Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.
Østersølandene er ved at indhente de nordiske landes traditionelle forspring på it-området. Forskellene mindskes dag for dag, konkluderer en rapport fra Nordisk Ministerråd.
Både på privatfronten, i erhvervslivet og det offentliges it-anvendelse er der markant fremgang i de baltiske lande og Polen, fremgår det af rapporten Indicators for the Information Society in the Baltic Region 2005.
De nordiske lande er fortsat i front i konkurrencen om at markere sig globalt som førende vidensamfund, men der er en klar tendens til, at forskellen til landene på den anden side af Østersøen reduceres.
- Vi ser, at balterne indhenter os, særlig Estland er langt fremme, siger rådgiver i Nordisk Ministerråd, Rene Belsø.
De tre baltiske lande markerer sig med økonomisk højvækst sammenlignet med de "gamle" EU-lande. Den nye rapport afspejler, hvordan de har været i stand til at tiltrække it-relaterede aktiviteter. Således har it-erhvervene i Estland, Letland og Litauen under ét en andel af den samlede værditilvækst på mellem 14 og 16 procent af den private sektor - kun overgået af Finland med 20 procent.
De baltiske lande er blevet et populært nyt mål for it-outsourcing.
Eksempelvis har Tele2 samlet sine fakturerings- og kundestyringssystemer for 30 millioner kunder i Letlands hovedstad Riga og dermed flyttet 100 arbejdspladser hertil.
Accenture har netop oprustet i Baltikum med åbningen af et nyt servicecenter samme sted.
- Både i Letland og de øvrige baltiske lande har vi adgang til et voksende udbud af veluddannede medarbejdere. Sammen med de lave omkostninger i regionen er det en væsentlig del af baggrunden, siger Accentures marketing- og kommunikationschef, Claus Wilkki.
Også i den private brug af it og kommunikation stormer balterne frem. Eksempelvis er antallet af mobiltelefonabonnenter i Litauen tredoblet på tre år.
Hvad it-kompetencer angår, har 35 procent af befolkningen i Baltikum deltaget i organiserede computerkurser. Et område, hvor Danmark topper med 60 procent blandt landene omkring Østersøen.
Når det gælder e-læring får Danmark til gengæld baghjul. Omkring en tredjedel af virksomhederne i Polen og Letland har benyttet internettet til undervisning, mens det gælder for 48 procent af virksomhederne i Litauen. Gennemsnittet i de 25 EU-lande er 20 procent. Danmark skraber bunden med 9 procent.
I researchfirmaet IDC peger analysechef Karsten Fogh Ho-Lanng på, at danske virksomheder meget gerne outsourcer til lavomkostningslande, som er tæt på - både kulturelt og geografisk.
- Vi skal glæde os over, at vores samarbejdspartnere i de baltiske og østeuropæiske lande, som vi i høj grad vælger at outsource it-opgaver til, er gode til at uddanne medarbejdere og udvikle sig, siger han.
Tallene i undersøgelsen, som er udarbejdet af Danmarks Statistik, er indsamlet i sommeren 2005. Samtlige lande omkring Østersøen: Danmark, Estland, Finland, Letland, Litauen, Norge, Polen, Rusland og Sverige samt Island er med.
Billedtekst:
glæde Vi skal glæde os over, at vores samarbejdspartnnere i de baltiske og østeuropæiske lande, er gode til at uddanne medarbejdere. Foto: Torben Klint