WiFi uden ekstra support

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 5. august 2005.


Antallet af brugere er fordoblet, siden RUC begyndte at tilbyde trådløs adgang til netværket i alle bygninger uden uforudsete belastninger for driftsafdelingen.

I løbet af det år, RUC har tilbudt studerende og medarbejdere trådløs adgang til universitetscentrets netværk, er antallet af samtidige brugere i spidsbelastningerne fordoblet til omkring 1.600.
- Udrulningen af trådløst netværk har været en stor succes. Vi har kunnet se antallet af brugere stige og stige hver måned, uden - og det er det vigtige - at det har øget supportopgaverne væsentligt, siger system manager Kim Mikkelsen fra RUC's driftsafdeling.
I dag er supporten for brugere med egne bærbare, der vil koble sig trådløst på netværket, begrænset til et tilbud om hjælp med at sætte det trådløse netværkskort op, samt adgang til en side med antivirus-værktøj, hvorfra små 2.000 brugere foreløbigt har downloadet. I praksis har det vist sig, at behovet for hjælp med opsætning af kortet har været mindre end forventet. Er der problemer, hjælper de studerende ofte hinanden.
Men anvendelsen af det trådløse netværk har ført til, at driftsafdelingen for tiden overvejer supportpolitikken.
- Når omkring 2.000 benytter netværket fra deres egne bærbare, og det i øvrigt er en udvikling vi ønsker at understøtte, bør vi overveje, om vi forsat udelukkende skal supportere RUC's egne maskiner, eller vi skal udvide tilbuddene til brugere med egne pc'er, siger Kim Mikkelsen.
Med den stigende anvendelse af private pc'er er mængden af peer to
peer-trafik også steget, og RUC er to gange i det forløbne år blevet kontaktet af rettighedshavere, der har klaget over ulovlig fildeling. Det har ført til, at driftsafdelingen har taget programmet Packetshaper i brug. Det kan begrænse eller lukke af for bestemte typer trafik.
En anden udfordring er, at der viser sig at være virus på en forholdsvis stor del af de studerendes bærbare. Virussen bliver dog ikke overført til netværket, fordi de de inficerede pc'er holdes udskilt på det trådløse netværk. Alvorligt virusinficerede maskiner overføres til et særligt karantæne-netværk, hvorfra de udelukkende har adgang til sider med antivirusfaciliteter.

For at forbedre dækningen har det været nødvendigt at sætte flere opkoblingspunkter op, så RUC i øjeblikket har 186 i brug. Det har dog vist sig, at en del af henvendelserne om mangelfuld dækning skyldes ændringer i bygningerne. Der kan være flyttet en væg, og brugerne er ikke opmærksomme på, at det har ændret sendeforholdene for radiosignalerne.
- Som driftsafdeling skal man være opmærksom på, at et trådløst netværk ikke er noget man sætter op en gang for alle, og som så bare virker. Det skal justeres, hver gang man bygger om eller flytter afdelinger, og det sker løbende, siger netværksingeniør Mads Kjærgaard fra RUC's driftsafdeling.

Erfaringerne viser dog, at tilbagemeldingen om mangelfuld dækning er mangelfuld: Hvis brugerne ikke kan komme på nettet et sted, flytter de til et sted, hvor det virker, og driftsafdelingen får ikke altid besked om problemet. For at løse dette problem vil driftsafdelingen i det kommende semester forsøge at udpege nogle såkaldte ambassadører, der kan hjælpe med at indsamle information om dækningen.
Med starten af det kommende semester bliver et muligt for de studerende at printe ud fra deres bærbare til de printere, der er i nærheden, mens afregningen sker efter de regler, der gælder for den uddannelse, de er tilmeldt. Hidtil har de studerende måttet overføre deres dokumenter til en af universitetscentrets maskiner, og udskrive herfra.
Desuden arbejder driftsafdelingen med planer om at etablere udendørs dækning i de områder mellem bygningerne, hvor de studerende samles i pauserne, når vejret er til det.
Der er over 8.000 studerende og cirka 1.000 medarbejdere på RUC, som er spedt ud over omkring 50 bygninger.

Billedtekst:
Det trådløse netværk på RUC er en succes og har omkring 2.000 brugere. Men behovet for support er ikke øget mærkbart, siger Kim Mikkelsen, system manager (th.). Mads Kjærgaard (tv.) er netværksingeniør, ligeledes i RUC's driftsafdeling.
Foto: Torben Klint

Boks:
Andet kig
Computerworld har tidligere under mærket Første kig bragt førstehåndsvurderinger af ny teknologi. Med andet kig ser vi på, hvordan det er gået de virksomheder, der har taget den nye teknologi i brug. Computerworld beskrev for et år siden, hvordan Roskilde Universitetscenter var i færd med at sørge for WiFi-dækning i alle universitets bygninger. Her er historien om, hvordan det er gået, og hvad der er sket siden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere