ID-kort med biometri vinder frem i Europa

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. juni 2005.


De store lande tager genkendelse af ansigts- eller fingeraftryk i brug for at bekæmpe kriminalitet og terrorisme. Danmark har fortsat ingen planer om et nationalt ID-kort.

Mens lande som Frankrig, Storbritannien og Tyskland satser på ID-kort med biometrisk information i kampen mod kriminalitet og terrorisme, er der fortsat ingen planer herhjemme om et sådant.
I Danmark findes ID-kortet ikke. Det nærmeste, man kommer, er sygesikringskortet, der er uden foto og uden biometri. Som supplement ses ungdomskortet, der udstedes af kommunerne til unge, som ønsker et bevis på deres fødselsdato.
- Diskussionen om sygesikringskort som ID-kort dukker op engang imellem, men kortet er udelukkende et bevis for, at en person er berettiget til sygesikringsydelser, siger kontorchef Lars Hagerup, Amtsrådsforeningen.

Sidste år opstod diskussionen, da EkstraBladet beviste, at man kunne få et pas i en andens navn blot ved hjælp af et sygesikringsbevis, som tilhørte den anden. Og fotoets exit fra dankortet affødte ønsker om, at der kom foto på sygesikringskortet.
- Men der er meget få sager, som handler om, at folk forsøger at snyde sig til ret af sygesikringsydelser, siger Lars Hagerup som begrundelse for, at amterne ikke vil påføres de ekstra udgifter, et foto indebærer.
I Storbritannien har regeringen i maj besluttet at indføre nationale ID-kort med biometri fra 2010. I Frankrig sker det fra 2007. Her er bannerføreren for biometriske ID-kort den nyudnævnte premierminister Dominique De Villepin, der dog fremsatte forslaget, mens han var indenrigsminister.
Villepin begrunder kravet med den stigende forekomst af organiseret kriminalitet, illegal immigration, identitetstyveri samt terrorisme.
Ifølge Villepin skal borgerne i Frankrig tilmed selv betale en del af udgiften til nye identitetskort, der indeholder data om ansigt og fingeraftryk. Står det til ham, bliver det obligatorisk for borgerne altid at have ID-kortet på sig. I dag kan borgerne i Frankrig legitimere sig over for politiet og embedsmænd i administrationen med for eksempel kørekort, pas eller med et vidne.

Med de nye ID-kort får Frankrig også bredt brugen af digital signatur ud blandt borgerne. Kortet skal nemlig rumme en digital signatur, der kan bruges til at "underskrive" officielle dokumenter såsom selvangivelse eller privat korrespondance.
Også i Tyskland, hvor ID-kort allerede er obligatoriske, og hvor borgerne betaler for kortene, er der planer om en elektronisk version, der blandt andet rummer fingeraftryk.
Belgien er i færd med at udstede elektroniske ID-kort til alle borgere over 12 år, men disse kort rummer imidlertid ingen biometrisk information.
De biometriske oplysninger i både ID-kort og pas vækker modstand i kredse, der har fokus på privatlivets fred. Modstanden fik således den britiske regering til først at trække i land, men nu er beslutningen truffet. I USA, hvor chippen også rummer en lille radiosender (RFID - Radio Frenquency Identification) frygter borgerretsgrupper, at radioteknologien gør det endnu nemmere at stjæle andres identitet ved blot at scanne efter RFID-signaler i nærheden af folk på steder, hvor de typisk har deres pas på sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere