3G er mest af alt hurtig adgang

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 7. oktober 2005.


Virksomhederne vil først og fremmest tage den nye generation af mobiltelefoni til sig for at få hurtigere forbindelser, siger Peter Ibsen fra TDC Mobil.

I TDC's version er 3G naturligvis ligesom hos teleselskabet "3" videosamtaler og streamet video, men tilbuddene til erhvervslivet er også et produkt, der kombinerer 3G-mobiltelefoni med WiFi - også kaldet trådløst lokalnet. Der er tale om et kort til at sætte i den bærbare, som kan kobles på 3G-nettet med omkring 380 kbit/s i storby-områderne, hvor der i første omgang vil være 3G-dækning. I andre områder kan man så koble sig på de almindelige mobilnet med de noget lavere hastigheder, man kender der, og skulle man have behov for at overføre flere data, kan man finde et sted, hvor der er WiFi-adgang og opnå betydelig bedre forbindelse.
Denne type kort er ikke nye i sig selv. Det, der gør forskellen i TDC's tilbud, er, at TDC driver et antal såkaldte hotspots rundt om i landet, hvor der bliver udbudt WiFi-forbindelser - i øjeblikket 572 steder.
Dermed er teleselskabet i stand til at tilbyde en forholdsvis gnidningsfri overgang fra det ene net til det andet. TDC kan overføre en forbindelse, når man kommer fra et område med mobildækning og ind i et område med trådløst lokalnet. Dog er der mulighed for at forenkle opkoblingen og afregningen for brug af hotspottene betydeligt.
- Vi regner med, at erhvervlivet i første omgang først og fremmest vil benytte 3G til access. Vi leverer forbindelserne. Indholdet har virksomhederne selv i form af faciliteterne på deres netværk, siger underdirektør Peter Ibsen fra TDC Mobil Erhverv.
Der findes ifølge Peter Ibsen cirka en halv million bærbare pc'er herhjemme.
- Vores opgave er at skabe tilgængelighed for dem på en enkel måde, siger han.

En anden del af TDC's 3G-tilbud til virksomhederne er at tilbyde at etablere de såkaldte VIP-sites til denne teknologi.
VIP-sites har eksisteret i flere år til GSM, og det går ud på, at hvis en virksomhed ligger i et område, hvor der er dårlig mobildækning, kan de i samarbejde med mobilselskabet få sat udstyr op, der forbedrer dækningen - mod at være med til at finansiere udstyret. Det gøres ofte for at etablere indendørs dækning.
VIP-sites får ny relevans med overgangen til 3G, fordi dette system har en kortere rækkevidde, og derfor i begyndelsen vil være koncentreret om de tæt befolkede områder. Men en virksomhed, der har trafikgrundlag til det, og som er villig til at betale, kan altså få 3G-dækning.
Der er endnu ikke etableret VIP-sites til 3G, men energiselskabet E2 er en af de virksomheder, der har benyttet tilbuddet til at skabe bedre GSM-dækning på fem såkaldte decentrale kraftvarmeværker rundt om på Sjælland.
- Vi har en strategi om at benytte mobiltelefoner til kommunikation med vores medarbejdere - både når det gælder telefoni og data. Derfor kan medarbejderne ikke undvære mobiltelefonen, og den må ikke være uden for dækning. Samtidig ligger en række af vores værker i udkantsområder, hvor det netop kan knibe med dækningen, siger it-ansvarlig Jørgen Fangel fra E2.
For energiselskabet har etableringen af VIP-sites betydet, at man ikke har behøvet at etablere alternative trådløse net på disse lokationer, og medarbejderne behøver ikke have to telefoner. E2 er grundlæggende tilfreds med løsningen, men Jørgen Fangel ser alligevel frem til afløseren for GSM.
- Der er to problemer ved den nuværende teknologi: Batterier og båndbredde. Vi ser frem til at få hurtigere forbindelser - om det så bliver 3G eller EDGE, siger han.
EDGE er en teknologi der tredobler hastigheden på GSM-nettet.

Billedtekst:
Mobil forbindelse Energi E2 har flere VIP-sites for at forfølge strategien om at bruge mobiltelefoner til intern kommunikation. Men selskabet ser alligevel frem til afløseren for GSM. Foto: E2




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere