Softwarepatentet til hjørnespark igen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. februar 2005.


EU-softwarepatentet hænger i en endnu tyndere tråd, efter at Europa-Parlamentets juridiske komite har indstillet til Kommissionen, at det trækkes tilbage.

Efter tre års analysearbejde og politisk slagsmål frem og tilbage står forslaget til et harmoniseret, europæisk regelsæt dermed til enten endnu en kraftig forsinkelse eller helt at falde.
Et stort flertal i parlamentets juridiske komite stemte for at anmode Kommissionen om at trække lovforslaget om patenter for computer-implementerede opfindelser tilbage og begynde forfra. Afstemningen er en sejr for modstanderne af softwarepatentet, som ikke mindst har rod i open source-miljøerne, mens tilhængerne ærgrer sig.
- Det vil skade innovationen i europæisk industri og dermed vores konkurrenceevne. Vi har behov for fælles regler på området, og den langvarige usikkerhed betyder, at der bliver trukket investeringer ud af Europa, siger konsulent i Dansk Industri, Catharina Dreyer.
Den videre skæbne for patentforslaget, som var tæt på at blive vedtaget i 2003, afhænger af Kommissionen. Der er flere mulige scenarier. Kommissonen kan følge anbefalingen fuldt ud og ikke fremsætte et nyt forslag. Dermed er de europæiske lande tilbage til deres nationale regelsæt.
Kommissionen kan også sende forslaget tilbage til start og begynde helt forfra. Mest sandsynligt er det dog, at der kommer en forsinkelse på op mod et halvt år, hvor medlemmerne endnu engang kan vurdere implikationerne af det foreliggende forslag.

Jan Ishøj Nielsen, administrerende direktør i softwarevirksomheden Premitech, er blandt tilhængerne af et europæisk softwarepatent, og han tror stadig, det bliver en realitet.
- Intet tyder på, at det vil blive taget helt af bordet. Det ville også være katastrofalt for de europæiske landes konkurrenceevne og i skærende modstrid med Kommissionens plan for netop at styrke den. Det er vigtigt, at vi bliver i stand til at patentere på en nem og effektiv måde, understreger Jan Ishøj Nielsen.
- Det er også et underligt tidspunkt, set med danske øjne, hvor der i valgkampen tales så meget om at bruge penge på forskning, hvis ikke vi skulle følge det spor, den siddende regering har lagt. Nemlig at selvfølgelig skal vi kunne patentere software ligesom vi kan patentere alt muligt andet, tilføjer han.

Europa-Parlamentets juridiske komite har ingen danske medlemmer. Den britiske Labour-politiker Arlene McCarthy, som skrev det første udkast til indstillingen, siger, at omstændighederne taget i betragtning er den nuværende løsning den bedst mulige.
Hun peger på, at både tilhængere og modstandere af softwarepatentdirektivet har ønsket at få forslaget kigget efter i sømmene igen.
- Vi er 100 procent glade og tilfredse, siger Erik Josefsson, som repræsenterer organisationen Foundation for a Free Information Infrastructure.
Ved at genstarte processen åbner man for input fra alle EU-landene. Det kommer eksempelvis Polen til gode. Polen har tidligere klaget over ikke at være blevet hørt tilstrækkeligt, og den polske regering har spillet en væsentlig rolle allerede ved at blokere et udkast, der var opnået enighed om i maj sidste år, ved to gange at nedlægge veto mod det.

Billedtekst:
hold fast - Intet tyder på, at det vil blive taget helt af bordet. Det ville også være katastrofalt for de europæiske landes konkurrenceevne og i skærende modstrid med Kommissionens plan for netop at styrke den, siger Jan Ishøj Nielsen, Premitech.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering