It-styring reddede forretningen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. oktober 2006.


Den 18. august ­ødelagde en brand KHR Arkitekters nye domicil på Holmen. For få år siden havde katastrofen betydet lukning af virksomheden, men den fungerede efter tre dage i nye lokaler med fuld it-understøttelse.

Det var først, da fastnettelefonen ringede umiddelbart efter to ubesvarede mobilopkald, at Mark Ford besluttede, at han nok alligevel måtte afbryde en dejlig sensommeraften sammen med familien. En bekendt var i røret, fordi han havde hørt, at der var en voldsom brand på Holmen.
Som it-chef i det 80 mand store københavnske arkitektfirma KHR Arkitekter A/S havde Mark Ford brugt de seneste 12 uger på at få den nye it-infrastruktur til at køre optimalt i firmaets nye domicil.
2.000 kvadratmeter historiske lokaler på den gamle flådestation. Lokaler som tidligere husede kanonbåde, og som efter flådens udflytning fra Holmen var blevet til kontorer, der i en kort overgang blev brugt af avisprojektet Dagen. Og siden slutningen af maj altså havde været KHR Arkitekters A/S' kontor.

Det er fis, tænkte Mark Ford, men forsøgte alligevel at logge sig på firmaets netværk, der naturligt nok ikke svarede. Til gengæld kunne han på DR's onlinenyheder nærmest se live-billeder af den brand, som var godt i gang med at lægge bygningerne på Kanonbådsvej 8 i ruiner.
- Okay. Hvor er backup-båndet, var min næste tanke. Og det var heldigvis i min taske og ikke i et brandhærget pengeskab på Holmen, siger han.
Et held eller rettidig omhu? Mark Ford understreger, at man i KHR Arkitekter A/S havde besluttet, at fjerne backup-båndet fra bygningerne hver dag, fordi det nye domicil ikke var opdelt i flere brand-zoner, som it-afdelingen tidligere havde været. Og der var endnu ingen brandskabe på adressen. Samtidig havde ledelsen vurderet, at placeringen ved vand øgede risikoen for vandskader. Derfor lå backup-båndet også i Mark Fords taske fredag 18. august.
Men i de tidligere morgentimer lørdag 19. august stod klart, at der ikke var noget tilbage af Kanonbådsskurene. De 80 arkitekter havde et backup-bånd, men ingen it-infrastruktur.
- Uden en it-infrastruktur er sådan et firma ingenting. Vi kan ikke producere noget, og for få år siden ville denne brand havde lukket virksomheden, fortæller Mark Ford.
Netop i år kan KHR Arkitekter A/S fejrer 60-året for, at arkitekterne Gunnar Krohn og Hartvig Rasmussen startede tegnestuen. Et arkitektfirma, der i dag nyder stor anseelse i udlandet, og de seneste år blandet andet har stået bag Forum Horsens og metrostationerne i København.

Flytningen til nye lokaler havde også omfattet en ny infrastruktur. Arkiveringen af alle arkitektfirmaets papirtegninger var blevet outsourcet og blev opbevaret under sikre forhold et helt andet sted. Firmaets 12 servere og knap en terabyte data var blevet konsolideret med virtualiseringsværktøj fra WMware på tre fysiske servere.
Samtidig havde firmaet InfraKon leveret den løsning, baseret på software fra softwarehuset CA til styring af virksomhedens it-arbejdspladser, som blev en afgørende brik i den hurtige genetablering af KHR Arkitekters infrastruktur.
Søren Krohn fra InfraKon kan efter denne august-weekends opgave hos arkitektfirmaet med stor autoritet i stemmen sige, at managementløsningen er lige så vigtig en del af kriseløsningen, som omhyggeligt nedskrevne planer for recovery.
- Vi har lavet modellen til management af it-løsningen, som i det daglige bruges til nye installationer og opdateringer. Så vi kunne bogstavelig talt bare trykke på knappen, fordi vi også har historikken med i løsningen. Det svarer til at hælde perler på snoren, så løsningen bliver præcis, som den var før, siger han.

Desktop management er helt afgørende i en virksomhed som KHR Arkitekter A/S, fordi alle de tunge arkitektapplikationer som cad, billedbehandling og plot fysisk er nødt til at ligge på arbejdsstationerne. Her er der ikke mulighed for teminalløsninger samtidig med, at arbejdsstationen er helt afgørende for arkitekternes arbejde.
- Vi gik i gang med at genetablere arbejdspladserne lørdag morgen og var færdige søndag aften. Hvis vi skulle have håndinstalleret it-arbejdspladserne, ville vi kun have nået ganske få inden mandag morgen, hvor alle i princippet kunne gå i gang, siger Mark Ford.
Han understreger, at det naturligvis ikke kun var desktop management-løsningen, der var årsag til, at infrastrukturen var genetableret få dage efter branden, så både KHR Arkitekter A/S og kunderne på de 15 igangværende byggeprojekter ikke oplevede, at arbejdet gik i stå. Alt klappede.

Da Mark Ford vendte hjem efter en chokerende august aften og nat på Holmen, havde de første leverandører allerede henvendt sig for at hjælpe. I løbet af lørdagen blev der skaffet servere, og arbejdet med restore gik i gang.
I løbet af 14 timer blevet udstyret både pakket ud, back up reetableret og pakket ned igen for at blive kørt til de midlertidige lokaler, som KHR Arkitekter A/S nu bor i et andet sted på Holmen. Tirsdag 22. august var både e-mail og fildata taget i brug igen.
- Backup-båndet spillede selvfølgelig også en afgørende rolle. Der var ingen fejl eller problemer. Ligesom Colt Telecom leverede en ny internetforbindelse indenfor 24 timer, siger Mark Ford.
Alligevel er han ikke i tvivl om, at KHR Arkitekters A/S' valg af desktop management har betydet forskellen på blot at komme i gang igen og så at komme i gang så hurtigt, at tabene i forbindelse med produktionen blev minimale.
Dermed blev valget af løsningen ikke kun et spørgsmål om effektiv drift af 80 it-tunge arkitektarbejdspladser men indirekte en del af risikostyringen.
Den beskrivelse kan Kim Lave Nielsen, der chef for softwarehuset CA's danske forretning godt lide.
- I store virksomheders løsninger er det hele din governance-model, der afgør sammenhængen. Men i mindre virksomheder er det softwaren, der ruller denne sammenhæng ud, siger han.
- Men det ændrer ikke ved, at det er et forretningsvalg, når man vælger at tilrettelægge og styre sin it på den måde, siger Kim Lave Nielsen.

Læs mere online
Følg med i Computerworlds tema om
it-sikkerhed på cw.dk/digitalsikkerhed

Faktaboks:
It-sikkerhed og risikostyring
It-sikkerhed er stadig et stort emne.
Verdens virksomheder brugte sidste år 7,5 milliarder dollars på it-sikkerheds løsninger. Og da analysehuset IDC i september for sjette år i træk holdt konference om it-sikkerhed i København, var der 450 deltagere eller godt 20 procent flere end året før.
Men i takt med at investeringerne i it-sikkerhed vokser sammen med viden om truslerne, så bliver virksomheder og organisationer også langt mere opmærksomme på at beregne it-sikkerhed som risiko. Det mener Greg Day, der er Senior Security Analyst i firmaet McAfee, der hører til blandt verdens største leverandører af it-sikkerhedsløsninger.
- Det er en interessant tendens. For selvfølgelig skal it-sikkerhed også betragtes i en forretningssammenhæng. Men det kræver, at man kan skabe simple mål for it-sundheden i en virksomhed, så man kan se at it-sundheden er 80 procent i dag mod 85 procent i går og så reagere på det, siger Greg Day.
Hos McAfee arbejdes der med en model for risikostyring, som tager udgangspunkt i, at mellem halvdelen og 70 procent af omkostningerne ved it-sikkerhed går til styring. Derfor er risikovurderingen afgørende for at bruge midlerne så effektivt som muligt. Greg Day, mener, at nordiske virksomheder har langt bedre forudsætninger for at gøre det.
- For at skabe det simple mål for it-sundheden i en virksomhed kræver det, at ledelsen har taget stilling til de reelle risici og prisen på dem - lige fra spam og virus til oppetider og reetablering af backup. Det kræver diskussion og enighed, og det er en meget nordisk måde at gøre tingene på i modsætning til den amerikanske, siger Greg Day.
Til gengæld peger han på, at mindre virksomheder har et hårdt arbejde foran sig.
- I mindre virksomheder er man vant til at lukke vinduerne, slukke kaffemaskinen og låse døren. Men truslen fra it, der ikke virker af den ene eller anden grund, er ikke kalkuleret som en risiko, siger han.
Her peger Greg Day på, at software kan automatisere en del af disse overvejelser, så man så at sige vokser fra virusværn og firewalls til risikostyring i takt med, at virksomheden udvikler sig og bliver mere afhængig af informationsteknologi.

Billedtekst:
katastrofe I de tidligere morgentimer lørdag 19. august stod det klart, at der ikke var noget tilbage af Kanonbådsskurene eller de arbejdspladser, som KHR Arkitekter A/S havde arbejdet intenst på at flytte ud på Holmen. De 80 arkitekter havde et backup-bånd, men ingen it-infrastruktur. Foto: Scanpix

OriginalModTime: 19-10-2006 14:57:24




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere