Knas i samarbejde om sikkerhed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. november 2005.


Internationalt samarbejde og erfaringsudveksling om sikkerhed halter alvorligt.

Ansvaret for it-sikkerhedsspørgsmål er placeret vidt forskellige steder i EU-landene med manglende samarbejde og en hæmmet it-sikkerhedsindsats til følge. Halvandet år efter etableringen skal EU's it-sikkerhedsagentur, ENISA, til at vise sit værd.
- På det politisk-administrative område er der ikke etableret bare et miniumum af overblik, samarbejde eller erfaringsudveksling. Det er helt absurd. EU har ganske vist oprettet sikkerhedsagenturet ENISA for snart et par år siden, men endnu den dag i dag er der intet systematisk overblik eller samspil mellem landenes indsatser på it-sikkerhedsområdet. Vi sidder alle og kæmper den samme kamp hver for sig, siger Allan Fischer-Madsen, formand for Rådet for it-sikkerhed, hvis opgaver ved årsskiftet flyttes til Videnskabsministeriet.
It-sikkerhed er typisk er lagt i forskellige ministerier. Instanserne mødes ikke naturligt, og når det endelig sker, er it-sikkerhed sjældent på dagsordenen.
- Det betyder, at den helt naturlige erfaringsudveksling ikke findes, konstaterer Allan Fischer-Madsen.

EU-agenturet for netværks- og it-sikkerhed åbnede i begyndelsen af 2004. Indsatsen er fokuseret på at rådgive kommissionen og medlemslandene, indsamle data, promovere risikovurderinger og risikostyring og øge opmærksomheden og samarbejdet på området - fremdeles gennem offentligt-private partnerskaber med industrien.
Ifølge det danske medlem af bestyrelsen, Yih-Jeou Wang, der er kontorchef i IT- og Telestyrelsens it-sikkerhedskontor, er agenturet først fuldt bemandet efter nytår.
Agenturet har ikke nået at lave noget særligt endnu. Men nationale eksperter og direktøren har dog været med ind over eller medarrangør af it-sikkerhedskonferencer i en række lande her i efteråret med henblik på at få sat netværksaktiviteter i værk. Og det er tiltrængt, mener også Yih-Jeou Wang.

Danske kritikere har beherskede forventninger til ENISA. Både fordi bevillingerne er begrænsede med omtrent 34 millioner euro for perioden 2004-2008, og fordi Grækenland, der vandt agenturet i skarp konkurrence med de nordiske lande har placeret det i Heraklion på Kreta, hvor der end ikke er en international lufthavn.
Hvad placeringen angår er Yih-Jeou Wang ikke så bekymret længere.
- Det tager kun en halv time med fly fra Athen - omtrent som hvis Danmark havde valgt at placere det i Aalborg, siger han.
Et af ENISA's udspil er en anbefaling af, at der etableres statslige afdelinger af CERT, Computer Emergency Response Team, det veletablerede globale samarbejde mellem nationale enheder, der varsler og medvirker til at imødegå trusler i relation til internettet.
Seks europæiske lande er på vej med en statslig CERT, og i Danmark ventes beslutningen snart truffet. Her havner den sandsynligvis i Videnskabsministeriet, mens Norge har placeret sit kommende statslige CERT hos Nasjonal Sikkerhetsmyndighet under forsvaret.
De forskellige indplaceringer i statsapparatet finder flere danske myndigheder problematisk, fordi borgerne så har svært ved at have tillid til, at det ikke bare er en aflytningstjeneste. Hos DK-CERT efterlyser chefkonsulent Preben Andersen en tillidsskabende og uafhængig instans med åbenhed til omverdenen frem for en hemmelig og kontrollerende instans.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere