Bibliotek lejer IP-telefoni

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 4. november 2005.


Ved at leje trådløs IP-telefoni gør Vanløse Bibliotek kundebetjeningen nemmere - uden at skulle slås med teknikken.

Siden 8. august har de 13 ansatte i det nymoderniserede Vanløse Bibliotek betjent sig af IP-telefoni. Da driften af IP-telefonien er outsourcet, kan afdelingsleder Ole Jensen koncentrere sig om selve anvendelsen af IP-telefoni fremfor at beskæftige sig med de tekniske detaljer.
- Jeg ved ikke så meget om selve teknikken, men er mere fokuseret på, at personalet kan blive mere effektivt og yde brugerne en bedre betjening ved hjælp af IP-telefoni, siger Ole Jensen, der har været tilfreds med udbyttet af IP-telefonien i de første tre måneder.
- Den mobile IP-telefoni giver vores personale mulighed for at give vores kunder en mere professionel betjening. Eksempelvis kan alle fungere som telefonomstillere i modsætning til før, hvor det kun var den, der var koblet op til omstillingsbordet, der kunne stille om til en anden bibliotekar, siger Ole Jensen.
Sammen med IP-telefoni har Vanløse Bibliotek også fået installeret et trådløst netværk. Det anvendes blandt andet til at gøre de ansattes IP-telefoner mobile.
- Alle medarbejderne har en bærbar trådløs telefon. Hvis en låner eksempelvis ringer og spørger om en bog er kommet hjem, kan bibliotekaren gå ned og tjekke og give besked med det samme, siger Ole Jensen.

IP-telefoni-løsningen står rent fysisk hos TDC Hostingcenter. Løsningen består af tre servere. Der er to Cisco Call Manager-servere, der dublerer hinanden. Hvis den ene server går ned, vil den anden server tage over, så telefonadgangen til Vanløse Bibliotek ikke bliver berørt. Derudover er der en Cisco Unity-server, der er en såkaldt unified messaging-server. En unified messaging-server gør det muligt at integrere voice mail med eksempelvis Outlook, så eventuelle telefonbeskeder automatisk sendes som en e-mail med vedhæftet lydfil.
Indtil videre benyttes den mulighed ikke i Vanløse Biblioteks IP-telefoni-løsning.
- På længere sigt kan det være, vi vil få integration med e-mail. Det er naturligt at gå videre den vej, mener Ole Jensen.
Den hostede IP-telefoni-løsning er del af en samlet løsning fra TDC, der foruden IP-telefoni indeholder trådløst netværk samt firewall.
Det trådløse net, der er etableret med tyve access points, er defineret som VLAN, så der er to virtuelle lokalnet; et administrativt lokalnet beregnet til de ansatte og et publikumsnet. Publikumsnettet kan anvendes af besøgende som en gratis, hurtig forbindelse til internettet.
TDC står for driften af IP-telefoni, firewall og VLAN, mens Københavns Kommunes Bibliotekers IT-afdeling supporterer applikationerne, der kører på netværket.

It-chef Irene Ludvigsen hos Københavns Kommunes Biblioteker ser Vanløse Bibliotek som et eksempel på fremtidens biblioteker.
- IP-telefonien og det trådløse net er kun en del af, hvad vi forventer at se i fremtiden. Vi skal kunne stille alle typer af medier til rådighed. Også på elektronisk form, siger Irene Ludvigsen.
Det er baggrunden for, at Københavns Kommunes 21 biblioteker har fået etableret 100 megabit-net.
- Vi har opgraderet vores net fra 2 megabit til 100 megabit. Det giver os mulighed for at udlåne musik og video over nettet, siger Irene Ludvigsen. Inden det sker, er der dog en række spørgsmål om ophavsrettigheder, der skal afklares. Irene Ludvigsen forventer dog, at Hovedbiblioteket og Jagtvejens Bibliotek til december vil fungere som spillesteder for digitale film over nettet. Allerede nu kan de mange megabit, der er til rådighed for video over nettet, anvendes til IP-telefoni, som det sker på Vanløse Bibliotek.

Det overordnede ansvar for telefoni i Københavns Kommune ligger hos Københavns Kommunes Ejendomsadministration. Her har man tidligere undersøgt muligheden for IP-telefoni, men det er først nu, teknologien anses for moden.
- Vi undersøgte IP-telefoni for nogle år siden, men dengang var det ikke rigtig noget. I dag ser det bedre ud. Vi har forskellige forsøg i gang med IP-telefoni, siger kontorchef Gerner Pedersen i Kontor- og bygningsforvaltningen i Københavns Kommune.
For tiden er arbejdet med IP-telefoni dog gået lidt i stå på grund af det kommende kommunalvalg og den kommende kommunalreform.

I Vanløse er arbejdet dog ikke gået i stå. Kulturhuset, der ligger i samme byging som biblioteket, skal også have IP-telefoni, og der er planer om at installere webcams, så der kan etableres videotelefoni. På biblioteket har Ole Jensen svært ved at sætte fingeren på nogen dårlige erfaringer med IP-telefonien. Det skulle måske lige være mængden af nye muligheder.
- Ud over IP-telefonerne og det trådløse net har vi også fået en elektronisk besøgstæller, så man løbende kan se, hvor mange besøgende vi har. Det er ligesom at starte på arbejde et nyt sted; der er en masse nye ting at sætte sig ind i. Det kræver selvfølgelig lidt tilvænning, siger Ole Jensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere