Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. februar 2005.
Det voksende privatforbrug trækker it-investeringerne i gang indenfor detailhandelen og i serviceindustrien.
Optimismen forbundet med it-investeringerne, der i slutningen af 2004 nåede det højeste niveau siden vækstfesten i slutningen af 90'erne, holder skansen i første kvartal 2005.
Analysefirmaet IDC's investeringsindeks er opgjort til 3,3 for indeværende periode. Niveauet er uændret i forhold til fjerde kvartal 2004. Set i forhold til niveauet i første kvartal 2004 hvor resultatet var 2,9, er der tale om en stigning.
- Der er et højt niveau af optimisme i markedet, og det holder sig forhåbentlig et stykke tid. Umiddelbart er der i hvert fald ingen faresignaler - selv i Irak ser det positivt ud for tiden, siger IDC's nordiske direktør, Per Andersen.
Psykologisk pres foranlediget af efterfølgende uro om USA, ville ellers kunne skabe usikkerhed og få folk til at trække i håndbremsen, tilføjer han.
De brancher, der i høj grad trækker indekset for it-investeringer op, er detailhandelen og serviceindustrien.
- Man ser nu et markant udslag af den forbedrede privatøkonomi i service- og handelssektoren. Det, at folk har fået flere penge mellem hænderne, udløser en betydelig optimisme her - også hvad angår it-investeringer. Hvis investeringerne ikke allerede er øget som en konsekvens af det, så er der i hvert fald forventninger om, at de vil blive det, siger Per Andersen.
Den stærke forbrugertillid er også med til at drive en positiv udvikling for produktionsindustrien. Til gengæld tager den evige højdespringer, finanssektoren, et lille dyk.
Den offentlige sektor hænger - med udsigt til både valg og strukturreform - med den tunge ende nedad.
Hvad strukturreformen angår, tegner der sig ifølge Per Andersen to modstridende mønstre.
Nogle myndigheder siger, de ikke kan holde sig tilbage og går i gang med investeringer som optakt til reformen. De er aggressive og vil sætte dagsordenen. Andre indikerer klart, at de holder igen. Begge faktorer spiller ind, vurderer IDC-direktøren.
- Sammenholdt med, at man altid bremser op i en valgsituation, betyder det, at vi i øjeblikket ikke ser vækst af betydning i de offentlige sektor. Men når vi kommer om på den anden side af valget, kan det godt være, vi begynder at se it-investeringskurven gå opad igen - trods strukturreformen, siger Per Andersen.
Ser man på de forskellige typer investeringer, tegner der sig stadig en polarisering - på den ene side virksomheder, der fokuserer på at reducere omkostningerne ved hjælp af it, og på den anden side virksomheder der søger at få gang i forretningen ved hjælp af it. Begge driver væksten i markedet.
Billedtekst:
vækst Forbrugerne har fået flere penge mellem hænderne, og det giver stor optimisme i handels- og servicesektoren, som også smitter af på branchens lyst til at foretage it-investeringer.
Billedtekst:
optimisme - Der er et højt
niveau af optimisme i markedet, og det holder sig forhåbentlig
et stykke tid. Umiddelbart er der i hvert fald ingen faresignaler - selv i Irak ser det positivt ud for tiden, siger IDC's nordiske
direktør, Per Andersen.
Foto: Torben Klint
Boks:
Sådan er it-investeringsindekset blevet til
Computerworld og analysevirksomheden IDC Nordic producerer hvert kvartal Danmarks eneste it-investeringsindeks. Det sker ved at spørge 400 erhvervsvirksomheder om de har "højere", "lavere" eller "de samme" forventninger til deres eksterne it-investeringer i de kommende 6-12 måneder i forhold til de seneste 6-12 måneder. Virksomhederne er repræsentativt udvalgt, så de giver et billede af det samlede danske erhervslivs forventninger til it-investeringer. It-indekset måler således den forventede interesse for it-indkøb i fremtiden i forhold til tidligere på en skala fra 1 til 10. Tallene kan ikke direkte aflæses som investeringer i kroner og øre, men indekset er en rullende fartmåler for, hvor tændte erhvervslivets virksomheder er for it-investeringer i de kommende 6-12 måneder sammenlignet med tidligere.