Mini er det perfekte mediecenter

Apples Mac Mini har kun fået en mindre overhaling, men ændringerne var netop det, der skulle til for at skabe et fremragende mediecenter til dit stuealter. Læs anmeldelsen af det her.

Mini er det perfekte mediecenter

Efter næsten halvandet års ventetid er Apple endelig ude med en ny model af Mac Mini. Vi er mange, der har ventet på, at Apple ville give den lille maskine en overhaling, for den er nemlig oplagt som ekstra computer til skrivebordet eller som et minimalistisk og støjsvagt mediecenter tilkoblet flad-tv'et på væggen.

Med så lang tid til at forberede en ny model, er det lettere skuffende, at der ikke er sket mere udenpå og indeni. Jeg valgte nu alligevel at løbe ud og købe et eksemplar to dage efter lanceringen.

Bruger nu Nvidia

Godt nok har Apple fundet plads til en nyere Core 2 Duo-processor med 1.066 megahertz systembus og tre megabyte Level 2-cache, men hastigheden forbliver på 2.0 gigahertz, dog med mulighed for 2.26 gigahertz, hvis du specielkonfigurerer den på Apples webside.

Nej, den store forskel består i, at Apple nu endelig har smidt Intels sløve chipsæt på porten og i stedet bruger Nvidias GeForce 9400M.

Det betyder væsentlig bedre grafisk ydelse, ikke mindst ved 3D-grafik og afspilning af HD-video. Og det er især sidstnævnte, der er vigtigt, hvis du har planer om at bruge Mini'en som det oplagte mediecenter, den er.

Vælg den bedste model

Der er to konfigurationer at vælge imellem. Begge kommer med førnævnte Core 2 Duo-processor og chipsættet fra Nvidia, har indbygget Wi-Fi med understøttelse for 802.11n og Bluetooth 2.1.

Ellers består forskellene i, at den store model har to gigabyte hukommelse og 320 gigabyte harddisk, mens lillebroderen må klare sig med blot én sølle gigabyte hukommelse og en 120 gigabyte harddisk. Den dyrere model kan også prale af dobbet så meget videoram (256 megabyte).

Køb billigt og opgradér selv

Prisforskellen på de to konfigurationer er ret heftig, og da jeg alligevel havde planer om at smække mere hukommelse i maskinen, valgte jeg den billige løsning og købte desuden to DDR3 SODIMM-moduler fra en lokal gadgetpusher.

Den lille harddisk på 120 gigabyte sætter jo visse begrænsninger, men den kan også nemt udskiftes på et senere tidspunkt. Jeg startede med at koble en 1,5 terabyte ekstern Seagate-harddisk på en af de fem USB-porte på bagsiden.

Det var intet problem at åbne maskinen med en spartel og et par køkkenknive. Plastbunden skal blot hives ud af aluminiumskabinettet, og et par skruer senere er der fuld adgang til hukommelsen.

Det ensomme én gigabyte modul blev udskiftet med de nye moduler, og under 10 minuttere senere var maskinen oppe at køre med i alt fire gigabyte dejlig hurtig DDR3-hukommelse.

Ikke hurtig ... Men hurtig nok

Oprindelig var jeg nervøs for, om processoren ville føles for sløv, men alle sådanne tanker blev hurtigt gjort til skamme, da jeg browsede rundt i Mac OSX Leopard. Maskinen starter op på under 45 sekunder og reagerer hurtigt uden at irritere med for megen ventetid eller hængeri.

Med programmet iStats kan du holde øje med processorforbrug, tilgængelig hukommelse, temperatur, blæserhastighed og meget mere.

Det er tydeligt, at den nye Core2 processor i samarbejde med Nvidia-chipsættet løser opgaven uden problemer. Afspilningen af nyeste trailer til Terminator Salvation i HD-opløsning var i alt fald intet problem.

At der kun er to gigahertz at lege med bliver mere tydeligt, når du for eksempel konverterer videofilm med programmet Handbrake, importerer et kæmpe musikbibliotek ind i iTunes eller roder med billedbehandling i Photoshop.

Det er dog yderst sjældent, at min Mini støder ind i disse opgaver som mediecenter, og hvis der for eksempel skal konverteres en videofilm (til afspilning på iPhone eller AppleTV), så kan der laves en arbejdskø i Handbrake og så sættes den bare til at klare jobbene natten over.

Ved direkte sammenligning med en splinterny MacBook Pro, bliver det tydeligt, at Mac Mini halter lidt bagefter.

Ingen DVI, men fortvivl ikke

Processortesten i XBench viste en score på 128,5, hvilket slet ikke er dårligt for en 2.0 gigahertz processor. Men taget i betragtning at MacBook'ens 2.53 gigahertz processor opnår en score på 152,5, så bliver det tydeligt, at Mini'en godt kunne bruge lidt flere kræfter.

Den samlede score for hele systemet er på 106 point, mens MacBook'en susede forbi den med 125 point. Hvad betyder det så for ydelsen i nogenlunde almindelige programmer? Jeg prøvede at konvertere en 20 minutter lang WMV-fil på 100 megabyte ved programmet Handbrake.

Det tog Mini'en otte minutter og 16 sekunder. Samme opgave blev klaret på seks minutter og 32 sekunder på MacBook'en.

Men jeg købte ikke Minien for at lege med videokonvertering, spille Quake 3 eller rode med benchmark-programmer. Den skulle på plads under flad-tv'et og bruges som mediecenter.

Desværre kunne Apple ikke finde ud af at smække en HDMI-udgang bag på Mini'en, men der er en DisplayPort til firmaets nye 24" LED-skærm og en MiniDVI-udgang til alle andre skærme.

Der følger en adapter med i pakken, så du får adgang til et almindeligt DVI-stik og med et DVI-til-HDMI-kabel er det en smal sag at koble maskinen til flad-tv'et. Du kan også købe en Mini DisplayPort-adapter, hvis du hellere vil koble maskinen til via VGA.

Bemærk dog, at lyden skal sendes til tv'et via analoge stereokabler. Alternativt kan du bruge den optiske udgang bagpå Mini'en og koble den direkte til din surroundforstærker.

Nem tilslutning til stuealtret

Har du nogensinde prøvet at koble en Windows-pc til et flad-tv via DVI eller HDMI, så kender du sikkert alt til problemerne med at få billedet til at skalere ordentligt, så det går helt til kant og hverken er for stort, for lille eller placeret skævt. Heldigvis var der ingen sådanne problemer med Mini'ens grafikchip og Mac OSX.

Sidstnævnte fandt selv ud af, at maskinen var tilsluttet til et flad-tv og aktiverede "overscan"-funktionen, der sørger for at skærmbilledet passede perfekt på det tilsluttede Samsung PS50A766T1 50-tommer plasma-tv. Opløsningen blev også automatisk sat til de korrekte 1.920 x 1.080 pixel ved 60 Hertz.

Gode programmer til mediecenteret

Der er en lang række fremragende mediecenter-programmer tilgængelig til Mac, men mest spændende pt. er Plex version 0.7 - ét open-source projekt, der er baseret på XBMC.

Plex ser fantastisk ud på dit flad-tv, kan styres fuldstændigt med den enkle Apple Remote og har en snedig bibliotek-funktion, der gør det nemt at overskue din samling af film og tv-programmer.

Programmet tjekker, hvad du har liggende på harddisken og henter automatisk billeder og relevant info fra for eksempel onlinedatabaserne IMDB.com og Thetvdb.com.
Læs mere om Plex her.

En stor fordel ved Plex er, at der er indbygget understøttelse for en lang række filmformater, inklusiv ISO-filer, så du nemt kan afspille sikkerhedskopier af dine dvd-film direkte fra harddisken.

Udviklerne bag Plex har også gjort et flot stykke arbejde med at optimere koden, for afspilning af selv højkvalitets 1080p-filer klares uden det mindste problem.

Vi afspillede en lang række forskellige videoklip i 1080p-opløsning med Plex, og processorforbruget lå konstant omkring 40 procent. Der er altså rigeligt med overskud i den middelmådige 2.0 gighertz processor til andre opgaver i baggrunden.

Ingen blæser-støj... Og Eject-knap

Et udbredt problem med mediecentre er, at de simpelthen larmer for meget. Det er ikke sjovt, når harddisk, strømforsyning og CPU-blæser kan høres under filmen. Heldigvis er Mac Mini en anonym fætter.

Strømforsyningen er ekstern og siger absolut ingenting, og blæseren, der holder indmaden kølig, arbejder sjældent med mere end 1500 omdrejninger pr. minut.

Kommer maskinen på overarbejde, ryger blæseren op i 2.000-2.200 omdrejninger, men det sker for eksempel kun ved længerevarende videokonvertering og 3D-gaming. Blæserstøj er kort og godt intet problem med denne maskine.

Vi er mange, der er vilde med Apples minimalistiske tilgang til design, men nogle gange kan det blive lidt for meget.

Denne skribents bedre halvdel var for eksempel ikke videre begejstret over, at der ikke er en eject-knap til dvd-drevet på fronten. Hun kunne til nød acceptere at bruge den dedikerede eject-tast på Apples trådløse tastatur, men ikke uden først at indgive en formel protest.

Hun kunne dog hurtigt se det smarte i, at alle hendes fitness-dvd'er blev konverteret til MP4-format, så de kunne afspilles direkte fra harddisken uden først at skulle rode hele samlingen igennem. Det har også den fordel, at de kan streames til det Apple TV, der er koblet til fladskærmen i soveværelset.

Langt fra perfekt, men alligevel elsket

Den nyeste version af Mac Mini er ikke perfekt på nogen måder - slet ikke taget i bragtning, hvor lang tid Apple har haft til at forbedre maskinens funktioner.

Det er skuffende, at 2.26 GHz processoren ikke er standard, og at man har valgt at spare på hukommelsen. Heldigvis er det nemt at fikse sidstnævnte, men det står straks værre til med den manglende HDMI-udgang.

Mini DisplayPort-til-HDMI-adaptere er dog så småt ved at dukke op på nettet. Det er også irriterende, at Apple ikke bruger standard-stik til for eksempel den optiske lydudgang, så du skal bruge penge på et specialkabel.

Når det er sagt, så er det den bedste maskine, jeg nogensinde har haft stående tilsluttet fjernsynet. Hvorfor? Den er lille, den er lydløs og så virker den hele tiden.

Maskinen har ikke crashet én eneste gang i de tre uger, som jeg har haft den stående, og med Plex afspiller den alle film, som jeg smider efter den, uden et eneste hik.

Ydelsen skulle også gerne blive endnu bedre med Mac OS X Snow Leopard, der forventes lanceret her til sommer. Apple siger, at de ikke har brugt synderlig megen tid og kræfter på nye funktioner og øjenguf.

I stedet har firmaet fokuseret på at optimere koden, så den kører bedre på processorer med flere kerner, og som om det ikke var nok, så eksperimenterer Apple også med sin OpenCL-teknologi, der gør det muligt for grafikprocessoren at assitere med krævende regneopgaver, når det er nødvendigt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering