Atomistix begrænser patentering til USA

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. oktober 2005.


Den forskningstunge virksomhed Atomistix, der har specialiseret sig i avanceret nano-software, patenterer kun i begrænset omfang. Og virksomheden går uden om det haltende europæiske system.

Atomistix har foreløbig afleveret tre patentansøgninger til de amerikanske patentmyndigheder.
Virksomheden vælger sine patenter med omhu, afvejer omkostningerne mod gevinsterne - og forlader sig i øvrigt på, at udviklingen går så hurtigt og algoritmerne er så komplekse, at de er næsten umulige at kopiere.
- Vi tillægger ikke patenter meget stor vægt, blandt andet fordi der mangler infrastruktur omkring IP (intellectual property, red.) i forbindelse med software. Men når der tegner sig muligheder, altså bestemte algoritmer eller måder at gøre tingene på, så går vi efter et patent, siger Thomas Magnussen, administrerende direktør og medstifter af Atomistix.
- De betyder da noget, men er ikke altafgørende for vores virksomhedsstrategi, siger han.
Softwarepatenter er vanskelige, understreger han og tilføjer i den forbindelse, at virksomheden nøjes med at patentere i USA. Der er mere veldefinerede regler for, hvordan man håndterer det, mens Europa halter bagefter. Som virksomhed ved man ikke rigtig, hvad man har at holde sig til her. Yderligere koster patentering både mange penge og meget tid.
Atomistix udvikler software, som kan beregne nano-strukturer og dermed bruges til at udvikle nye produkter. Softwaren kan simulere nanoeksperimenter og dermed forudsige processer i atomare og molekylære strukturer. Virksomheden står over for et kommende teknologisk generationsskifte for software.
- Hele den teknologiske og videnskabelige infrastruktur er under forandring. En ny generation af software inden for teknologi og videnskab er ved at vokse frem, og den er vi en del af, siger Thomas Magnussen.
- Al den software, der findes i dag - et marked på 8-10 milliarder dollars årligt i licensindtægter - er baseret på software, der er 10-30 år gammelt. Det skal udfases, fordi det er bygget på empiriske modeller. I fremtiden skal der modeller baseret på kvanteteori til, fordi de er meget mere nøjagtige, siger han.
Det gælder inden for alle områder - materialeteknologi, elektronik, life science, kemi og så videre. Elektronikbranchen kommer til at mærke det først med en brat omskiftning inden for få år, for de kommer ned i det størrelsesmæssige niveau, hvor kvanteeffekter er af stor betydning.
- Så skal de simpelthen bruge noget andet software, end de er vant til, forklarer Thomas Magnussen.
Han anser Atomistix for at ligge nummer et teknologimæssigt til det kommende generationsskifte.
Den holdning er han ikke ene om. Virksomheden er på vej til at få tilført yderligere kapital - angiveligt et betydeligt større beløb end tidligere. I foråret kom Dansk Kapitalanlæg med yderligere 10 millioner kroner efter sidste år at have købt 20 procent af virksomheden for fem millioner kroner.

Pengene skal gå til vækst - især i Asien og USA, om end man dog venter at bevare kerneforskningen i Danmark. Atomistix har 30 medarbejdere nu. Det antal skal fordobles næste år, og man stiler mod flere hundrede medarbejdere på få års sigt.
At det i investorsammenhæng ser rigtig pænt ud at have en IP-strategi, anfører Thomas Magnussen også, ligesom han venter, at flere patenter kommer til ud over det basale princip om at holde kildekoden tæt til kroppen. Men:
- Vi tillægger det større betydning at lave et godt softwaredesign med klare fordele arkitektur- og funktionsmæssigt. Det er vigtigere for vores strategi. Derudover flytter vi os hurtigt, og vi arbejder med ekstremt komplekse algoritmer i softwaren. Kun få i verden mestrer det område, og det vil være et helvede for nogen udefra at kopiere. Derfor er det ikke så kritisk for os at patentere, selv om vi naturligvis gør det i et vist omfang.

Selv for interne i virksomheden er det vanskeligt at følge med og gennemskue noget, andre interne har lavet. Som eksempel nævner Thomas Magnussen bestræbelser på at lægge et stort softwarekompleks over fra en medarbejder, der er nået meget langt med sit område, til andre. Det er en proces, der tager halvandet-to år. Selv med hjælp fra ham, der har lavet det.
Rent praktisk er det end ikke kerneteknologien, Atomistix vælger at beskytte med patenter. Strategien er en anden.
- Der, hvor vi kan se, man skal bruge bestemte algoritmer for at komme igennem beregningsmæssigt, lægger vi et patent ind. Det er metoder og algoritmer, som ikke er vores kerneområde, men vedrører den praktiske udnyttelse af det. Når det gælder software til praktisk udnyttelse af kvanteteori er beregningerne nogle gange så voldsomme, at du ikke kan udføre dem uden en genvej, der er så nøjagtig som muligt. Dér går vi ind og lægger et patent, forklarer Thomas Magnussen.

Boks:
Nanoteknologi
Nano kommer af det græske ord nanos, der betyder dværg. Videnskabeligt betyder nano 10-9, så en nanometer er en milliarddel meter. Det er cirka 100.000 gange mindre end tykkelsen af et hår eller nogle få gange diameteren af et atom. En nanometer er en typisk afstand i den atomare og molekylære verden. Nanoteknologi drejer sig om at forstå, designe, fremstille og kontrollere materialer og objekter på nanoskalaen, det vil sige fra 0,1 til 100 nanometer. Forskning og udvikling inden for nanoteknologi er i eksplosiv vækst internationalt og udråbt til at føre til "den næste industrielle revolution". Nanoteknologi anses af verdens førende industrilande som en hjørnesten i det 21. århundredes økonomiske udvikling.
Kilde: iNANO

Boks:
Dem har vi talt med
• Morten Middelfart, udviklingsdirektør i Targit
• Thomas Magnussen, administrerende direktør i Atomistix
• Per Jørgen Nygreen, partner i Plougmann & Vingtoft
• Holm Schwarze, European Patent Attorney, Zacco Denmark
• Jørgen Møller, partner i Patentgruppen
• Jesper Kongstad, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen
• Tom Togsverd, direktør i ITEK
• Trine Kreiser, juridisk konsulent Dansk Industri
• Jan Ishøj Nielsen, administrerende direktør i Premitech
• Marianne Wier, corporate affairs manager i Microsoft
• Peter S. Mortensen, afdelingsleder i Center for Forskningsanalyse
• Kaare Struve, chefkonsulent i Patent- og Varemærkestyrelsen
• Randi Stanbury, fuldmægtig i Patent- og Varemærkestyrelsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere