at HP havde droppet Windows 7 som styresystem, fordi det var for tungt at køre på den lille tablet-pc.
Samtidig havde HP købt Palm og fået adgang til smartphone styresystemet WebOS, og det var nærliggende at tro, at det nu skulle have plads på tablet-pc'en.
Flere amerikanske it-websider begravede derfor HP Slate, men tablet-pc'ens død var stærkt overdreven.
Den dukkede op i butikkerne i slutningen af året i USA - med Windows 7. Men HP havde sadlet om, og nu galopperede Slate ikke af sted mod forbrugere, men derimod var erhvervslivet nu målgruppen.
2011 vil med garanti byde på mange flere tablet-pc'er, og der er allerede rygter om, at vi snart får en iPad 2 at se.
3. Tv-bokse sender fladskærmen på nettet
Der er ikke nogen, som for alvor har knækket koden, når det gælder om at smelte internet sammen med faldskærmen i stuen.
Flere fladskærmsproducenter har ellers gjort forsøget ved at indbygge online funktioner, der giver tv'et adgang til vejrudsigter og filmudlejning.
Men indtil nu har det ikke været muligt at få en "rigtig" internetfornemmelse, som du kender fra din computer.
Derfor var det ikke voldsomt overraskende, at vi i 2010 så flere tv-bokse, der lovede at give vores fladskærme nærkontakt med internettet, eksempelvis WD TV Live Hub og Apple TV.
En af de bedste løsninger var Boxee Box fra D-Link, der kan afspille alverdens videofiler - eksempelvis trådløst fra en netværksharddisk i dit hjem - og tilmed har indbygget browser.
Bevares, det er ikke nogen nem opgave at surfe hurtigt på nettet via fladskærmen, men boksen understøtter Flash, og den har en masse småprogrammer, der kan trække videofiler og andet indhold fra nettet og præsentere det på en seværdig facon.
Google vil ind på fladskærmen
Den største chokbølge i tv-verdenen ramte dog i foråret, da Google meldte ud, at søgegiganten nu var på vej med Google TV. En softwareplatform, der skal forvandle dit fjernsyn til et online monster.
I første omgang har søgegiganten valgt at samarbejde med Sony, som i løbet af efteråret kunne lancere verdens første Google TV.
Hvis du ikke gad investere i et nyt tv fra Sony, kunne du også nøjes med at kaste sparepengene efter Logitech Revue. Det er en tv-boks, der har softwaren Google TV indbygget og dermed skulle give samme funktionalitet, som er indbygget i Sony-fladskærmen.
Logitech Revue var dog en skuffende oplevelse, da vi prøvede kræfter med boksen.
Samtidig har mange - især amerikanske websider - valgt at blokere for Google TV, så du ikke kan bruge softwaren til eksempelvis at se flere af de tv-serier og film, som ellers er gratis for - amerikanske - websurfere.
Det er meningen, at Google TV på et tidspunkt bliver open source ligesom det mobile styresystem Android. Dermed kan vi forvente at se flere bokse og tv med denne platform i de kommende år.
4. 3D kommer til en sofa nær dig
I løbet af sommeren blev de første 3D-fladskærme sat til salg i Danmark, og den store forbrugerelektronikmesse IFA i Berlin var i september stopfyldt med tv, der håndterede indhold i det tredimensionelle format.
Alle fladskærmsproducenter er ved at være godt oppe i gear, når det gælder 3D, og Toshiba kunne endda i løbet af året fremvise prototypen på en skærm, hvor det var muligt at se de tredimensionelle effekter uden brug af specielle briller.
Pr-folket var i løbet af 2010 også særdeles aktive og var ved at flække trommeskindet, når de sendte buldrende meddelelser af sted om den store "3D-revolutionen".
Men generelt var året en skuffende 3D-oplevelse i biografen, hvor der ikke var mange film at vælge imellem. Samtidig var en del film blot ganske ordinære 2D-film, der havde været en tur i computeren for at få tillagt en ekstra dimension, blandt andet Clash of the Titans og Alice i Eventyrland.
Ifølge BranchenForbrugerelektronik blev der i løbet af 2010 solgt mellem 10.000 og 20.000 fjernsyn, der kan håndtere 3D. Et beskedent tal i forhold til de i alt over 700.000 almindelige fladskærme, som er blevet solgt i 2010.
Samtidig byder 3D-teknologien også på en række udfordringer for seeren. I hvert fald hvis der skal ses 3D på fladskærmen i stuen.
Du skal have en boks, eksempelvis en PlayStation 3 eller en nyere Blu-Ray-afspiller, og et særligt HDMI 1.4-kabel - og naturligvis en fladskærm, der er klar til 3D. Desuden må du ikke glemme 3D-briller til hele familien, hvis I sammen skal se en film, hvor actionhelten næsten hopper ud i stuen.
Selv om det i dag er muligt at bygge sin egen 3D-hjemmebiograf, er der ikke meget indhold at nyde sammen med popcornene fra mikroovnen. Der er i øjeblikket kun få Hollywood-film at vælge imellem, og indtil for nylig var der slet ingen tv-kanal i Danmark, der sendte udsendelser i 3D.
Det ændrede Viasat dog i midten af december, da tv-distributøren lancerede en dedikeret 3D-kanal. Den er i første omgang målrettet Viasats kunder, der modtager tv-signal via satellit. Især sport ventes at blive den store drivkraft for 3D, og Viasat vil i 2011 blandt andet sende FCK's hjemmekamp i ottendedelsfinalen i Champions League direkte i 3D.
Desuden er det allerede nu hos Viasat 3D muligt at leje film i det tredimensionelle format, selv om udvalget er begrænset til omkring 13 film. Det kræver desuden et særligt abonnement og modtageudstyr. Det kan du læse mere om her.
5. Apps og mobilrevolutionen
"There is an app for that". Dette Apple-slogan er ikke helt tåbeligt, for i løbet af 2010 blev vi begravet i små programmer, de såkaldte apps.
De giver mobiltelefonen nye funktioner og sørger for underholdning i form af spil.
Apples App Store og Googles Android Marked bugner af flere hundrede tusinde apps, der er lige til at hive ned på mobilen.
Du kan få apps til avanceret navigation, holde styr på kalorierne eller spille skak. Dermed kan du personliggøre din mobil og vælge programmer, der gør det til en endnu mere udsøgt fornøjelse at lade fingrene drible rundt på de moderigtige trykfølsomme skærme.
Nogle af PC Worlds favorit-apps til Android kan du se her.
Frem med dankortet
Google åbnede i løbet af 2010 op for betalingsprogrammer i Android Marked, så vi danskere kunne købe apps, hvilket tidligere var forbeholdt blandt andre amerikanere. Dermed var der endnu mere at hente ned fra de virtuelle hylder.
Et af de programmer, som storhittede på både iPhone og Android-mobiler, var Angry Birds.
Et forholdsvis simpelt spil om nogle arrige fugle, der vil have hævn over en flok grønne grise, der har stjålet æg. Det lyder en anelse bizart, men er et frygteligt vanedannede og underholdende spil.
Angry Birds var i øvrigt den bedst sælgende app til iPhone i 2010, og du kan se, hvad der ellers rykkede på Apples mobil på denne liste.
Internet på mobilen
2010 blev også året, da det blev almindeligt udbredt at bruge mobilen til at gå på nettet. Det har egentlig været muligt i mange år, og nogle læsere vil måske kunne huske tilbage på WAP.
Forskellen i 2010 var, at stadig flere teleudbydere valgte at tilbyde flatrate-abonnementer på datatrafik, der tidligere har været hundedyrt. Dermed var der lige pludselig ingen undskyldning for ikke at tjekke sin mail, se et par sjove YouTube-klip og læse nyheder på farten.
Dermed kom det folkelige gennembrud, og vores jonglering med telefoner har slet ikke toppet endnu.
Ifølge flere beregninger vil mobilen nemlig om få år blive vores foretrukne adgang til internettet. Google har desuden registreret, at op mod hver sjette søgning på nettet i dag foretages med en mobiltelefon.