Behov for overblik

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 3. juni 2005.


For den kemiske virksomhed Borealis startede den udvikling, der nu fører til anvendelse af såvel asset som device management med en større opgradering af virksomhedens servere og klient-pc'er.

Ligesom de virksomheder, der leverer løsninger til device management, har vidt forskellige baggrunde, er det også sådan, at de virksomheder, der bruger systemerne, er nået dertil ad vidt forskellige veje.
For den kemiske virksomhed Borealis begyndte den udvikling, der har ført til device management, da virksomheden for et par år siden foretog en opgradering af samtlige servere og pc'er i forbindelse med overgang til anvendelse af HP-bladeservere.
Da der var tale om 200 servere og 4.500 klient-pc'er i en række lande, erkendte it-afdelingen, at den havde et behov for at styre udrulningen, og her fandt man gennem HP frem til det amerikanske selskab Altiris' løsning til Client Management.

Samtidig gik virksomheden fra at have været Novell-baseret over til Microsoft-platformen, og man oplevede i den forbindelse et behov for at etablere patch-management, hvilket Altiris-løsningen også kunne benyttes til.
- Da vi begyndte at benytte Altiris' Client Management, fik vi for første gang mulighed for at trække rapporter over, hvad der helt præcist er i brug af pc'er i virksomheden. Vi er en international virksomhed, hvor medarbejdere bliver overført til afdelinger i andre lande og har deres bærbare pc, PDA og mobiltelefon med. Det betød, at indtil da havde vi ikke noget sikkert billede af, hvad der var i brug hvor. Nu fik vi styr på såvel udstyr som software og licenser, siger it-professionel Arne Bisgaard fra Borealis.
Borealis blev etableret i 1994 ved en fusion mellem det tidligere statslige finske olieselskab Neste og norske Statoils petrokemiske virksomhed, og da man gerne ville forblive en nordisk virksomhed, kom hovedkvarteret til at ligge i Lyngby. I dag er virksomheden blandt verdens største plastikproducenter, og den opererer i hele Europa, USA og Brasilien.
- Selv om vi standardiserer, hvilke bærbare typer pc'er, PDA'er og mobiltelefoner der anvendes i virksomheden, er der lokale administrative procedurer i de enkelte lande - for eksempel for, hvem der har ansvaret for telefonien. Det skaber et behov for et samlet overblik, som nu fører til, at vi udvider anvendelsen af Altiris-løsningen til at omfatte egentlig asset management. Dermed vil vi kunne få øje på eventuelle enheder, der måtte ligge ubrugt hen, siger Arne Bisgaard.

Borealis erfaring er, at it-afdelingen får de mest præcise informationer om, hvad der faktisk er i brug i virksomheden, ved at en agent ude på den enkelte enhed (server, PDA, laptop) indsamler informationer til en central server.
Hidtil er administrationen af licenser i virksomheden blevet foretaget manuelt af en til to personer, men med overgangen til anvendelse af asset management skulle det blive en enkel sag at få overblik over, hvilke licenser der bliver brugt og ikke brugt, samt hvorvidt Borelis overholder licensaftaler.
- Som virksomhed ligger det os meget på sinde, at vi ikke overtræder licensregler, og det er vores mål at automatisere store dele af licensadministrationen, fortæller Arne Bisgaard.
Drivkraften til at etablere disse løsninger udspringer ifølge Altiris flere steder i virksomheden: It-afdelingen vil gerne kunne administrere enheder over netværket uden at skulle have fysisk fat i hver enkelt, og så vil de have styr på sikkerheden på de trådløse enheder. Virksomhedsledelsen og de finansielle afdelinger vil have bedre styr på, hvor enhederne er, og hvilke licenser anvendelsen udløser.
- Jeg kender ingen virksomheder, der har fuldstændig styr på deres it-værdier. De har nogenlunde styr på softwaren og ved også stort set, hvad de har af hardware. Der, hvor det kniber, er, når du vil sammenligne, hvad der bliver betalt for gennem kontrakter, licenser og abonnementer, med hvad der rent faktisk bliver brugt, siger regionalchef Lars Norballe fra Altiris.

Disse informationer findes ofte allerede i virksomheden i dag, men de er typisk ikke samlet. Finansafdelingen har databaser med informationer om udgifterne. It-afdelingerne har mere eller mindre styr på, hvad der bliver brugt af hardware og software. Andre informationer findes måske i indkøbsafdelingens systemer, og nogle virksomheder har en særlig funktion, der tager sig af administration af kontrakter.
- Målet er at gøre det muligt at administrere en hvilken som helst it-værdi i et enkelt system - hvad enten der er tale om enheder, udstyr eller software - fra det bliver anskaffet, til det bliver udfaset, siger Lars Norballe.
Altiris' device management-faciliteter kan håndtere Windows, Linux, Unix, PocketPC, Palm og BlackBerry, men endnu ikke Symbian-styresystemet, der bruges i avancerede mobiltelefoner.

Billedtekst:
hele verden Borealis har medarbejdere i en række lande for at kunne udvikle avancerede plastikprodukter som børnesikker emballage til bleer, og derfor har selskabet behov for et asset- og device management-system, der fungerer på tværs af platforme og mobilnet.

Boks:
Styr på dimserne
I mange virksomheder står it-afdelingen med det praktiske ansvar for understøttelse og support af en hel jungle af enheder, som den knap nok kender eksistensen af. Lommecomputere og avancerede mobiltelefoner er så langt nede i pris, at det er muligt at afskaffe dem over afdelingernes egne budgetter, og de enkelte medarbejdere har købt, hvad de har fundet smart. Nu forventer de, at it-afdelingen stiller løsninger til rådighed, der giver dem adgang til deres e-mail og helst også virksomhedens øvrige ressourcer på intranettet via fjernopkobling.

Udfordringerne er betydelige: Hvordan sikrer it-afdelingen, at enhederne har opdateret software, der lever op til virksomhedens retningslinier? Hvordan sikrer man enhederne, hvis de bliver glemt eller stjålet? Hvordan skaber man overhovedet et overblik over, hvilke enheder der er i brug, og hvilke der ligger ubenyttede i skrivebordsskuffer, mens der betales abonnement?

Behovet for at få styr på problemstillingerne har ført til udvikling af såkaldte device management-systemer, som har til formål at give it-afdelingerne værktøjer til at forvandle det, der før var en uigennemtrængelig jungle
af enheder, til en overskuelig nyttehave.

Device management er en ny it-disciplin, og der er endnu ikke en bestemt slags virksomhed, der har fået ejerskab på området. Virksomheder med varierende baggrunde tilbyder forskellige løsninger. Det gælder mobilselskaber og traditionelle leverandører af mobil infrastruktur. Det gælder virksomheder, der arbejder med såkaldt asset management eller sikkerhedsløsninger blandt andet til mobile enheder. Og det gælder udviklere af mobile applikationer.

Selve mangfoldigheden er udtryk for den grøde, der er i dette område.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere