Eksternt batteri holder liv i din mobil og bærbare pc
Hvor ofte har du ikke oplevet, at din bærbare pc, mobiltelefonen eller kameraet er løbet tør for strøm - og så på det mest irriterende tidspunkt?
Her på PC World render vi som bekendt rundt med masser af elektronisk grej, og derfor bliver der altid fokuseret på lang batterilevetid, da en død bærbar gadget er lige så sjov som et tysk comedy show.
Du kan selvfølgelig altid købe et ekstra højkapacitetsbatteri til din bærbare pc, men hvad så med din mobiltelefon, kameraet eller GPS'en?
Måske er løsningen en ekstern batteripakke, der kan oplade alt dit grej? Eftersom teknologien er blevet nemmere at håndtere, er der flere og flere produkter på markedet, og priserne falder.
Derfor tager vi nu et kig på amerikanske BatteryGeeks eksterne "Portable Power Station" PPS130, der lover at give 130 ekstra watttimer til dit bærbare elektroniske grej.
Firmaet leverer til Danmark og med en pris på blot 400 dollar (2.300 kroner) er den ikke så forfærdeligt meget dyrere end et højkapacitetsbatteri til de fleste laptops derude.
Gennemført produkt
BatteryGeek PPS130 er i bund og grund et stort batteri, der er i stand til at oplade en lang række grej, bare det bruger mellem 3-28 volt.
Størrelsesmæssigt fylder det som cirka to dvd-covers og vejer et kilo.
Der medfølger ikke færre end 14 forskellige adaptere, så det virker med langt det meste udstyr derude.
Det indbyggede USB-stik sikrer, at du også kan give fem volt til at holde liv i, eller genoplade, langt de fleste USB-enheder som eksempelvis din iPod eller GPS.
Vi testede primært BatteryGeek PPS130 med Apples nye MacBook Pro med unibody aluminiumskabinet, 15-tommer skærm og en Intel Core 2 Duo 2.53 gigahertz processor.
Der medfølger ikke en MagSafe-adapter som standard, men denne kan bestilles ekstra for 20 dollar (cirka 100 kroner).
Apple lover, at maskinen kan klare op til fem timer på farten, hvis du bruger den indbyggede Nvidia GeForce 9400M grafikchip og sætter skærmbelysningen til 50 procent.
Det lyder alt sammen meget godt, men det er ren fantasi, for i virkeligheden lever MacBook Pro 15" sjældent længere end to en halv til tre timer på en opladning alt efter om maskinen bruges til tekstbehandling, websurfing eller til at afspille en rippet film fra harddisken.
Det er værd at nævne, at maskinens batteri kun har 50 watttimer, mens de tidligere MacBook Pro-maskiner kom med et batteri med hele 60 watttimer.
Det er altså ikke særlig sjovt at tage maskinen med på en transatlantisk flyrejse eller hive den med over i parken til en arbejdsdag i solen. I alt fald ikke med mindre du på magisk vis kan fremtrylle et strømstik.
Batteri = liv
Det er her, at BatteryGeek PPS130 kan redde dagen.
Med sine 130 watttimer burde det eksterne batteri potentielt give os op til syv timer ekstra batterilevetid, ud over hvad MacBook'ens eget batteri ellers kan præstere.
Ti timer skulle være mere end nok for de fleste og betyder, at du kan hive din laptop op af tasken uden at skulle bekymre dig om, hvor lang tid du nu kan holde liv i maskinen.
Har du en anden maskine, der bruger mindre strøm, så får du selvfølgelig bare mange flere timer med en stabil forsyning af strøm. En lille netbook vil potentielt kunne leve i op til et døgn med PPS130.
BatteryGeek PPS130 styres via den enkelte tænd/sluk-knap for enden. Den tændes ved at holde knappen nede i et par sekunder og du vælger den korrekte spænding ved at klikke en enkelt gang på knappen.
Du skal har valget mellem 3, 5, 6, 9, 12, 16, 19, 21, 24 og 26 volt. Der er en indstilling til High/Low, og vil du således køre med en spænding på 19 volt, så skal du indstille det til "High" og klikke tre gange. Du kan se på strømforsyningen til dit grej, hvor stor spændingen bør være.
Strømforsyningen til MacBook Pro siger 18,5 volt, så vi benyttede 19 volt-indstillingen.
En bedre løsning ville være, hvis BatteryGeek PS130 selv kunne finde ud af, hvad der skal leveres af strøm, så man ikke ved et uheld kommer til at give 26 volt til en lille, skrøbelig ultrabærbar.
De fem LED-lys, der viser, hvilken spænding der leveres, bruges også til at vise, hvor meget saft og kraft der er tilbage i batteriet.
Normalt vil BatteryGeek PPS130 oplade det indbyggede batteri i din bærbare pc, men denne funktion er ikke aktiveret med Apple MacBooks. Her vil batteriet levere strøm til maskinen, men det vil ikke oplade maskinens indbyggede batteri.
Det har sikkert noget at gøre med, at Apple bruger sine egen proprietære teknologi, men det er da lidt irriterende, at du ikke bare kan smække din halvdøende MacBook til PPS130 for sidenhen at have en maskine med 100 procent opladt batteri. Opladning virker med andre laptops uden problemer.
Dommen
Holder BatteryGeek så hvad den lover? I det store hele er svaret ja. PPS130 formåede at holde liv i MacBook Pro-maskinen hele vejen i flyvemaskinen fra Philadelphia og over Atlanten. Alt efter hvilke opgaver, vi udførte på maskinen, indstilling af skærmbelysning og brug af trådløse forbindelser, så gav det eksterne batteri strøm i cirka seks timer. Selv ved afspilning af en krævende HD-film i 1080p-format lykkedes det PPS130 at levere strøm i næsten fire timer.
Det er ret imponerende og med mere konservative strømindstillinger holder batteriet selvfølgelig endnu længere.
Vil du vide hvor mange ekstra timer du kan få ud af din maskine, så tjek hvor mange watttimer det medfølgende batteri er på. Du ganger så maskinens batterilevetid op i, hvad BatteryGeek leverer, og får så et rimeligt troværdigt timetal (130/50 watttimer = 2,6 timer længere batterilevetid). Husk dog, at hvis du har en ældre bærbar, så er batteriet sikkert ikke helt i top og leverer en ringere ydelse, i forhold til da maskinen var helt ny. PPS130 vil så være endnu mere uvurderlig på længere rejser.
Med en vægt på et kilo er det ikke en handy løsning at have med i tasken hele tiden, men med lidt planlægning bliver det et fantastisk stykke tilbehør, der kan give selv en stor og krævende gaming-laptop nok liv til at klare en hel dag på farten.
BatteryGeek har flere forskellige løsninger, så ønsker du lavere vægt og pris, kan du vælge et batteri med færre watttimer. Du kan selvfølgelig også gå i den helt anden retning og vælge en Portable Power Station med 222 eller hele 444 watttimer.