CSC presset økonomisk

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. januar 2005.


Ingelise Bogasons afløser som administrerende direktør for CSC står over for store udfordringer. CSC er presset i staten, og prisen for at høste nye opgaver i den private sektor har været høj.

På Ingelise Bogasons vagt som topchef for CSC Danmark - siden juli 2002 - er store forandringer begyndt at bryde løs på markedet. CSC er kommet under stadig større pres på sit gamle kerneområde, staten, og samtidig skærpes konkurrencen i den private sektor.
CSC har økonomiske problemer, siger kilder både internt i CSC og eksternt til Computerworld. Der er for få salgs- og driftsindtægter, og selve dækningsbidraget bliver for lille, lyder en intern kommentar.
- Mit indtryk er klart, at CSC er presset på marginalerne. Men de er også klar over problemstillingen og fokuserer meget på bundlinien, siger Per Andersen, administrerende direktør i IDC Nordic.

IDC noterer, at 2004 har været et år uden de store ordrer på outsourcing-området, CSC's kernefelt. Den store vækst sidste år skyldes, at de mange aftaler fra 2003 slår igennem.
Den næste rigtig store aftale, markedet venter på med tilbageholdt åndedræt, gælder forsvaret. Driften af forsvarets it og videreudviklingen af DeMars systemet.
Tre er med i opløbet: CSC, IBM og Siemens Business Solutions. En option på opsplitning af aftalen, så videreudviklingen af det IBM-udviklede DeMars, kan imidlertid betyde, at opgaven bliver knap så stor som ventet.
Afløseren for Ingelise Bogason, der forlader CSC for at blive administrerende direktør i det rådgivende ingeniørfirma Birch og Krogboe, rekrutteres internt.
CSC's nordiske topchef, Pete George venter at offentliggøre beslutningen tirsdag eller onsdag i næste uge.
Den begrænsede beslutningskompetence, en landechef i et multinationalt selskab som CSC har i forhold til Pete George og de europæiske fagdirektører, gør det ikke helt let at rekruttere.
Ifølge Computerworlds oplysninger har Pete George blandt andre Henrik Bo Pedersen i kikkerten. I dag har han ansvar for CSC's Business Development i Norden, men afdelingen inkorporeres i den europæiske organisation. Også John Schweitzer, der er chef for Application Services, nævnes som mulig kandidat.
Pete George selv siger, at han ønsker Ingelise Bogasons linie videreført.
- Vi går i høj grad efter kontinuitet og videreførelse af det glimrende stykke arbejde, Ingelise Bogason har udført. Derfor rekrutterer vi internt. Vi skal bruge en, der forstår vores kunder, værdier og CSC's måde at arbejde på.
Den nordiske chef har en større kabale, der skal gå op, eftersom Morten Søgaard, chefen for det opkøbte SAS-IT, også har sagt sin stilling op.

Forandringerne er i gang og vil fortsætte. Overtagelsen af Datacentralen i 1996 gav CSC et solidt brohoved i staten med et de facto-monopol, men det smuldrer. I stedet søger CSC at bygge nye bastioner i den private sektor. Her har CSC vundet en række store opgaver i løbet af de seneste par år. Selskabet har haft den største vækst på outsourcing-markedet i 2004, en vækst selskabet har opgjort til 99 procent, og som IDC har opgjort til 60 procent. Det skal ses i forhold til markedsvæksten på 31 procent.
Netop i denne uge har CSC indgået en syvårig aftale om it-drift med TDC til en anslået værdi af 385 millioner kroner. Parterne har i forvejen indbyrdes outsourcet opgaver til hinanden for trecifrede millionbeløb. I 2003 indgik CSC store aftaler med blandt andre Tryg,
PFA og ISS.
Men flere af hinanden uafhængige kilder vurderer, at de store ordrer i den private sektor er købt meget dyrt som led i CSC's strategi for at kompensere for forventede tab i staten.
- På markedet taler man om, at CSC er gået så langt ned i pris, at de kontrakter er tabsgivende. Det er ikke svært at købe markedsandele på outsourcing-markedet, siger en iagttager.
Samtidig droppede Lundbeck for få måneder siden CSC ved en genforhandling efter tre år til fordel for NNIT. NESA valgte Siemens Business Services efter seks år med CSC. Og PFA har haft IBM inde for revurdere sit samlede SAP-engagement, mens CSC var midt i implementeringen af virksomhedssystemet.
I staten er skruen strammet, og konkurrenterne trænger ind. ToldSkat har, som tidligere berettet i Computerworld, sat ind over for hovedleverandøren CSC efter i en årrække at have betalt en årlig overpris for it-drift på 20-30 millioner kroner. Opgaver, som CSC før var født til, sendes nu i udbud.
Konkurrenter som IBM (nu med Mærsk Data og DMdata), HP, samt KMD med sin kommunale base er på vej ind, mens det endnu ikke er lykkedes CSC at få ordrer i kommuner og amter.
- Der er ingen tvivl om, at jo længere det offentlige kommer i retning af strukturreformen, en ny offentlig it-arkitektur og konsolidering af it, desto mere konkurrence må CSC imødese. CSC får brug for fornyelse, siger Ejvind Jørgensen, underdirektør i Rambøll Management og formand for Dansk IT's udvalg for offentlig it.

Billedtekst:
intern rekrutering Ingelise Bogasons afløser ventes at komme fra CSC's egne rækker.
Foto: Torben Klint

Boks:
Danske outsourcing-leverandørers
markedsandele i 2004

I forhold til konkurrenterne har CSC den største del af sin omsætning i Danmark på outsourcing, nemlig omkring 70 procent, mod eksempelvis godt 40 procent for IBM. Kilde: IDC




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere