It-chefer lægger gift for innovation

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. august 2006.


Vækstudsigt Dansk IT og Rambøll Management giver it-cheferne en opsang i årets udgave af IT i praksis: Tag ansvar for innovation! Sådan lyder opfordringen sammen med de 11 strategiske it-udfordringer.

IT i praksis 2006 anbefaler virksomheder at prioritere investeringer i it-værktøjer til produktudvikling, projektstyring og videndeling for at understøtte innovation. Men det har it-cheferne ingen planer om de næste år.

Der er ikke umiddelbart udsigt til, at danske it-chefer vil gøre noget ved det it-underskud, som danske virksomheder har i innovationsarbejdet. I 2006-udgaven af undersøgelsen "IT i praksis", der udkom i denne uge, skal man kigge langt ned af listen med målområder for it-investeringer i private virksomheder de næste tre år, før man når til de første af de it-værktøjer, som undersøgelsen anbefaler virksomhederne at prioritere for at understøtte innovationsarbejdet.
Det er Dansk IT og Rambøll Management, der står bag "IT i praksis". Og underdirektør Ejvind Jørgensen fra Rambøll Management anbefaler, at virksomheder prioriterer investeringer i it-værktøjer, der understøtter de såkaldte videncentriske processer, som blandt andet er produktudvikling, projektstyring og videndeling.

På undersøgelsens liste over prioriterede målområder for it-investeringer i private virksomheder de næste tre år ligger it-værktøjer til understøttelse af salgsprocesser i toppen med 88 procent. Herefter følger kundeservice, logistik, økonomi og finansiel styring, forretningsudvikling og strategisk planlægning, før it-værktøjer til samarbejde og videndeling dukker op med 58 procent.
IT-værktøjer til produktudvikling og projektstyring scorer lavest på listen over målområder for it-investeringer i private virksomheder de næste tre år med henholdsvis 43 og 45 procent. Herover ligger investeringer i it-værktøjer til personale og HR, indkøb samt produktion.

Både målområderne økonomi og finansiel styring samt forretningsudvikling og strategisk planlægning dækker også over forskellige it-værktøjer, der understøtter innovation. Især de stadig mere avancerede predictive analytics værktøjer inden for business intelligence (BI) er med til at hjælpe virksomheder med at tænke nyt ved selv at finde sammenhænge i store mængder data til gavn for udviklingen af både produkter og salgsarbejde.
Når "IT i praksis" koncentrerer sin anbefaling om de videncentriske processer er det fordi, at det er her både de forretnings- og it-ansvarlige chefer i undersøgelsen identificerer og prioriterer innovations processer. Det er især opsamling af viden fra medarbejdere og kunder samt processer for anvendelse af viden i udviklingen af nye produkter og processer, der prioriteres.
- Vores analyse viser, at der er markant større fokus på disse processer hos forretningsledelsen end hos deres it-chefer. Samtidig vurderer it-cheferne, at it har relativt lille betydning for innovation i forhold til opsamling af viden fra forskellige interessenter og i forbindelse med udviklingsprocesserne, forklarer Ejvind Jørgensen.

Til gengæld peger han på, at der blandt de relativt få virksomheder, der prioriteter it-understøttelsen af disser processer er en høj andel af virksomheder fra Best Practice-gruppen - som er de virksomheder, der får størst værdi ud af deres it-investeringer. For at dokumentere disse sammenhænge anvender IT i praksis" såkaldte best practice analyser, der afdækker virksomhedernes udbytte af it i form af sammenhængen mellem de it-initiativer, som virksomhederne tager, og de resultater som it-initiativerne skaber.
Resultaterne placerer virksomhederne i tre grupper med hver en tredjedel af de undersøgte virksomheder: Best practice - Midterkategori - Worst Practice. I Best practice-gruppen dominerer finansvirksomheder med 64 procent.
- Når den finansielle sektor er så kraftigt overrepræsenteret, har det at gøre med, at virksomhederne i denne gruppe har været blandt pionererne på it-området, ikke mindst fordi en meget stor andel af deres produkter er rent it-baserede, siger Ejvind Jørgensen.

Det er ifølge "IT i praksis" en kedelig cocktail, der har skabt it-underskuddet i de private virksomheders innovationsarbejde. Omkring 90 procent af både de forretnings- og it-ansvarlige ledere i undersøgelsen er enige om, at innovation er en løftestang til realisering af forretningsstrategien.
Men når det gælder operationalisering af innovationsarbejdet hører enigheden op. 86 procent af de forretningsansvarlige topchefer prioriterer forretningsprocessen produktudvikling, mens det kun er 60 procent af de it-ansvarlige, der prioriterer produktudvikling. Og kun 43 procent af virksomhederne i undersøgelsen understøtter forretningsprocessen produktudvikling med it.
- Hvis danske virksomheder skal kunne konkurrere på innovation, skal it-cheferne også i højere grad tage aktiv del i forretningsudviklingen. Det kræver nye kompetencer, værktøjer og et andet tankesæt i it-organisationerne, siger underdirektør Ejvind Jørgensen fra Rambøll Management, der sammen med Dansk IT står bag "IT i praksis".
Han bakkes op af direktøren for Dansk IT, Tony Franke, der henviser til tænketanken CIO Innovation Forum, som Dansk IT og Computerworld annoncerede i sidste uge. Tony Franke mener, at der er et stort behov for at sætte fokus på sammenhænge og muligheden for at udnytte potentialet.
- Men man skal så holde sig for øje, at der skal to til tango. Og "IT i praksis 2006" dokumenterer også, at kun 10 procent af it-cheferne mener, at deres topchef i høj grad forstår de teknologiske muligheder og deltager kompetent i diskussionen om teknologiens anvendelse, siger Tony Franke.

Læs mere online
Læs artiklen "Direktører ved for lidt om it" - cw.dk/art/35273

Billedtekst:

Forandring It-chefen skal tage ansvar og forklare forretningen mulighederne i ny teknologi. It-projekter er også organisations- og forandringsprojetker, siger Tony Franke, der er administrerende direktør i Dansk IT.

OriginalModTime: 24-08-2006 13:20:42




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere