Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. september 2005.
Kærlighed til webudvikling, idolplanlægning og en god portion selvtillid er drivkraften for David Heinemeier Hansson, der er partner i softwarefirmaet
37signals.
25 år på bagen, titlen "Best Hacker 2005" på skuldrene og et partnerskab i det amerikanske softwarefirma 37signals, der står bag projektstyringsværktøjet Basecamp og Ruby on Rails.
Bag koderne til begge programmer står danske David Heinemeier Hansson, der har en bachelor fra Handelshøjskolen i København på linjen HA.dat. - og masser af kærlighed til webudvikling.
Egentlig drømte den 25-årige københavner om at blive spil-journalist og arrangerede danmarksmesterskab i computerspillet Quake. Men som han selv beskriver det, skal man lade "kærligheden til musikken" råde over karrierevejen.
- Det er enten love it or leave it. Du skal virkelig brænde for det, du laver - ellers kan du ikke blive god nok, lyder det fra David Heinemeier Hansson.
Han skiftede en verden præget af computerspil og gamesites ud med titlen programmør og partner i 37signals - dog med et par mellemstationer. Programmør var nemlig ikke et af de kort, han forventede ville blive centralt for den hånd, der skulle afgøre hans fremtid.
En af mellemstationerne var Handelshøjskolen i København, hvor David Heinemeier Hansson i 2001 begyndte på uddannelsen HA.dat. Samtidig fortsatte han med at fordybe sig i webudvikling og følge med i alt, hvad der rørte sig i den verden. Det førte ham forbi 37signals weblog, hvor en af stifterne, Jason Fried, gjorde opmærksom på, at han var i gang med et PHP-projekt - og havde brug for hjælp til at løse nogle problemer. Det åbne spørgsmål faldt straks i øjnene på den unge dansker. Han havde et solidt kendskab til programmeringssproget PHP fra sit arbejde med diverse computerspil-hjemmesider - og satte sig straks til tasterne.
- Det blev til endnu et spørgsmål og endnu et svar, som Jason Fried kunne bruge. Og i stedet for at stille flere spørgsmål, ansatte 37signals mig på freelancebasis, fortæller David Heinemeier Hansson, der som førsteårsstuderende på Handelshøjskolen var meget beæret over at få chancen.
Han greb den, og i løbet af tre år i 37signals-folden har han udviklet programmerne Basecamp og Ruby on Rails - og er blevet partner i firmaet. Det har krævet hårdt arbejde, mange timer foran computeren i hjemmekontoret og en god portion selvtillid.
- Jeg har hele tiden troet på, at det kunne lade sig gøre. Og jeg har forsøgt at suge mere ud af succesoplevelserne end af fiaskoerne. Så jeg har haft noget positivt at arbejde videre med, forklarer han.
Han har været meget bevidst om, hvor meget man kan lære af andre. Idoldyrkelse - eller idolplanlægning, som han selv betegner det - har været en vigtig drivkraft for David Heinemeier Hansson, der i august i år ved Google-O'Reilly Open Source Award blev udnævnt til "Best Hacker 2005", hvor hacker er den amerikanske betegnelse for en dygtig programmør.
- Jeg har aldrig haft en klar road-map for, hvilken vej jeg ville gå. Jeg er i mange tilfælde blevet drevet af idolplanlægning. Jeg har fulgt personer og tænkt, at jeg ville samme vej. Jeg har fulgt et firma som 37signals og haft en drøm om blive en del af firmaet. Det har inspireret mig til at fordybe mig i webudvikling baseret på enkelthed. Og det har resulteret i, at jeg nu er partner.
Projektstyringsværktøjet Basecamp har siden lanceringen haft en pænt voksende kurve, og 37signals oplever i øjeblikket en stor interesse fra forskellige typer af virksomheder. I øjeblikket benytter flere tusinde kunder i 50 forskellige lande Basecamp, der anvendes til koordinering, når for eksempel et firma og en kunde skal have overblik over et givent projekt.
Man skulle umiddelbart tro, at smagen af succes og kroner og øre som belønning for det hårde arbejde skaber drømme om at sidde i chefstolen med hundredvis af medarbejdere i folden. Men det er ikke tilfældet.
- 37signals skal ikke være væsentlig større, end firmaet er i dag. For os er det et skrækscenarium, når en virksomhed vokser sig så stor, at man ikke længere kan samles om et kaffebord. Så begynder folk at få roller som eksperter og chefer - og det er vi ikke interesserede i, forklarer David Hansson, der selv vil have fingrene i arbejdet.
Siden 2001 har David Heinemeier Hansson arbejdet fra sit eget hjemmekontor. Spørgsmålet om, hvad han bruger tiden til, når han ikke sidder foran computeren, bringer et smil frem, og snakken falder igen på kærligheden til faget.
- Hvis du ikke elsker det, du laver, så er det svært at retfærdiggøre over for dig selv, at du bruger så meget tid på at arbejde. Men meget af det, jeg arbejder med, ville jeg også lave, selvom jeg ikke var partner i et firma. Og jeg tror, de mange timers arbejde resulterer i, at jeg nyder det endnu mere, når jeg i perioder fordyber mig i noget andet, forklarer David Heinemeier Hansson, der sammen med sin kæreste overvejer at skifte lejligheden på Amager ud med en adresse i Chicago.