Den nye fællesoffentlige it-strategi for 2011-2015 er småt ved at få vind i sejlene, lyder det i et kommissorium fra Finansministeriet.
Det er regeringen, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner, der sammen skal arbejde sammen om at "udforme en ny ambitiøs digitaliseringsstrategi for 2011-2015", som det hedder i arbejdspapiret fra Finansministeriet.
Skal borgerne tvinges til pc'en?
Den fællesoffentlige arbejdsgruppe skal blandt andet gøre en indsats i forhold til at øge anvendelsen af digitale løsninger - herunder gøre digital kommunikation til naturligt førstevalg for borgerne og virksomhederne i kontakten med det offentlige.
Kommissoriet drøfter samtidig muligheden helt at sløjfe papirblanketter og tvinge borgere over til de digitale selvbetjeningsløsninger på udvalgte områder.
"Det er væsentligt, at øget brug af digital selvbetjening ikke må hindre borgere og virksomheder, der ikke er klar til at betjene sig selv digitalt, i at få adgang til ydelser og services, de har ret til," lyder det dog også i arbejdspapiret.
It på tværs i det offentlige
Derudover skal der også sikres en effektiv ressourceanvendelse og gode rammebetingelser for vækst ved eksempelvis at bygge videre på NemID og borger- og virksomhedsportalerne Borger.dk og Virk.dk.
Samtidig skal den effektive ressourceanvendelse også indeholde en tværgående analyse af it-brugen i det offentlige og en finansiering af den fællesoffentlige digitaliseringsindsats.
Samtidig skal arbejdet munde ud i en model for øget anvendelse af de eksisterende fællesoffentlige løsninger, ligesom det skal undersøges, om den fælles it-infrastruktur med fordel kan udbygges ved at se på de tekniske, organisatoriske og juridiske barrierer.
Ministre på it-overarbejde
Regeringen, KL og Danske Regioner har udpeget en række områder, som egner sig særligt til digitale indsatsområder.
Det drejer sig om:
• Beskæftigelsesområdet
• Erhvervsområdet (vækst og innovation)
• Miljøområdet
• Socialområdet
• Sundhedsområdet
• Undervisningsområdet
• Universitetsområdet
Derudover står der følgende i arbejdspapiret:
"For at understøtte arbejdet med de særlige digitale indsatsområder lægges der op til politiske drøftelser af perspektiverne [...] For at drøfte sådanne politiske spørgsmål afholdes der politisk temadrøftelse på de udvalgte digitale indsatsområder, hvor det vurderes relevant."
Værterne for disse politiske drøftelser bliver de relevante fagministre, der står for drøftelserne, som finder sted mellem december og januar.
Da der ikke afholdes idrøftelser vedrørende sundhedsområdet, fordi der i forbindelse med regionernes økonomi for 2011 blev indgået en aftale om sundheds-it, ser det ud til, at seks ministre skal begynde at gøre sig klar til diskussioner om teknik og gevinster om en måneds tid.