Integrationsoprør mod KMD

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. november 2005.


Voksende vrede i kommunerne og hos konkurrerende leverandører over KMD's vægring mod at sørge for integration til relevante fagsystemer får IT- og Telestyrelsen til
at gå i aktion. KL bakker op.

IT- og Telestyrelsen søger nu at lægge pres på KMD i striden mellem det dominerende, kommunalt ejede selskab og dets kunder og konkurrenter. Stridens æble er den manglende integration mellem relevante KMD-fagsystemer og de tværgående sags- og dokumenthåndteringssystemer fra andre leverandører.
- Humlen er, at KMD ikke vil gå ind og løfte noget på det sociale område før i 2007 efter kommunesammenlægningen. Det vil vi gerne. Derfor overvejer vi, hvordan vi kan gå videre med integrationsprojektet med de parter - kommuner og leverandører - der vil spille med. Hvis KMD vælger ikke at indgå, må de ligesom alle andre aktører på markedet nøjes med efterfølgende at komme med et høringssvar til det, vi melder ud, ligesom med andre standarder vi sender i høring, siger Tom Bøgeskov, projektleder i IT- og Telestyrelsen.
Baggrunden er, at kommunerne efterspørger integration på det sociale område, hvor der er det største antal fagsystemer og den markant største sagsvolumen. Kommunerne udfører dobbeltarbejde, fordi deres
ESDH-systemer ikke kan integrere til de lukkede KMD-systemer. KMD tilbyder integration til det såkaldte Byggesag-system, som imidlertid er uinteressant for kommunerne.

IT- og Telestyrelsen forventer kommunernes opbakning og finder den eksempelvis i Ringsted Kommune hos forvaltningschef Jens Petersen.
- Vi har ikke brug for integration til Byggesag og vil ikke bruge kræfter på det, for gevinsterne ligger på det sociale område. Der vil vi til gengæld gerne stille os til rådighed og bruge ressourcer som frontløber - det har vi faktisk tilbudt, siger Jens Petersen.
En stor københavnsk omegnskommune er også stærkt utilfreds med, at det går for langsomt med integrationen, og KMD ikke satser på det område, der er mest relevant for kunderne. Men her ønsker ledende medarbejdere ikke at kritisere KMD offentligt. Vi vil ikke citeres for noget, der kan betyde, at vi bliver uvenner med KMD, siger en medarbejder.
I Kommunernes Landsforening (KL) vil man gerne lægge pres på KMD. Herfra bakker vicekontorchef Jytte Møller Christensen op om kravet om integration til de sociale systemer og understreger, at KL samarbejder med Videnskabsministeriet på området.
- Vi ved godt, der er behov for integration på det sociale område, men vi kan ikke disponere over KMD's ressourcer. Til gengæld har vi netop nedsat en arbejdsgruppe, der skal klarlægge grundlaget - eksempelvis datastrømmene. Og vi arbejder for at få kommunerne til at standardisere deres forretningsgange, for grundlæggende er problemet ikke teknisk, men forretningsmæssigt, siger hun.

På leverandørersiden er frustrationerne også i top. Herfra oplever man, at kommunerne udsætter ESDH-investeringer på grund af den manglende integration. Nogle anklager KMD for at misbruge deres magtposition for at kunne sælge et konkurrerende system, KMD Sag EDH, som lanceres næste år.
- Hvis KMD virkelig mener, de kan lade være med at arbejde med integration til de fællesoffentlige ESDH-systemer til 2007, så er det et forsøg på at lukke andre ude fra markedet, siger Kenn Petersen, administrerende direktør i Traen, der sammen med Accenture er en af de tre leverandører på den fællesoffentlige ESDH-rammeaftale.
Hos KL er man opmærksom på det forretningsmæssige aspekt for KMD.
- Vi er opmærksomme på, at KMD har flere hensyn at tage, siger Jytte Møller Christensen.
Det har ikke inden redaktionens slutning været muligt at få en kommentar fra KMD.

Billedtekst:
Udelukkelse - Hvis KMD
virkelig mener, de kan lade være med at arbejde med integration til de fællesoffentlige ESDH-systemer til 2007, så er det et forsøg på at lukke andre ude fra markedet, siger Kenn Petersen, administrerende direktør i Traen.
Foto: Hans Juhl




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Service Delivery Managers til bolig- og ejendomsdata

MAN Energy Solutions

Cloud FinOps Practitioner

A/S Bryggeriet Vestfyen

IT-Architect /Administrator

Politiets Efterretningstjeneste

DevOps softwareudviklere til PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere