Tynd bærbar til let brug

Acer har med Aspire 751 skabt en flot, let og billig minibærbar. Men den er ikke uden problemer. Se her hvilke.

Tynd minibærbar til let brug

Acer skabte den første seriøse Eee-konkurrent med sællerten Aspire One - og fortsætter i højt tempo med at spytte modeller ud som 10-tommer udgaven af Aspire One (læs anmeldelse her).

Men drømmer du om en større skærm, tastatur og skærmopløsning - uden at ofre den lave vægt - er Acer også leveringsdygtig.

Det klares med Acer Aspire 751, som leveres med en 11,6 tomme skærm og en skærmopløsning på 1.366 x 768 pixels.

Den større skærm betyder også, at tastaturet er vokset.

Hvor der på vores 10-tommer Acer er et tastatur, der måler 24 centimeter i bredden, er tastaturet på 11,6-tommeren 27 centimeter bredt. Og de tre centimeter betyder en del - ikke mindst at de enkelte taster er mindst lige så brede som det standard-tastatur, som denne artikel er skrevet på.

Det udmærkede tastatur er helt fladt og desuden en variant af ø-typen, hvor tasterne står for sig selv.
Designmæssigt er 751 ellers pæn at se på og under 2,5 centimer høj på det tykkeste sted. Hjørnerne er let rundede - og bagtil er henholdsvis ethernet- og VGA-stik placeret i de runde hjørner.

Vægten er 1.365 gram ifølge vores præcise postvægt.

Designmæssigt stikker det store 6-cellede batteri ud bagpå, hvilket for nogle vil trække ned. Personligt er det dog en pris, vi gerne betaler for de omkring syv timers battteriforbrug.

Den forkerte Atom-processor

Acer 751 er drevet af Intels Atom processor kaldet z520.

Z-serien i Atom-familien er kendetegnet ved at have et meget lavt strømforbrug og derfor bruges den oftest, når batterilevetid skal maksimeres, selv om der kun er lidt plads i computeren.

Vi har blandt andet set z520 i Sonys lille 595 gram tunge Vaio P. Men den største bagside ved den løsning er, at z520 og GMA500 tilsammen bare ikke er lige så kraftige som den normale Atom N280 processor på 1,66 gigahertz.

Processoren ledsages af én gigabyte hukommelse.

Test af Vaio P viser, at vælger du et system med en flash-baseret i stedet for en traditionel harddisk, så vil SSD-disken hjælpe på ydelsen for hele systemet - men den fordel har Acer 751 desværre ikke. I stedet får du en standard 160 gigabyte harddisk, som også findes i de fleste andre netbooks.

Det tog os for eksempel hele 45 sekunder at åbne et Word-dokument, 28 sekunder at åbne iTunes og 13 sekunder at åbne en browser. Det lyder måske ikke af meget, men sidder du klar foran skærmen, føles ventetiden meget længere.

Måske kan du leve med det, men under alle omstændigheder er det vigtigt, at du vælger med åbne øjne i en situation som denne, hvor du vælger vægt og form til og ydelse fra.

Problemerne med z520 og GMA500 giver desuden udslag i, at hjemmesider med mange flash-animationer eller film virker hakkende og meget tunge at danse med. Det samme gælder til en vis grad net-baseret video som YouTube - mens GMA500 grafikprocessoren absurd nok gerne viser HD-film i 720p (blot det er encoded i h264-standarden).

Windows 7 med grafikproblemer

Acer 751 bliver leveret med Windows XP, men vi kunne ikke modstå fristelsen til at se, om den svage Atom-processor håndterede Windows 7 lige så godt.

Her oplevede vi samme problemer med Intels drivere til GMA500-grafikkortet, som vi har set med Sonys Vaio P. Det vil sige manglende opdateringer af skrivebordet, når man kommer ud af dvale (tip: tryk Windows+d). Men bortset fra det, som vi håber, Intel vil løse med bedre drivere, kørte Windows 7 uden problemer.

Samlet set er Acer Aspire 751's skønhed mest på overlfladen. Ved at vælge z-typen af Atom-processoren har Acer skabt en netbook, som nok har stor skærm, rigtigt godt tastatur, en fornuftig vægt og en god byggekvalitet - men som samtidig alt for ofte løber tør for kræfter, når der skal jongleres med programmerne.

Det er en skam, for Acer Aspire 751 kunne være meget mere. Så hermed en opfordring til Acer om at relancere modellen med Nvidias kraftige Ion-chipset til Intel Atom-processorer.

Galleri: Acer Aspire 751




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere