Vi bruger også ... software-patent

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 26. november 2004.


Mens usikkerheden om det europæiske softwarepatents fremtid breder sig, kæmper en række små danske it-virksomheder for at få mulighed for at beskytte deres opfindelser ved hjælp af et patent.

Argumenterne mod softwarepatentet er mange. Det skader samfundsøkonomien og fører til, at de små virksomheder bliver trynet af de store, lyder et par af de mest almindelige. Vrøvl, lyder det fra en række små danske it-virksomheder, som mener, det er lige omvendt.
De er vidt forskellige, men har det til fælles, at de enten har eller har haft brug for at sikre virksomhedens tankegods med et patent.
Flere peger på, at de små i højere grad end de store har behov for at beskytte sig med patenter, fordi de har et meget stort behov for at få deres produkter på markedet gennem royalty- og licensaftaler med de store koncerner.
- De små virksomheder mangler distributionskanaler. De store har dem. Uden et patent ville der ske det, at vi snildt kunne lave en royalty-aftale med en stor virksomhed, og efter en learning curve på et antal måneder eller år ville de sige: "Alle tiders ide, vi behøver ikke jer mere." De vil ikke ord for ord stjæle vores ide, det forhindrer copyright-lovgivningen, men de vil kopiere konceptet. Lave deres egen version med en anden brugergrænseflade og lidt andet, og så er vi - på godt dansk - screwed, siger Jan Ishøj Nielsen, administrerende direktør i PremiTech, som har et patent på plads på sit Performance Guard-produkt og endnu et på vej i USA.

PremiTech, der laver komplementær teknologi til system management-værktøjer, er et af mange eksempler på tendensen. Deres chance er at sælge produktet som OEM-version, altså under en stor virksomheds mærke, eller som komplementær teknologi inden i en stor virksomheds produkt.
- Hvis ikke vi kan beskytte os i de situationer, så sker præcis det, at det bliver kopieret. Et patent er kritisk for vores overlevelse.

Et andet eksempel er softwarevirksomheden Resultmaker, der var med til at få erhvervsportalen Virk.dk til at køre. Resultmaker har udviklet et unikt stykke software, Onlinekonsulenten, der er patenteret i USA. Det er en automatiseret guide, der kan hjælpe en borger eller virksomhed, der henvender sig til det offentlige, gennem en langstrakt problemafdækning.
Resultmaker opgav på forhånd at optage patent i Europa, fordi det er et såkaldt metodepatent, et patent på en måde at løse et problem på. Helt konkret en måde at understøtte meget større løsninger end konkurrenterne.
- Det kan vi ikke få i Europa, hvor det, man søger om, skal have en fysisk virkning, forklarer Resultmakers administrerende direktør, Kaare Nørgaard.
Han stræber efter at være med, hvor Danmark er førende på digital forvaltning, og med til at lave de første løsninger her.
- Her har du lyst til at give folk din kode, så de kan bygge dit produkt ind, men det kan du ikke, for du risikerer, de hugger det hele. Patentet gør det muligt at give det fra sig. I Europa er vi tvunget til andre måder at beskytte vores produkt og forspring på, såsom hemmeligholdelse, men det kan være uhensigtsmæssigt i en situation som vores, siger Kaare Nørgaard.
Han efterlyser erkendelse af, at software betyder meget for dansk økonomi.
- Det er synd, softwarevirksomheder ikke kan beskytte deres investeringer, som man kan i alle de gammeldags brancher. Maskinindustrien - de kan beskytte alle deres konstruktioner. Der er bare ikke så meget maskinindustri tilbage. Det er ikke det, vi bruger vores penge til mere, siger han.

I Zoomio Holding bruger administrerende direktør Lars Munch Johansen ikke softwarepatentering. Men han havde stor gavn af det tidligere som stifter og administrerende direktør for IT Factory.
- I IT Factory var det fra starten altafgørende for os at kunne ansøge om et patent. Det er nødvendigt, når man er inde og lege med kerneteknologier, og med vores Notes-værktøjssystem arbejdede vi helt inde i hjertet af Lotus Notes, siger Lars Munch Johansen.
Han ser særlig behovet i starten. Når en ny virksomhed ikke har så mange kunder at binde sig op på, så er det nemt for en stor virksomhed at gå ind og efterligne dens teknologi. Når man bliver større og får kunder, har man noget mere at læne sig op af. Men teknologivirksomheden, der lige starter op, er det alt for nemt at stjæle fra uden beskyttelse.
- Det er hul i hovedet ikke at beskytte sig, erklærer Lars Munch Johansen. Han har faktisk også været hos Teknologisk Institut for at diskutere mulighederne for at patentere teknologi for Zoomio. Men konklusionen var, at tidsvinduet, et patent ville kunne udnyttes i, var for kort, og man havde ikke pengene, det ville være nødvendigt at investere i det.
- I Zoomio er vores beskyttelse evnen til at penetrere markedet og få kunder, siger Lars Munch Johansen.

Billedtekst:
Behov for beskyttelse PremiTechs internationale salg foregår gennem store partnervirksomheders distributionskanaler, for virksomheden har ikke råd til at opbygge sine egne. Det kræver, at vi beskytter vores teknologi med et patent, siger Jan Ishøj Nielsen, administrerende direktør for PremiTech.
Foto: Torben Klint

Boks:
Nordiske open source-opfindere kritiserer patent-direktivet
I tirsdags udsendte folkene bag nogle af de store open source-opfindelser, finske Linus Torvalds (Linux), svenske Michael Widenius (MySQL) og danske Rasmus Lerdorf (PHP) en fælles appel til EU's ministerråd og Europa-Parlamentet om ikke at vedtage EU-Kommissionens forslag om patenter på software. Appellen er offentliggjort på hjemmesiden www.NoSoftwarePatents.com.
De tre mener, at forslaget vil føre til de "stærkes ret" og peger på, at software i stedet kan beskyttes ved hjælp af ophavsretten.

Boks:
PAtent på software Arbejdet med det europæiske softwarepatent-direktiv er havnet i et dødvande. Imens kæmper små, innovative virksomheder side om side med de store koncerner for retten til at beskytte deres opfindelser. Andre kæmper imod softwarepatentet, og politikerne søger at forstå de spidsfindige teknologiske detaljer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere