Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.
Sauer-Danfoss' organisatoriske rygrad består af en SAP-løsning, der holder sammen på den fusionerede virksomheds 22 fabrikker og 45 salgskontorer over hele verden.
Chaufføren fra Sønderborg Taxa er i tvivl om, hvor gæsten skal sættes af. For selvom Sauer-Danfoss er Danmarks fjerdestørste maskinindustrivirksomhed, så arbejder de 2.200 mand i Nordborg på Als i bygninger, som ligger spredt mellem de bygninger, hvor kollegerne fra Danfoss arbejder.
Men forholdene i Nordborg er blot et kompakt billede af, hvordan den børsnoterede Sauer-Danfoss-koncern fungerer på globalt plan. 9.000 medarbejdere på 22 fabrikker og 45 salgskontorer spredt over hele verden og med hovedsæde i Chicago - en koncern, der siden fødslen i 2000 har haft som mål at blive én global virksomhed, der på trods af tung produktion fungerer som én virtuel arbejdsplads døgnet rundt og jorden rundt.
Inde på kontorgangen foran en af produktionshallerne i Nordborg sidder it-direktør Flemming Koch. Han blev ansat kort efter, at tysk/amerikanske Sauer-Sundstrand og Danfoss-koncernens hydraulik-division, Danfoss Fluid Power, fusionerede.
Hans mission var at indføre en ny it-struktur, der ikke bare kunne understøtte den nye virksomhed med teknologi, men som reelt skulle være rygraden i den integration, som kunne realisere hovedaktionærernes forretningside.
Jørgen Mads Clausen fra Danfoss og dr. Klaus H. Murmann fra Sauer-Sundstrand ville udnytte de to selskabers kompetencer inden for hydrauliske og elektroniske systemer og komponenter til styring, kontrol og fremdrift. Det ville de gøre ved at skabe en verdensomspændende koncern, der leverer komponenter og systemer til virksomheder, som producerer arbejdsmaskiner til landbrug, byggeri og transport samt specialmaskiner inden for skovbrug, vejanlæg og plænepleje.
It-direktør Flemming Koch fik kontor i Neumünster, der ligger mellem Kiel og Hamburg. Første opgave var at etablere et globalt netværk og tre datacentre, der kunne fungere som grundlæggende infrastruktur for Sauer-Danfoss.
- Efter udbud valgte vi en WAN-løsning hos MCI Worldcom, der i dag er blevet til Verizon Business. Næste udbud gik på servere, hvor valget faldt på Compaq, der siden er blevet til HP. Serverne blev placeret i tre datacentre i USA, Europa og Asien, fortæller Flemming Koch om arbejdet med fundamentet i den nye it-struktur.
- Herefter tog vi fat på applikationslaget. Danfoss var i forvejen et SAP-hus Sauer-Sundstrand brugte MFG/Pro, så vi overvejede først om MFG Pro kunne fungere sammen med SAP R2, fortæller han og fortsætter.
- Danfoss havde gode erfaringer med SAP. SAP er tysk og meget produktionsorienteret som Sauer-Danfoss. Derfor kom de øvrige mulige leverandører på markedet på det tidspunkt som Lawson, J.D. Edwards og Oracle aldrig rigtig under overvejelse.
I stedet gik Flemming Koch og hans folk i gang med at planlægge et projekt på basis af SAP 4.7, der skulle erstatte de to virksomheders 13 eksisterende løsninger og op imod 39 forskellige opsætninger med én løsning og én opsætning.
I 2003 nikkede Jørgen Mads Clausen, Klaus H. Murmann og resten af bestyrelsen, og dermed var projektet til 400 millioner kroner i gang, med en break even tid på tre år og en samlet business case på otte år.
- Som i resten af virksomheden arbejder vi med at skaffe vores leverandørkontrakter, der hvor vi kan få de bedste vilkår. I tilfældet SAP som i hovedparten af vores it-indkøb vil det sige USA, fortæller Flemming Koch.
Ud over at købe software hos SAP, endte Sauer-Danfoss efter et udbud også med at få løsningen hostet hos SAP Hos-ting. Flemming Koch understreger, at det valg ikke nødvendigvis skyldtes at SAP's hostingselskab var billigst, men at det giver den højeste faglige sikkerhed for driften af en så vigtig proces for Sauer-Danfoss.
- Det er vigtigt at understrege, at forrentningen af en 400 millioner kroners investering selvfølgelig er vigtig. Men risici skal også afdækkes ved at sikre den bedste kvalitet af løsningen og største driftssikkerhed, siger han.
- Man kan godt både lægge nogle af sine indkøb i Netto og andre i dyre specialbutikker. Vi har nu vores SAP-kompetencecenter siddende i Tyskland, hvor SAP-kompetencer er dyre. Men de er alene spidskompetencer i forhold til løsningen. Vi outsourcer for eksempel kodearbejde til Accenture i Indien, siger han.
Da bestyrelsen havde givet grønt lys for projektet, etablerede Flemming Koch en ekstern projektorganisation i Deutsche Telekoms bygning i Flensborg. Her foregik udviklingen af Sauer-Danfoss globale SAP-template og struktur.
Første land tog SAP-løsningen i brug 1. januar 2005. Siden har den oprindelige projektorganisation udviklet sig til et rejsehold, som drager verden rundt for at implementere løsningen. I forrige uge var det de to store fabrikker i Slovakiet, der gik live med SAP. Dermed er løsningen rullet ud til 80 procent af Sauer-Danfoss. Rejseholdet drager videre til Kina, og ved udgangen af 2007 er hele koncernen med.
- Vi har leveret til tiden og på budgettet. Det er vi glade for, men vigtigst er det, at implementeringen faktisk har været det integrationsværktøj for koncernen, der binder de mange lokationer sammen, siger Flemming Koch.
Som et godt eksempel bruger han koncernsproget engelsk. Sauer-Danfoss er placeret i lande med i alt 16 sprog, og i mange virksomheder, der fusionerer på tværs af lande- og sproggrænser ender det med kun at være på papiret, at engelsk er koncernsprog.
- Men vi har valgt kun at have SAP på engelsk. Dermed har det været nødvendigt at uddanne en stor del af vores medarbejdere i engelsk, men samtidig er det lykkedes at gøre engelsk til koncernsprog, siger Flemming Koch.
Selvom der er et år tilbage af den oprindelige implementering, så er Flemming Kochs folk allerede ved at forme de næste projekter, der skal udnytte og udvikle SAP-platformen. Sauer-Danfoss gør klar til at udnytte SAP BW, der er business intelligence, til ledelsesrapportering og HR, ligesom kundehåndtering med CRM og PLM i engineering hører til fremtidsplanerne.
SAP-løsningen er allerede en succes. I den ideelle verden burde vores it lige nu koste 2,12 procent af omsætningen. Den koster 2,24 procent men er faldet fra 2,60 procent før SAP, siger Flemming Koch.
Faktabokse:
SAP
Det tyske softwarhuse SAP er verdens største leverandør af forretningsapplikationer som ERP (enterprise resource planning) og lignende løsninger som SCM (supply chain managment), CRM (kundehåndteringssystemer) og PLM (produktlivscyklusstyring).
Topledelsen var styregruppe
Det var vigtigt for den nye globale Sauer-Danfoss-koncern at bruge SAP-implementering som integrationsværktøj. Derfor var koncerndirektionen styregruppe for projektet. It-direktør Flemming Koch understreger, at det var afgørende for, at projektet kunne køre uden spektakulære problemer af den slags man af og til hører om i SAP-implementeringer.
- Vi har undgået at skulle overbevise hvert eneste ledelseslag om alle mulige detaljer og kæmpe fra hus til hus, som it-projekter ofte ender med, siger Flemming Koch.
Men han understreger også, at koncernens governance-model, nu flytter arbejdet et trin under koncerndirektionen. Han har selv det globale ansvar for integration ved opkøb og fusioner, it-governance og styringen af projektporteføljen i Sauer-Danfoss.
- Sauer-Danfoss er siden fusionen blevet dobbelt så stor. Det er også målet for de kommende fem år, siger han.
10-80-10 SAP-organisation
Når Sauer-Danfoss er færdig med SAP-implementeringen næste år, bliver der ingen arbejdsløse it-folk. Tværtimod ansætter it-direktør, Flemming Koch, SAP-eksperter til udvikling og udnyttelse af platformen.
Ud af 150 mand i it-afdelingen er de 80 SAP-eksperter og mellem
20 og 30 er tilknyttet SAP-arbejdet. Flemming Koch regner med, at SAP-organisationen i Sauer-Danfoss vil vokse med ti procent om året.
Lige nu ansættes de fleste i Asien og USA for at sikre en 10-80-10 SAP-organisation, hvor 80 procent er placeret i Europa og 10 procent i både Asien og USA.
- Filosofien er at have kompetencer, der kan hjælpe til på lokationerne døgnet rundt og jorden rundt og vurdere, hvornår de skal trække på spidskompetencerne i Tyskland, siger Flemming Koch.
Billedtekst:
Succeshistorie Sauer-Danfoss' it-direktør Flemming Koch kalder SAP-løsningen en succes, der allerede har slanket virksomhedens it-buget.
OriginalModTime: 28-09-2006 14:16:27