Artikel top billede

Test: Så hurtigt er Nvidias Geforce GTX 580-grafikkort

Så er det slut med snak og spekulationer, for Geforce GTX 580 er her omsider. PC World har de første danske benchmarks af det nye grafikkort klar.

1. Her er Nvidias Geforce GTX 580-grafikkort

Det var med en snert af spænding, at vi monterede Nvidias nye kleppert af et grafikkort i testmaskinen og sluttede strømmen til.

Vi lyttede nøje efter, da hardwaren så småt begyndte at snurre, men grafikkortet sagde stort set ikke en lyd, hvilket står i næsten skærende kontrast til det varme og ret støjende GTX 480, der indtil i dag har været det kraftigste Geforce-kort, der kunne opdrives for penge.

Selv da vi med det nye grafikkort i computeren fyrede op under vores sædvanlige samling af testprogrammer, var støjforureningen væsentligt nedsat i forhold til GTX 480 og AMD's hidtil kraftigste kort, Radeon HD 5970. Det nye GTX 580-kort var heller ikke så velegnet til at varme stuen op som det gamle GTX 480 (hvilket bestemt ikke er et minus).

En forbedring

Så fik vi den måske vigtigste afsløring på plads: GTX 580 er bemærkelsesværdigt mere støjsvagt, og vi kan tilføje, at det skyldes en forbedret køler, som efter vores sarte ørers opfattelse har været længe ventet.

Men hvordan ser ydelsen ud? Formår GTX 580 at uddele en kindhest eller to til AMD's hurtigste Radeon-kort, og er ydelsesspringet ned til kortets forgænger overhovedet værd at skrive hjem om? Og hvor dyrt er Nvidias nye grafikkort?

Du får svarene på disse spørgsmål og mange flere i denne test, for PC World har den foregående uge som eneste danske medie vendt, drejet og testet det nye grafikkort, der lover at rette op på de børnesygdomme, det oprindelige GTX 480 døjer under.

2. Flere hestekræfter - lavere strømforbrug

Lad dig ikke forvirre af navngivningen; Geforce GTX 580 er i al sin enkelhed en forbedring af forgængeren, GTX 480, og altså ikke - når ret skal være ret - en ny generation med de grundlæggende arkitektoniske landvindinger, vi ville forvente.

Det er naturligvis ikke en skidt præstation i sig selv at rette op på forgængerens kritikpunkter, men det betyder, at det er svært at finde argumenter for at opgradere, hvis du allerede ejer et grafikkort i den vilde ende af skalaen.

Er du imidlertid indehaver af et lidt mindre eller blot ældre grafikkort, er der god grund til at følge med, for der er tale om et grafikkort, som overgår den vingeskudte forgænger på næsten samtlige punkter.

Indfrier potentialet

Da Nvidia tidligere på året viste GTX 480 frem for pressen, indrømmede grafikproducenten prompte, at GPU'en (graphics processing unit) ikke indfriede det fulde ydelsesmæssige potentiale.

Det var især fraværet af såkaldte CUDA-kerner, der betød, at konkurrenten AMD kunne ånde lettet op for en stund. Med i alt 480 CUDA-kerner var ydelsen høj, men samtidig var det alment kendt, at GPU'en i sin nuværende form altså kunne håndtere helt op til 512 af de slagkraftige kerner.

Med GTX 580, der netop har fået smækket antallet af CUDA-kerner helt i top, er det altså ikke unfair at sige, at den nye løsning er alt det, det oprindelige GTX 480-grafikkort skulle have været.

Tronfølgeren har desuden fået flere såkaldte texture- og shader-enheder end sin forgænger, og oven i købet har man skruet en smule på taktfrekvenserne i opadgående retning.

Flottere specifikationer

Grundlæggende ved vi altså på forhånd, at ydelsen bør være nævneværdigt højere. Det kan så både undre og imponere, at Nvidia samtidig har formået at sænke det kritisabelt høje strømforbrug, kortets forgænger døjer med.

Ikke desto mindre er det sket - hovedsageligt ved at optimere grafikprocessoren helt ned på det mikroskopiske transistor-niveau, hvor blandt andet elektronisk lækage er minimeret. Slutresultatet er højere ydelse og taktfrekvenser, men med et mindre strømforbrug til følge.

Specifikationsmæssigt har vi at gøre med en grafikprocessor, som igen er produceret på 40 nanometer og tikker af sted med en taktfrekvens på 772 megahertz, mens GDDR5-hukommelsen er fastsat til 1.002 megahertz, hvilket effektivt er 4.008 megahertz.

Til sammenligning knokler det gamle 480-kort af sted med en kernefrekvens på 700 megahertz og en hukommelseshastighed på 924 megahertz (effektivt 3.696 megahertz).

Hukommelsesmængden lyder stadig på 1.536 megabyte på en 384-bit bred datamotorvej, hvilket burde tilfredsstille selv de mest glubske computerspil.

Stor udskrivning

De højtflyvende specifikationer bliver ledsaget af en matchende pris, der ifølge PC Worlds oplysninger kommer til at ligge på omkring 4.000 danske kroner.

Det er vel at mærke for en helt almindelig referenceversion, så forvent at forbedrede versioner med ny køler og fabriksoverclock kommer til at koste endnu mere.

Til sammenligning koster det billigste Radeon HD 5970-grafikkort på markedet ifølge vores pristjek også godt 4.000 kroner, så der er lagt op til hård konkurrence.

3. Køleren er et hit

PC World har tidligere kritiseret køleren på det oprindelige GTX 480, der ikke blev et hit hos støjfølsomme pc-entusiaster.

Snarere tværtimod. Der var ikke tale om støjforurening på niveau med det fadæseramte Geforce FX 5800 Ultra, der under spidsbelastning larmede som en hårtørrer, men det var alligevel for meget.

Med GTX 580 har Nvidia valgt en helt anderledes kølertype, selv om det på overfladen godt kunne ligne raffineret genbrug, da det ydre design minder meget om forgængerens.

Løsningen er et såkaldt vapor chamber-koncept, der optager to kortpladser i pc'ens indre og udmærker sig ved at være væsentligt mere effektivt og - som resultat deraf - mere støjsvagt end traditionelle kølere baseret på traditionelle heatpipes.

Vapor chamber-køleren kan opfattes som en traditionel heatpipe-køler - uden heatpipes. Når GPU'en bliver varm, forvandles væsken i det kobberbaserede vapor chambers indre til damp, som igen bliver væske og finder vej tilbage til den varme grafikprocessor.

Varmen overføres til et massivt kølelegeme, den såkaldte heat sink, hvorfra varmen fjernes ved hjælp af den luftgennemstrømning, blæseren sparker i gang; den kolde luft suges ind, og den opvarmede luft sendes prompte ud gennem kabinettets bagside.

Solid løsning

Vapor chamber-køleren er ikke nogen revolution i sig selv og findes også monteret på dobbeltprocessorkortet Radeon HD 5970, men på det nye Geforce-kort må vi virkelig bifalde slutresultatet, for støjniveauet under spidsbelastning er til at leve med.

Det siger vi endda, selv om vores testmaskine står placeret kun 50 centimeter fra vores sarte ører - uden påmonteret kabinetside.

Det er derfor sandsynligt, at grafikkortet vil fremstå endnu mere støjsvagt, når det havner i en slutbruger-pc.

Vi har ikke haft adgang til en decibel-måler i forbindelse med denne test, men Nvidias egne målinger viser, at GTX 580 sågar er mere støjsvagt end det gamle GTX 285. Vi er tilbøjelige til at give dem ret og byder forbedringen velkommen.

4. Sådan har vi testet

For at se, hvor hurtigt de enkelte grafikkort kan sparke pixel op på vores skærm, har vi skruet følgende AMD-testmaskine sammen:

Processor: AMD Phenom II X6 1075T @ 3 GHz
Bundkort: Asus Crosshair IV Formula
Hukommelse: 4 GB Kingston HyperX 1.600 MHz @ 1.333 MHz
Lager: Sandisk SSD G3 120GB
Strømforsyning: Cougar 1050W
Skærm: Samsung T260HD
Operativsystem: Windows 7 Ultimate 64-bit

Modsat Intels pebrede processorer med seks kerner fås alternativerne fra AMD's til mere menneskelige priser. Ydelsen er et niveau under Intels Extreme Edition-model med seks kerner, men nedgangen er bestemt tålelig, når den økonomiske besparelse tages i betragtning.

På grund af PC Worlds testopstilling, der er baseret på Phenom II X6-processoren, kan det altså ikke udelukkes, at du vil se benchmark-tal i andre test, der er en smule højere, hvis en væsentligt dyrere processor er benyttet. Det indbyrdes ydelsesforhold mellem testkandidaterne vil dog være næsten ens.

Testen er udført på en dugfrisk Windows 7-installation med alle tilgængelige softwareopdateringer. Til Geforce GTX 480 har vi benyttet Nvidias 260.99-driver, til Geforce GTX 580 en 262.99-driver - mens vi til AMD's Radeon-kort har smækket Catalyst 10.10 på SSD-drevet.

Vi har testet følgende grafikkort:
VTX3D Radeon HD 5870
XFX Radeon HD 5970 Black Edition
Palit Geforce GTX 480
Nvidia Geforce GTX 580 (referencemodel)

Tak til Inter-Data og shg.dk for at stille de grafikkort til rådighed, vi sammenligner det nye GTX 580 med.

Vores valg af benchmark-test er truffet med hensyntagen til, at både DirectX 10- og 11-titler skal være repræsenteret. Vi har frakoblet Nvidias PhysX-teknologi i de berørte spil og testprogrammer, inden vi afviklede vores test, da den dels sænkede ydelsen særdeles meget selv på det kraftige GTX 580, dels skævvrider ydelsesbilledet, da AMD's Radeon-kort ikke understøtter teknologien, der først og fremmest giver mere levende fysikeffekter.

For samtlige spil gælder, at vi har testet med de højest tilgængelige indstillinger for antialiasing (kantudjævning) og såkaldt anisotropic filtering.

Følgende spil og to benchmark-programmer udgør disciplinerne for samtlige testkandidater:

3DMark Vantage: Et visuelt flot, men også syntetisk testprogram, som er effektivt til at vise, hvordan de enkelte kort ydelsesmæssigt rangerer i forhold til hinanden.

Furmark: Det er snart vinter i Danmark, men med Furmark er der chance for, at du kan få et endnu varmere kontor: Programmet belaster dit grafikkort ekstremt og kan derfor benyttes til at opdrive et rimeligt bud på maksimumværdierne for driftstemperaturer og strømforbrug.

Mafia II: Med prangende grafik og gennemført stemmeskuespil er Mafia II et nydeligt computerspil, der tvinger testens grafikkort til at spille med musklerne.

Metro 2033: Netop som vi troede, at grafik ikke kunne blive mere krævende end den standard, Crysis-spillene etablerede, landede Metro 2033 med fejende flotte DirectX 11-effekter. En styrkeprøve for ethvert grafikkort og en spilværdig oplevelse.

Aliens vs. Predator: Vi har holdt nerverne i ro og benchmark-testet Rebellions visuelt flotte bud på et nyt spil i Aliens vs. Predator-serien, som udnytter moderne DirectX 11-grafikkort til at skabe endnu mere detaljeret og indlevende grafik.

Colin McRae Dirt 2: Rally-legenden er borte, men Codemasters minder os igen om hans storhed. Dirt 2 er DirectX 11-kompatibelt og udmærket til at presse de nyeste grafikkort.

5. Resultater: Så hurtigt er Geforce GTX 580

6. Konklusion: Gennemført, men presset af konkurrenten

GTX 580 er alt det, forgængeren burde have været. Ydelsen er i vores test steget med alt mellem cirka 10 og 30 procent, strømforbruget er sænket en smule, og køleren er en klokkeklar forbedring på alle måder.

Det er et grafikkort, der er forbeholdt de mest krævende entusiaster, der ikke kan lade sig nøje med et GTX 460 til under den halve pris.

Med et prisskilt på omkring 4.000 kroner afhængigt af hvilket retail-kort, du vælger, er GTX 580 imidlertid også gået frivilligt i ringen mod AMD's HD 5970. AMD-kortet er for det meste et nøk hurtigere, men de to kort er groft sagt meget jævnbyrdige. Efter så mange måneder ved tegnebordet overrasker det os, at Nvidia stadig ikke uddeler behørige smæk til konkurrentens vildeste alternativ.

Alligevel formår GTX 580 at blive det mest attraktive af de to, fordi det er baseret på en enkelt grafikprocessor og samtidig holder bedre styr på støjudledning og strømforbrug. Og set i dét perspektiv er der tale om et godt og gennemført grafikkort, der modtager karakteren fire ud af seks.

Det ændrer imidlertid ikke på vores indtryk af, at Nvidia mangler et dobbeltprocessorkort, der kan sikre Geforce-kortene den overordnede sejr.

Vores vurdering skal ses i lyset af, at AMD snart udgiver den ventede Radeon HD 6900-serie, som efter sigende vil inkludere Radeon HD 6950, 6970 og 6990 - hvoraf sidstnævnte er efterfølgeren til det i forvejen kraftige 5970.

Alt afhængig af ydelse og pris kan det vise sig, at Nvidias GTX 580 får konkurrence til det yderste, og det er meget sandsynligt, at det presser prisen på det dyreste Nvidia-grafikkort lige nu.

7. Galleri: Mere Geforce GTX 580




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering