De baltiske lande ånder Norden i nakken

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.


Østersølandene er ved at indhente de nordiske landes traditionelle forspring på it-området. Forskellene mindskes dag for dag, konkluderer en rapport fra Nordisk Ministerråd.

Både på privatfronten, i erhvervslivet og det offentliges it-anvendelse er der markant fremgang i de baltiske lande og Polen, fremgår det af rapporten Indicators for the Information Society in the Baltic Region 2005.
De nordiske lande er fortsat i front i konkurrencen om at markere sig globalt som førende vidensamfund, men der er en klar tendens til, at forskellen til landene på den anden side af Østersøen reduceres.
- Vi ser, at balterne indhenter os, særlig Estland er langt fremme, siger rådgiver i Nordisk Ministerråd, Rene Belsø.
De tre baltiske lande markerer sig med økonomisk højvækst sammenlignet med de "gamle" EU-lande. Den nye rapport afspejler, hvordan de har været i stand til at tiltrække it-relaterede aktiviteter. Således har it-erhvervene i Estland, Letland og Litauen under ét en andel af den samlede værditilvækst på mellem 14 og 16 procent af den private sektor - kun overgået af Finland med 20 procent.

De baltiske lande er blevet et populært nyt mål for it-outsourcing.
Eksempelvis har Tele2 samlet sine fakturerings- og kundestyringssystemer for 30 millioner kunder i Letlands hovedstad Riga og dermed flyttet 100 arbejdspladser hertil.
Accenture har netop oprustet i Baltikum med åbningen af et nyt servicecenter samme sted.
- Både i Letland og de øvrige baltiske lande har vi adgang til et voksende udbud af veluddannede medarbejdere. Sammen med de lave omkostninger i regionen er det en væsentlig del af baggrunden, siger Accentures marketing- og kommunikationschef, Claus Wilkki.
Også i den private brug af it og kommunikation stormer balterne frem. Eksempelvis er antallet af mobiltelefonabonnenter i Litauen tredoblet på tre år.
Hvad it-kompetencer angår, har 35 procent af befolkningen i Baltikum deltaget i organiserede computerkurser. Et område, hvor Danmark topper med 60 procent blandt landene omkring Østersøen.

Når det gælder e-læring får Danmark til gengæld baghjul. Omkring en tredjedel af virksomhederne i Polen og Letland har benyttet internettet til undervisning, mens det gælder for 48 procent af virksomhederne i Litauen. Gennemsnittet i de 25 EU-lande er 20 procent. Danmark skraber bunden med 9 procent.
I researchfirmaet IDC peger analysechef Karsten Fogh Ho-Lanng på, at danske virksomheder meget gerne outsourcer til lavomkostningslande, som er tæt på - både kulturelt og geografisk.
- Vi skal glæde os over, at vores samarbejdspartnere i de baltiske og østeuropæiske lande, som vi i høj grad vælger at outsource it-opgaver til, er gode til at uddanne medarbejdere og udvikle sig, siger han.
Tallene i undersøgelsen, som er udarbejdet af Danmarks Statistik, er indsamlet i sommeren 2005. Samtlige lande omkring Østersøen: Danmark, Estland, Finland, Letland, Litauen, Norge, Polen, Rusland og Sverige samt Island er med.

Billedtekst:
glæde Vi skal glæde os over, at vores samarbejdspartnnere i de baltiske og østeuropæiske lande, er gode til at uddanne medarbejdere. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere