Manglen på arbejdskraft skaber ny bølge af automatiseringer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. september 2006.


Danske virksom­heders interesse for it-investeringer tager i tredje kvartal et spring opad til en ny rekord.

Manglen på arbejdskraft i dansk erhvervsliv er drivkraften bag et overraskende hop i virksomhedernes interesse for at investere i it. Udsigten til, at arbejdsløsheden i Danmark, ifølge Nordeas økonomer, kan falde til under fire procent næste år, tvinger virksomhedslederne til igen at prioritere automatisering og effektivisering, når de tænker it-investeringer.
- Industrien bliver stadig mere bekymret over udviklingen på markedet, og Dansk Industri taler nu om en alvorlig begrænsning i vækstmulighederne på grund af arbejdskraftmanglen. Det er en væsentlig del af årsagen til den markante vækst i interessen for it-investeringer i industrien lige nu.
Sådan forklarer administrerende direktør Per Andersen fra analysehuset IDC Nordic, at it-investeringsindekset fra Computerworld og IDC Nordic for årets tredje kvartal har taget et overraskende spring fra en indeksværdi på 3,4 i sidste kvartal til en ny rekord med en indeksværdi på 3,7.
Hos analysehuset Oxford-research er ph.d. international erhvervsøkonomi og administrerende direktør Kim Møller heller ikke et sekund i tvivl om, at vi nu kommer til at se en automatiseringsbølge igen. Og han understreger, at denne bølge vil komme til at strække sig meget videre end traditionelle automatiseringstiltag som robotter i produktion og logistik.
- Virksomhedernes problem lige nu er, at det er svært at skaffe de medarbejdere, som har kompetencerne til at bliver nøglemedarbejdere, der håndterer service og mellemledelse. Derfor vil virksomhederne fokusere på også at automatisere og effektivisere på disse områder, siger Kim Møller og fortsætter:
- Virksomhederne bliver tvunget til at definere deres forretningsprocesser og understøtte dem teknologisk, så den lille gruppe af kernemedarbejdere kan håndtere og tage ansvaret for flere forretningsprocesser end i dag, siger han.

Den opfattelse underbygges af Computerworld og IDC Nordics it-investeringsindeks, hvor det er software og it-service som oplever den største investeringsinteresse. Virksomhederne er ifølge Per Andersen fra IDC Nordic stadig på udsigt efter forretningsløsninger frem for infrastruktur.
Succesen for dansk økonomi med en udsigt til en samlet økonomisk vækst på 2,9 procent i hele 2006 ser altså ud til at kunne fremrykke en ny bølge af it-investeringer, der skal sikre, at erhvervslivet kan producere mere med mindre - simpelthen fordi der ikke er ledige hænder i Danmark.
- Siden starten af 2005 er en procent af den danske produktion blevet erstattet af import svarende til en værdi på 27 milliarder kroner. Hos Dansk Industri skønner man, at der frem til udgangen af 2008 ville kunne skabes 100.000 nye job, hvis der ikke var mangel på arbejdskraft, fortæller Per Andersen.
Det er altså investering i teknologi, der kan skabe automatisering og effektivisering svarende til op imod 100.000 job, de danske virksomheder står overfor. Set i det lys er det ifølge Per Andersen ikke så overraskende, at interessen for it-investeringer i de største virksomheder er vokset fra en indeksværdi på 4,0 i andet kvartal 2006 til 6,0 i tredje, ligesom fremstillingserhvervenes interesse for it-investeringer er vokset markant fra indeksværdi 2,9 til 3,9 i samme periode.
- Det er de store store virksomheder i industri og handel, der mærker presset fra den manglende arbejdskraft mest, og som også umiddelbart kan bruge teknologiinvesteringer til at afhjælpe problemerne, siger Per Andersen.

For også i detailhandlen vokser interessen for it-investeringer fortsat markant. Fra andet til tredje kvartal er detailhandlens indeksværdi vokset fra 3,5 til 4,5.
- Det er anden gang i år, at investeringsinteressen i detailhandlen vokser med et helt point. Og der er næppe tvivl om, at den positive udvikling i forbrugertilliden og udsigten til, at 2006 bliver det bedste år for detailhandlen i årevis, er drivkraften for den interesse, siger Per Andersen.

Graftekst:
Total: Med en indeksværdi på 3,7 slår Computerworld og IDC Nordics it-investeringsindeks igen sin egen rekord. Den stærke danske økonomi med høj forbrugertillid er hovedårsagen, blandt andet fordi det nu fører til mangel på arbejdskraft.

OriginalModTime: 08-09-2006 09:55:03




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere