Innovationen trænger til et ordentligt indre marked

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.


Et ægte, fælles europæisk marked med mere konkurrence er den vigtigste drivkraft for innovation, mener en engelsk professor. Stifteren af Wikipedia tror på, at en ny videnkultur med afsæt i Wikipedia skal fremtidssikre udviklingen. Begge var med til analysehuset IDC's årlige konference IT Forum.
udfordring.

Paris: Glem de nationale tænketanke og rapporterne om, hvad vi skal leve af. Forudsætningen for at skabe den innovation, som Europa har så hårdt brug for, er først og fremmest politisk vilje til reelt at skabe ét europæisk marked. Et marked, som kan give det afsætningsvolumen, der kan retfærdiggøre stadig større investeringer i teknologi til udvikling af forretningsprocesser og produkter.
Der blev nikket og mumlet anerkendende i salen, da professor Luke Georghiou fra Manchester Business School leverede dette budskab på analysehuset IDC's årlige konference for topchefer fra europæisk erhvervsliv, der fandt sted i Paris denne uge. Og Luke Georghiou er ikke bare en veltalende akademiker. Han har siden efteråret været pennefører i en fem mand stor gruppe sat sammen af EU's regeringschefer til en gang for alle at kickstarte den proces, regeringscheferne selv satte i gang på et topmøde i Lissabon i 2000.
Overskriften for IDC's IT Forum 2006 var "Innovation: A Strategy for Growth in a Shrinking World". Og det er præcis, hvad Luke Georghiou og hans kolleger er blevet sat til at skabe under ledelse af den tid­ligere finske statsminister Esko Aho. Han valgte i en tid med ugunstige konjunkturer at satse på innovation, og han kan derfor tage en god del af æren for, at eksperter fra hele verden i dag strømmer til Finland for at studere udviklings-­fænomenet.
Gruppen har nu afleveret rapporten "Creating an Innovative Europe". Den indeholder mere end 100 forslag, der skal sikre, at de europæiske politikere kan indfri Lissabon-processens mål om, at tre procent af Europas bruttonationalprodukt i 2010 går til forskning og udvikling. På det tidspunkt skal EU også være verdens mest konkurrencedygtige og videnbaserede økonomi.
Men Luke Georghiou understregede, at Europas virksomheder kun mener, det kan betale sig at investere i udvikling, hvis EU-medlemslandenes 25 markeder med forskellige regelsæt reelt bliver til ét marked.
- Kun på et stort marked med nem afsætning giver det mening at investere i blandt andet avancerede business intelligence-løsninger, der kan kombinere historiske data med moderne analyseværktøjer og danne grundlag for fremtidens innovation. For langt de fleste virksomheder drejer det sig ikke om laboratorie-udvikling men om timing af modificerede produkter, services og nye forretningsprocesser, sagde Luke Georghiou.

Det er en udvikling, der ikke blot kræver en effektiv anvendelse af avanceret it. For at holde udviklingen oppe i det højeste innovationsgear er der behov for at udvikle en videnkultur, hvor udnyttelsen af virksomhedens viden i form af data flyder frit og bliver til ideer, der også udvikles og operationaliseres af virksomhedens medarbejdere.
Det behov har i mange år været målet for forskellige tanker om såkaldt knowledge management eller videndeling. Tanker, som har haft svært ved at blive til virkelighed.
Men i øjeblikket foregår der en bevægelse, som radikalt vil ændre på det forhold. Det fortalte stifteren af internetleksikonet Wikipedia, Jimmy Wales, på IDC's IT Forum.
I Wikipedia kan enhver redigere i artiklerne om et emne. Det fører ifølge James Wales til et skift i vores holdning til at producere og dele viden:
- Vi er vant til at betragte produktion af viden som et job. Det er noget, forskere, embedsmænd og journalister gør, sagde Jimmy Wales.
- Men med blogs og internetprojekter som Wikipedia bliver produktion og deling af viden en social aktivitet og dermed en del af vores almene dannelse. Det vil i høj grad påvirke den måde, virksomheder kan arbejde med viden på, siger han.
Betydningen af dette paradigmeskift blev yderligere understreget af vice president Martin Channing fra IDC:
- Den gruppe af mennesker, der i øjeblikket fører an i udviklingen af blogs og sociale sites på nettet, er dem, der om 10 år vil være topchefer i erhvervslivet og ministre i vores regeringer, sagde Martin Channing.
En pointe, som han understregede flere gange i løbet af den session, hvor Jimmy Wales fortalte om fænomenet Wikipedia. Og Martin Channing lagde da heller ikke skjul på, at han mener, at historiebøgerne kommer til at beskrive Wikipedia som begyndelsen til en fuldstændig omkalfatring af den måde, vi håndterer viden på og dermed foretager innovation.

Målet med alle disse overvejelser om innovation er knyttet til både politikere og erhvervsfolks forventninger om, at fremtiden for de europæiske velfærdssamfund hænger tæt sammen med omstillingen fra ressource-baserede samfund til viden-baserede samfund. Hvis Europa når op i det ønskede innovationsgear, åbner der sig helt nye markedsmuligheder.
Det er markedsmuligheder, som chef­redaktøren for det amerikanske magasin Wired har beskrevet i bogen "The Long Tail". I bogen gør Chris Anderson op med erhvervslivets fokusering på de såkaldte blockbuster-produkter. Det er de få produkter, der bliver solgt til mange forbrugere over hele verden.
I stedet mener han, at fremtidens vækst kommer fra en uendelig række (eller en lang hale) af produkter, som kun kan sælges til en lille gruppe af forbrugere på forskellige markeder.
Den markedsmodel kan kun give succes der, hvor distributionsomkostningerne er lave (for eksempel indhold distribueret via internet), og hvor innovationsparat­heden høj.
- Det her handler om et opgør med 80/20-tyranniet. Vækst vil ikke længere handle om, at 20 procent af produkterne skaber 80 procent af salget. Kig på Google, som er eksemplet fra markedsføringsverdenen på, hvordan små annoncørers mange annoncer skaber vækst, sagde Chris Anderson.
Men skal Europa nå til det punkt, hvor innovationskulturen understøtter Wired-redaktørens "lange hale-ide", skal politikerne i gang med at gøre noget ved markedet nu. I Esko Ahos og professor Luke Georghious arbejdsgruppe er der enighed om, at muligheden for en fælleseuropæisk indsats på innovationsområdet kun er til stede de næste tre år.

Læs mere fra IDC's IT Forum på cw.dk/art/35803

OriginalModTime: 28-09-2006 14:30:01




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere