It-ledelse måles på evnen til at skabe projektarbejde

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. oktober 2006.


ImprovAbility-modellen, som er udviklet af Delta og IT-Universitetet i samarbejde med ATP, Danske Bank, PBS samt SimCorp, ligger til grund for konkurrencen DM i it-ledelse.

Det er ikke it-chefernes evne til at skrive visioner og strategier for it-arbejdet, der skal konkurreres på, når DM i it-ledelse løber af stablen de kommende måneder. Det er derimod it-chefernes evne til at skabe rammerne for succesfulde it-projekter, der er fundamentet for konkurrencen.

Bag konkurrencen står branche- og interesseorganisationerne Dansk Industri og Dansk IT, det teknologiske udviklings- og testcenter Delta samt Computerworld.
Fælles for gruppen af arrangører er ønsket om at sætte fokus på evnen til at forbedre og udvikle modenheden i projektarbejdet, fordi netop projektarbejdet er motoren i virksomheders og organisationers it-ledelse.
- ImprovAbility er ikke en modenhedsmodel som CMMI eller ISO 15.504, der vurderer kvaliteten af udviklingsprocesserne, og i hvilken udstrækning processerne anvendes i projektarbejdet. ImprovAbility vurderer organisationens evner til at kunne forbedre processerne i projektarbejdet, og hvordan ændringer i processerne bør foretages.
Sådan siger afdelingschef Jørn Johansen fra det teknologiske udviklings- og testcenter Delta, der efter tre års udviklingsarbejde nu står bag salget og dermed udbredelsen af ImprovAbility-modellen. Et af centerets tiltag har været at
investere i DM i it-ledelse med en version af modellen, som er særlig tilpasset konkurrencen og kaldes Light ImprovAbility.
Ligesom i den fulde Improv-Ability-model er fundamentet i Light-udgaven til DM i it-ledelse en vurdering eller et såkaldt assessment lavet af assessorer, som er særligt uddannet til at håndtere modellen. Deres vurdering bygger på interviews, der er gennemført med alle relevante interessenter i et projekt.
Ved interviewene anvender assessorerne ImprovAbility-modellens særlige spørgeskemaer, som er lavet udfra modellens 17 parametre. Spørgeskemaerne er designet til at give hvert spørgsmål en score, der regnes sammen og anvendes i vurderingen af, hvilke parametre projektet bør fokusere mere på, hvis det skal blive en succes.
Når scorerne fra interviewene er blevet vurderet, er assessorene klar til at give projektet en gennemgang af scoring, prioritering og anbefalinger.

Den grundlæggende model er meget omfattende. Derfor har det teknologiske udviklings- og testcenter Delta skabt den mindre omfattende Light ImprovAbility-model.
DM i it-ledelse går ud på, at danske virksomheder og offentlige organisationer indstiller et eller flere projekter, til at få foretaget et assessment med Light ImprovAbility-modellen.
Resultatet af dette assessment afleveres til Delta, som vurderer de deltagende projekter, og udtager et antal projekter til en finale, hvor assessorerne laver en fuld ImprovAbility Projekt-assessment og til sidst finder vinderen af DM i it-ledelse.

Vinderen af konkurrencen er altså det projekt, som efter ImprovAbility demonstrerer størst evne til at forbedre og udvikle projektarbejdet. Projekter kan indstilles på www.dmitledelse.dk.
- Hos Delta har vi arbejdet med procesforbedringer i årevis. Men kun omkring halvdelen af alle forbedringsaktiviteter giver målbare resultater, og kun 16 procent af projekterne leverer deres resultater til tiden, inden for budgettet og med den aftalte funktionalitet, siger seniorkonsulent Mads Christiansen, der har stået for Deltas praktiske arbejde med modellen.
- Derfor ville vi finde ud af, hvordan man bliver bedre til at blive bedre og gik i gang med projektet Talent@IT. Her har vi for midler fra Videnskabsministeriet i tre år arbejdet sammen med IT-Universitetet og Danske Bank, ATP, PBS og SimCorp om at udvikle Im-provAbility-modellen, siger han.
For Jørn Johansen og Mads Christiansen har det været en kæmpe fordel at have private virksomheder involveret:
- Forskere tænker meget langsigtet og grundigt. Mens virksomhedsdeltagerne bliver utålmodige, hvis der ikke sker noget. Samtidig var ministeriets støtte betinget af, at projektet kunne opfylde tre krav: Resultatet af projektet skulle både være forskning, salgbare konsulentydelser og fordele for de deltagende virksomheder, siger afdelingschef Jørn Johansen fra Delta.

Se mere om DM i it-ledelse og ImprovAbility-modellen på www.dmitledelse.dk

faktaboks:
ImprovAbility
ImprovAbility-konceptet er blevet til over tre år i projektet Talent@IT. Projektet har udover det teknologiske udviklings- og testcenter Delta bestået af IT-Universitetet samt deltagere fra virksomhederne Danske Bank, Simcorp, PBS og ATP.

Budgettet på 30 millioner kroner er betalt af Videnskabs-
ministeriet. ImprovAbility består af en model til organisationsvurdering og projektvurdering. Begge vurderinger bliver foretaget af særligt uddannede assessorer.

Billedtekst: succeskriterier Et ImprovAbility-projekt-assessment er en vurdering af et projekts "situation" i relation til 17 parametre, der har vist sig at have betydning for projektets sAucces. Vurderingen giver en række anbefalinger, som projektet kan arbejde videre med for at øge muligheden for succes.

OriginalModTime: 12-10-2006 15:45:57




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere