Test: Intel 160 gb SSD-drev
Da vi for et par år siden kiggede på de første SSD-drev, hvor den traditionelle magnetiske harddisk er afløst af flash-ram, var vi ikke direkte overvældede af resultaterne.
De første diske kunne simpelthen ikke overhale en god bærbar harddisk i dagligdags test.
Og bedre blev det ikke ved, at de små SSD-drev, der blev leveret med de små netbooks, var langsommere end de fleste flash-kort til kameraer.
Heldigvis er forskellen mellem de første spæde forsøg på SSD-drev og så de moderne SSD-drev himmelvid. Det viste vores test af Intels første generations SSD kaldet X25-M. Her slog X25-M et et par professionelle harddiske, der roterede med 15.000 omgang i minuttet.
Generation 2 øger hastigheden
Nu er Intels næste generation af SSD-drev klar, populært kaldet X25-M G2. Den største forandring er her, at produktionsprocessen er skrumpet til 34 nanometer mod den tidligere generations 50 nanometer. Samtidig er der sat en ny controller på flash-hukommelsen.
Og det ser ud til at virke. Som du kan se nedenfor, er X25-M G2 omkring 20 procent hurtigere end den første generation i vores test.
Samtidig er størrelsen nu vokset til 160 gigabyte, selv om modeller med 80 gigabyte også er tilgængelige. Prisen er dog forsat en udfordring, da 160 gigabyte begynder på lidt under 3.000 kroner, og en model med 80 gigabyte kapacitet koster omkring 1.600 kroner.
Det bør dog ikke stoppe den ægte entusiast, der kan se en pointe i at have styresystemet placeret på en holdbar og hurtig SSD-disk og data sikkert placeret på for eksempel to harddiske i RAID 1.
SSD er ikke kun lykke
Men selvom SSD-drev er et seriøst løft til din computer, så vokser træerne ikke helt ind i himlen.
Først og fremmest er meget af ventetiden - på at en computer starter - baseret i BIOS, som først skal registrere alle hardwareenhederne. Her er der løsninger på vej der er ekstremt hurtige, men indtil da kan der hurtigt gå 5-10-15 sekunder med at vente der.
For det andet er det meget forskelligt, hvor meget og hvor intensivt en computer bruger harddisken. Har du under to gigabyte hukommelse i din maskine, vil de fleste Windows-systemer bruge harddisken en del som midlertidigt lager (læs artiklen Derfor skal du have mere ram for at se forskellen) - men har du mere, går det anderledes let.
Harddisken bruges derfor mest intensivt, når programmer skal hentes ind.
Men her kan der til gengæld tydeligt mærkes en forskel. Programmer som Word 2007 og Outlook 2007 starter næsten øjeblikkeligt i vores test med Windows 7 og SSD - mens Photoshop er nogle flere sekunder om det.
Man kan med andre ord sige, at jo mere harddiskintensive programmer du anvender, desto mere vil du få ud af Intels SSD-disk.
Vil du vide mere om, hvilke fordele og ulemper der er ved SSD-drev og Windows, har Microsoft en god gennemgang af SSD-drev og Windows 7. Læs gennemgangen her.