Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. maj 2007.
Listen over verdens fem største it-selskaber domineres af gamle, veletablerede selskaber, hvor HP nu for første gang fortrænger IBM fra toppen. De internetbaserede selskaber som Google har endnu langt til toppen.
Nok er de digitale forretningsmuligheder og online systemer ved at revolutionere ikke blot vores hverdag, men også de grundlæggende betingelser for at drive forretning i et globalt perspektiv. Og nok tager nye virksomheder som Google stormskridt på vej mod en placering blandt de største it-selskaber.
Ikke desto mindre viser Computerworlds opgørelse af verdens største it-selskaber, at det stadig er de gamle hæderkronede virksomheder, der sidder tungt på Top 5 listen, når man måler på omsætningens størrelse.
Yngste selskab på listen er computerfabrikanten Dell, der blev etableret for 23 år siden. Ældst på listen er IBM, der daterer sin oprindelse helt tilbage til 1888.
Øverst finder man Hewlet-Packard Company, der i det seneste regnskabsår for første gang solgte tilstrækkeligt mange produkter og services til at vælte den mangeårige nummer et, IBM, af tronen. Målfoto viste, at HP akkurat klemte sig foran IBM, der i 2006 omsatte for 91,4 milliarder dollars, mod HPs omsætning på 91,7 milliarder dollars.
På tredjepladsen stormer pc-producenten Dell Inc. frem med et salg på 55 milliarder dollar, mens softwaregiganten Microsoft må tage til takke med en beskeden fjerdeplads. Microsoft omsatte i seneste regnskabsår for godt 44 milliarder dollars.
Top 5 listen rundes af med det eneste ikke-amerikanske indslag. Her slår det japanske NEC Corporation sine folder med en omsætning i det seneste regnskabsår på 40 milliarder dollars.
IBM har flest ansatte
Hvad angår antallet af ansatte er IBM imidlertid en overbevisende nummer et med 355.000 medarbejdere. Men målt på de aktuelle aktiekurser er Microsoft klart i spidsen med en samlet børsværdi på 285 milliarder dollar - omtrent dobbelt så meget som IBM på en andenplads.
Blandt overraskelserne er måske, at hverken giganter som SAP, Apple, Oracle, Fujitsu, CSC eller Google er kommet på top 5 listen. SAP AG omsatte for 9,4 milliarder Euro sidste år og har omkring 40.000 ansatte.
Heller ikke Electronic Data Systems (EDS) fandt vej til top 5 på trods af en 2006-omsætning på 21,3 milliarder dollars. Samme skæbne overgik Computer Sciences Corporation (CSC) med over 79.000 medarbejdere.
Omsætningen var nemlig ikke mere end 14,6 milliarder dollars, og det rækker knap nok til en plads i top 10.
Oracle med den karismatiske Larry Ellison i spidsen har især koncentreret sig om database-systemerne, men har over de seneste tre år brugt over 100 milliarder kroner på adskillige opkøb.
Oracle omsatte for godt 14,4 milliarder dollars sidste år, men investorernes tillid til Oracles vækstmuligheder har foreløbig bragt kursværdien op på godt 97 milliarder dollars.
Google langt nede på listen
Søgegiganten Google, der netop har overtaget bannerreklamefirmaet DoubleClick for 17 milliarder kroner, har en vision, der omfatter en total digitalisering af al information og webbaserede forretningsapplikationer.
Men Google er end ikke blandt de ti største med en omsætning i 2006 på "kun" 10,6 milliarder dollars. Herefter endte hele 3,4 milliarder dollars direkte på bundlinien, og den store indtjening kombineret med selskabets aggressive vækststrategi har gjort Google til en af fondsbørsens favoritter. Med en aktuel børsværdi på næsten 150 milliarder dollars er Google verdens 3. mest værdifulde it-selskab.
Google kandiderer ivrigt til en højere placering i de kommende år, men en Top 5 placering forudsætter naturligvis, at selskabet fastholder de nuværende vækstrater og kapitaliserer på den digitale verdens nye muligheder. I modsat fald står andre på spring for at udnytte den globale handelsplads.
Vindere og tabere må fremtiden udpege. Med den hastige forandring af vores hverdag og teknologiens muligheder er der dog næppe tvivl om, at listen over verdens største it-selskaber allerede om få år kan se markant anderledes ud.
Billedtekster: Spids Siden 2005 har bestyrelsesformand og administrerende direktør Mark Hurd stået i spidsen for HP. Han afløste den tidligere topchef Carly Fiorina, der stod for fusionen med Compaq, men siden blev afskediget af bestyrelsen efter faldende vækst.
Arbejdsstyrke IBM's topchef, Sam Palmisano, er den it-topchef, der har flest ansatte under sig. IBM beskæftiger verden over 355.000 personer.
OriginalModTime: 02-05-2007 13:30:42