Hjem til Finansministeriet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. februar 2006.


FUSION Bestyrelsen for Projekt Digital Forvaltning er afløst af en mindre styregruppe med et bredere mandat. Administrationspolitisk Center er ny smeltedigel for moderniseringen og digitaliseringen af den offentlige sektor. Det er nu endegyldigt slut med digitalisering for sjov.

Der er løbet meget vand i åen, siden digitaliseringen af det offentlige for fem-ti år siden var overladt til spredte ildsjæle i den offentlige sektor, der con amore eksperimenterede med forskellige digitaliseringsprojekter.
Eller siden digitalisering for 10-15 år siden kun var synonym med kolossale og langvarige statslige it-projekter eller proprietære systemer fra Kommunedata.
Digitaliseringen af den offentlige sektor har grebet voldsomt om sig gennem de seneste ti år. Vokset vildt, ville nogen måske sige. Men nu ser det ud til endegyldigt at være slut med digitalisering for digitaliseringens egen skyld.
Man kunne sige, at digitaliseringen per 1. januar 2006 er kommet hjem igen. Hjem til den kerneforretning, den skal understøtte. Hjem til direktionsgangene, hvor man beslutter, hvordan det offentlige skal løse sine egentlige opgaver.
Hjem til Finansministeriet.
Her har digitaliseringen fundet et nyt hjem i Administrationspolitisk Center (APC), hvor den i en ny epoke, der netop er begyndt, vil blive tæmmet, afluset og underkastet en rationel granskning: Overflødigt tant og fjas uden effekt vil blive skåret væk. Snærende bånd, der hæmmer moderniseringen af den offentlige sektor, vil blive løst. Gordiske knuder vil blive hugget over. Styringen vil blive strammet.
Og digitaliseringen vil blive tilsat ledelse og organisation i særdeles rigelige mængder.
PROJEKT DIGITAL FORVALTNING
Bestræbelserne på at styre, hvordan den offentlige sektor anvender it, går tilbage til 2001, hvor Projekt Digital Forvaltning blev til. Projektet skulle fremme og udbrede digitaliseringen til hver en krog af det offentlige, og det fik en bred tværoffentlig bestyrelse med departementscheferne for en række nøgleministerier og kommunale og amtslige topfolk.
Som den udførende del af projektet fødtes Den Digitale Taskforce, der fik til huse oppe på kvisten oven over Finansministeriet. Som et fabelvæsen ridende på ryggen af ministeriet fik taskforcen noget af sin fremdrift fra magten et par etager nede.
Men det var bestemt ikke hele forklaringen på de næste års fremskridt for digitaliseringen. En model med fællesoffentlig forankring med indstationering af medarbejdere fra både amter, kommuner og ministerier skabte fællesskabsfølelse og mellemoffentlig forståelse. Den kan ses som det første skridt til at nedbryde silo-tankegangen i den offentlige sektor.
Den Digitale Taskforce satte især dagsorden for it og digitalisering gennem projektorienteret arbejde med en hel række konkrete projekter, hvor FESD- og eDags-projekterne er blandt de meste kendte.
Samtidig blev der udviklet og stillet værktøjer til rådighed fra taskforcen, der også hen ad vejen udviklede sig til et videncenter for digitalisering, som hele den offentlige sektor kunne trække på.
De grundlæggende tekniske aspekter ved digitaliseringen, standarderne, de tekniske værktøjer og trebogstavsforkortelserne, tog Videnskabsministeriet sig af i et samarbejde, der i begyndelsen var en kende anstrengt, men som med tiden kom til at give mening, både for medarbejderne og omverdenen.
NY STRATEGI - NU MED LEDELSE
Ledelse, organisation og den slags var fraværende i projekterne i den første tre års-periode af Projekt Digital Forvaltning.
Ledelse kom først til, med tilhørende projekter, da Projekt Digital Forvaltning og taskforcens levetid blev forlænget, og der blev lavet en ny strategi i begyndelsen af 2004, hvor man med begrebet "digital ledelse" tydeliggjorde de offentlige chefers ansvar.
Samtidig holdt milepæle og målbare mål deres indtog i strategien, som bestyrelsen udarbejdede - med taskforcen i den udfarende rolle og med konsulentbistand udefra.
Strategien fra januar 2004 skulle have holdt tre år. Det spændte virkeligheden ben for. Karsten Dybvad, departementschef i Finansministeriet og bestyrelsesformand for Projekt Digital Forvaltning, fik i eftersommeren 2005 nyt job som departementschef i Statsministeriet. Kort tid efter gik taskforcechef Thomas Nielsens til et job som kundechef i Skats nye kundevendte organisation.
Samtidig landede en evalueringsrapport fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) i Finansministeriet med temperaturer på fortiden og anbefalinger til fremtiden, og ministeriet stod over for en større omorganisering under den nye departementschef, Christian Kettel-Thomsen. Dermed var det en nærliggende beslutning at lave om på det praktiske setup for, hvordan digitaliseringen styres.
ADMINISTRATIONSPOLITISK CENTER
Ved at oprette Administrationspolitisk Center i Finansministeriet valgte bestyrelsen for Projekt Digital Forvaltning tage OECD's anbefalinger om en tættere forbindelse mellem digitalisering og modernisering af den offentlige sektor meget bogstaveligt.
Den Digitale Taskforce blev gjort permanent og indlemmet i Administrationspolitisk Center sammen med personalet og opgaverne fra 14. kontor (regelforenkling) og 11. kontor (modernisering).
Kontorchef Lars Frelle-Petersen fra It-politisk center i Videnskabsministeriet blev ny taskforcechef og leder af Administrationspolitisk Center sammen med kontorchefen fra moderniseringskontoret, Elisabeth Hvas.
Også en OECD-anbefaling om at værdsætte og videreføre den unikke danske fællesoffentlige styringsmodel blev fulgt og kombineret med en anbefaling om at styrke styringen en tand - men endelig ikke så meget, at den fællesoffentlige konsensus-tilgang lider skade.
Det skete i praksis allerede før jul, ved at en mindre og mere handlekraftig styregruppe erstattede bestyrelsen for Projekt Digital Forvaltning. Styregruppen har fået et udvidet mandat, der omfatter alle fællesoffentlige projekter, og et af styregruppens erklærede mål er at være mere synlig end den tidligere bestyrelse.
Alt i alt kigger vi fra årsskiftet på et noget mere lean, mean og allestedsnærværende styringssetup af den fællesoffentlige modernisering og digitalisering.

Boks:
Fra bestyrelse til styregruppe
Styregruppen for fællesoffentlige samarbejder består af departementscheferne for Finansministeriet (formand), Videnskabsministeriet, Økonomi- og Erhvervsministeriet
og Sundheds- og Indenrigsministeriet samt direktørerne
for KL og Amtsrådsforeningen/Regionsforeningen.

I Bestyrelsen for Projekt Digital Forvaltning deltog desuden direktørerne for Københavns og Frederiksberg Kommuner samt Undervisningsministeriets departementschef.

OriginalModTime: 10-02-2006 14:31:02




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere